Namigi za uporabo aplikacije Google Zemljevidi in osvežen ulični pogled

Tehnik 31. maj 2022 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/google-maps-namigi-harb-maj22-hero.jpg

Google je končno posodobil fotografije v storitvi ulični pogled (Street View) za Slovenijo, tako da lahko vidiš tudi kak odsek od blizu z novimi fotografijami; v aplikaciji le pridrži prst na tem odseku. Pred poletjem, ko nam pri načrtovanju poti ali popotovanjih v neznano prav pridejo vsi razpoložljivi pripomočki, pa smo pripravili še nekaj kratkih predlogov o uporabi Google Zemljevidov (Google Maps), ki smo jih uporabljali na iPhonu.

Med potovanji pride zelo prav marsikatera od funkcij Zemljevidov: rdeče označen del poti na primer opozarja na zastoj, med potovanjem po različnih državah mimogrede, le s klikom na bencinsko črpalko, preveriš ceno bencina, hitro najdeš restavracijo v svoji bližini, Zemljevidi pa so v pomoč tudi pri uporabi javnega prevoza v velikih mestih, kjer z njihovo pomočjo brez problema kombiniraš vožnjo po mestu z različnimi prevoznimi sredstvi (tramvaj, avtobus, podzemna … ).

Live View

Funkcija Live View pride prav, ko parkiraš v mestu, ki ga ne poznaš, nato pa se moraš do končne destinacije še malo sprehoditi. Včasih je težko slediti mali piki na zemljevidu, s to funkcijo pa Zemljevidi izkoristijo obogateno resničnost (AR) in navodila za pot prikažejo na zaslonu prek dejanske slike iz fotoaparata.

 1. V aplikacijo vneseš destinacijo in klikneš Navodila za pot.
 2. Izbereš hojo, še klik na ikono pešca.
 3. Izbereš ikono »Live View«.
 4. Fotoaparat usmeriš v stavbe naokrog.
 5. Ko bodo Zemljevidi ugotovili, kje se nahajaš, bodo navodila prikazana prek pogleda fotoaparata na zaslonu.

 

Počasna povezava

Če se nahajaš na območju, kjer je internetna povezava počasna ali pa je sploh ni, si Zemljevide preprosto shraniš v napravo.

 1. Vneseš destinacijo.
 2. Na dnu zaslona klikneš na destinacijo ali naslov, nato podrsaš desno in izbereš Prenesi.
 3. Nastaviš območje in še enkrat klikneš Prenesi.

Najdi parkirno mesto

 1. V Zemljevide le vneseš lokacijo, kamor si namenjen.
 2. Klikneš Navodila za pot, povečaš, poiščeš oznako P za parkirišče.
 3. Klikneš Dodaj in parkirišče je dodano v pot.

Shrani parkirno mesto

 1. Za uporabo moraš imeti vključene lokacijske storitve.
 2. Klikneš na ime lokacije ali naslov, kjer si parkiral, potem tri pikice v desnem kotu in označiš »Set as parking location«.
 3. Lokacija je nato tako tudi označena v Zemljevidih.

Deli svojo lokacijo

Če dokončno obupaš nad dajanjem navodil po telefonu svojim prijateljem, lahko preprosto deliš svojo lokacijo in jo pošlješ kot povezavo, prijatelji pa te bodo brez težav poiskali z Zemljevidi.

 1. Za uporabo moraš imeti vključene lokacijske storitve.
 2. Klikneš ikono s svojo sliko desko zgoraj.
 3. Na meniju izbereš »Location Sharing«.
 4. Google ponudi možnost takojšnjega deljenja s povezanimi računi, sicer pa izberemo »New share« in nato izberemo stik s katerim želimo deliti svojo lokacijo.
 5. Google nas opozori, da deljenje lokacije prek gesla lahko omogoči neznancem dostop do naših osebnih podatkov in lokacije, dodatno pa je za zasebnost in varnost poskrbljeno tako, da je privzeti način deljenja lokacije omejen na 1 uro (to nastavitev lahko poljubno prilagodimo).

 


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
31. maj 2022
5927
31. maj 2022
Namigi za uporabo aplikacije Google Zemljevidi in osvežen ulični pogled