Namigi in triki - I. del: iOS 5

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/photo.png

Apple je 12. oktobra končno izdal težko pričakovani iOS 5. Trdijo, da vsebuje 200 novosti, ki te bodo odpihnile iz stola, razen, če stojiš, potem si na varnem. Verjemi, da vseh 200 novosti verjetno sploh ne boš opazil/a, vendar nekaj ti jih pa lahko predstavim kar tukaj. Nekatere so izjemno uporabne, druge že veš in tretje so za napredne uporabnike. Namige in trike bom razdelil v tri skupine: sistem, obvestila in kamera. Tako bomo imeli na kupu vse namige, ki se dotikajo enega področja.

Sistem

V iOS 5 je Twitter res močno integriran, to pomeni, da lahko skoraj vse kar počnemo s telefonom tudi objavimo na Twitterju. Npr. pojdi v aplikacijo Photos in klikni gumb "Share", ki se nahaja v spodnjem levem kotu. Prikaže se ti funkcija "Tweet", nato pa vse zgleda takole kot na spodnji sliki. S klikom na "Send" se bo fotografija pojavila v tvojem časovnem kraku na Twitterju.

iMessages so odlična pogruntavščina, s katero lahko zastonj komuniciramo med različnimi iOS napravami. Če bi rad/a bil dosegljiv na večih e-poštnih naslovih hkrati, ga preprosto dodaj, tako da greš v Settings -> Messages -> Receive at -> Add an email...

Ko sem začel dobivati obvestila na iPhone, me je zmeraj zmotilo, da nima nobene male lučke na sprednji strani, ki bi me opozarjala o neprebranih sporočilih. Prej sem imel HTC mobitel z Androidom, ki je to seveda imel. Zdaj lahko to spremeniš, saj lahko za opozarjanje o novih obvestilih nastaviš kar bliskavico na zadnji strani iPhona. Pojdi na Settings -> General -> Accessibility -> LED flash for alerts.

Ena od zares zanimivih in inovativnih novih možnosti, je nastavitev svojih vibracij klicanja. Najprej jih vklopiš, tako da greš Settings -> General -> Accessibility -> Custom Vibrations. Nato pa jih upravljaš preko Settings -> Sounds -> Vibration. Na voljo imaš pet standardnih vibracij: Alert, Heartbeat, Rapid, S.O.S. in Symphony (začetek 9. Bethovnove simfonije). Lahko pa klikneš "Create new vibration" in s pomočjo tapkanja na zaslon, ustvariš popolnoma unikatno vibracijo. Ustvarjanje nove vibracije je res zanimivo prikazano, kot miniaturni valovi, ki jih ponavadi naredijo kapljice, ko padejo v vodo. Žal lahko te svoje narejene vibracije določiš samo kontaktom.

Center z obvestili

Z novo verzijo iOS-a smo dobili tudi center z obvestili, v katerem imamo lahko tudi dva widgeta: Weather in Stocks. Če s prstom potegneš po Weather widgetu levo ali desno, se ti bo prikazala napoved za naslednjih nekaj dni. Zelo uporabno za vse, ki zamudimo napoved vremena pri večernih poročilih.

Z novim centrom za obvestila se nam ta izpisujejo tudi, ko imamo zaslon iPhona zaklenjen. Ko ga imamo zaklenjenega dlje časa, se nam nabere kar nekaj teh obvestil, vendar kako pogledamo samo tisto obvestilo, ki nas res zanima? Nič lažjega, samo drži ikono izbranega obvestila in jo potegni na desno stran zaslona. To je vsa umetnost.

Druga novost je aplikacija Reminders ali opomniki. V bistvu je to zelo enostavna aplikacija, v katero si lahko zapišemo, kaj moramo še narediti in lahko nastavimo kdaj nas naj opomni. Na izbiro imamo naj nas opomni na točno določen dan in uro ali na točno določeni lokaciji ali pa oboje. Aplikacija nas glede na lokacijo lahko opomni, ko pridemo ali odidemo iz določene lokacije. Funkcija je zelo uporabna, vendar to pomeni malo višjo porabo sladkega soka iz baterije, saj mora zato iPhone vsake toliko preveriti lokacijo, kje se nahajamo.

Kamera

Aplikacijo kamera so precej izboljšali v primerjavi s prejšnjo verzijo. Ali si npr. vedel/a, da lahko zdaj do kamere hitro dostopaš, če dvakrat na hitro pritisneš gumb Home? Ali pa, da lahko zdaj fotografije zajameš tudi s pritiskom na gumb za zvišanje glasnosti, torej s tistim +? Pravkar zajete fotografije lahko hitro pregledaš še, ko je kamera prižgana, samo s prstom potegni na desno stran ekrana in se ti odprejo zadnje posnete fotografije. Super enostavno, uporabno in še in še.

V iOS 5 je dodano tudi osnovno urejanje fotografij. Pojdi v aplikacijo Photos, izberi želeno fotografijo in v desnem zgornjem kotu klikni na gumb "Edit". Fotografijo lahko obrneš, ji avtomatsko popraviš določene stopnje svetlosti in črnine, fotografiranim ljudem odstraniš efekt rdečih oči ali pa iz fotografije samo izrežeš želeni detajl.

Zaključek

Upam, da ti bodo zgornji namigi in triki pomagali pri še lažji uporabi tvoje iNaprave. Čez en teden pa pričakuj namige, kako še lažje uporabljati Android mobilni telefon.

Poznaš mogoče še kakšen trik za iOS 5, ki ga nismo omenili? Zapiši ga v komentarjih!
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
891
24. september 2013
Namigi in triki - I. del: iOS 5
iOS