Namigi in triki - II. del: Nokia N9

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/n9-ovp.png

Nokia N9 je tisti revolucionarni telefon, ki smo ga čakali več kot dve leti. O Nokii N9 smo na Tehniku že pisali in ugotovili, da je izjemen mobilni telefon s še bolj izjemnim operacijskim sistemom MeeGo. MeeGo pa je vseeno popolnoma nov operacijski sistem, o katerem še ni veliko zapisanega, zato sem zbral nekaj namigov in trikov za še boljšo uporabniško izkušnjo. Preberi in poročaj, katere trike že poznaš, če sem kakšnega pozabil ali pa brez katerega res ne moreš.

Pozor! Nekateri od sledečih namigov so predvsem za napredne uporabnike, saj vključujejo spremembe nekaterih sistemskih datotek. Če nisi vešč/a manjših modifikacij telefona, tiste vodiče preskoči.

1. Poveži se na N9 preko VNC

Če se sprašuješ, zakaj potrebuješ povezavo preko VNC na svojo N9, je razlogov več, meni je dovolj že to, da lahko. Z brezplačno aplikacijo NetView, ki jo je naredila Nokia, lahko upravljaš svojo N9 kar z miško in tipkovnico iz svojega računalnika. To pomeni, da lahko iz računalnika na N9 pregleduješ e-pošto, brskaš po internetu, pošiljaš in bereš SMS sporočila, ... Netview aplikacijo si prenesi preko OVI trgovine.

2. Namesti Firefox za mobilne naprave

Privzeti brskalnik na N9 ni najslabši na svetu, ni pa tudi najboljši. Zakaj si ne bi izbrali najboljše, kar je trenutno na voljo? Predlagam, da si namestiš brskalnik Firefox za mobilne naprave , ki se lahko sinhronizira s tvojim Firefox računom in ima podporo za mobilne razširitve. Resnično priporočam zamenjavo. Namestitveno datoteko dobiš tukaj.

3. Zamenjaj privzeti brskalnik

Če imaš nameščen Firefox za mobilne naprave, N9 še zmeraj ne bo odpirala povezav, ki se nahajajo v drugih aplikacijah, v novem brskalniku. Zato poskrbi majhna in enostavna aplikacija, ki je na voljo za prenos od tukaj. Odlično!

4. Posnemi telefonske klice

Aplikacija "Call recorder" ti omogoča, da posnameš vse telefonske pogovore, ki so bili opravljeni preko tvoje N9. Uporabniki, ki so aplikacijo preizkusili pravijo, da je posneta kvaliteta zvoka zelo dobra. Če misliš, da ti bo prišla kdaj prav, si jo prenesi.

5. Vključi funkcijo za razvijalce

Funkcijo za razvijalce lahko vključiš tako, da odpreš Settings -> Security -> Developer mode -> vključi "Developer mode". S tem boš lahko namestil/a kar nekaj aplikacij, glavni pa sta SSH server in Terminal. MeeGo je v bistvu le Debian Linux z lepšim grafičnim uporabniškim vmesnikom, kar pomeni, da lahko dostopaš do N9 preko SSH serverja na računalniku ali prek Wi-Fi povezave. Če imaš težave, ti priporočam ta vodič.

6. Preprosteje odkleni zaslon

Zaslon Nokie N9 lahko odkleneš zelo preprosto. Vse kar moraš narediti je, da dvakrat pritisneš tipko za vklop/izklop telefona. Če si ne predstavljaš o čem govorim, si oglej spodnji video. Seveda ta akcija privzeto ni omogočena, zato si lahko prebereš vodič, kako to funkcijo vključiš. Vendar pazljivo, da ne "poškoduješ" svoje nove N9.

7. Spremeni barvo ure

Ko sem uporabljal N9, mi je bilo res všeč, da sem videl na uro tudi, ko je zaslon bil zaklenjen. Vendar, ponoči je ura na zaklenjem zaslonu veliko presvetla, kar lahko urediš z eno malo modifikacijo in uri na zaslonu preprosto spremeniš barvo. Pravijo, da je za ponoči najboljša rdeča barva. Vodič o tem, kako spremeniš barvo ure, najdeš tukaj.

8. Izključi avtomatsko nastavljanje svetlosti zaslona

Nokia N9 ima privzeto nastavljeno avtomatsko spreminjanje svetlosti zaslona glede na svetlobo v prostoru. Na trenutke je to lahko zelo tečno, predvsem ker ne moreš nastaviti, kako svetel naj bo zaslon. Lahko pa uporabiš ta vodič in svetlost zaslona nastavljaš, kar pa pomeni, da senzor za svetlobo ne bo deloval.

9. Zamenjaj privzeti predvajalnik videa

Bodimo pošteni, predvajalnik videa na Nokii N9 je obupen. Zato se je zbralo nekaj razvijalcev in ustvarilo predvajalnik Open Video Player (OVP). OVP lahko predvaja video tudi, ko je ta minimiziran ali telefon zaklenjen, ima podporo za dodajanje podnapisov, drugače prikaže seznam videov ... Tistik, ki radi kdaj pogledate kakšen video na svoji N9, ga močno priporočam. Preneseš si ga lahko od tukaj.

10. Popravi orientacijo zaslona

Včasih, ko ležiš v postelji, je zares nadležno, da se ti zaslon kar naprej obrača v pokrajinski način. Hekerji so hitro odkrili, kako to preprosto rešiš. Namesti si to aplikacijo in omogoči portreten način iz aplikacije Terminal z ukazom "glol p" in pokrajinski način z ukazom "glol l".

Viri:
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
931
24. september 2013
Namigi in triki - II. del: Nokia N9