Napolnjen mobitel v pol minute, upogljive naprave in drugi čudeži grafena

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Graphen.jpg

Ni hujšega, ko čez noč pozabiš napolniti svoj pametni telefon in potem na poti iščeš čas in priložnost za polnjenje vse bolj žejne zverinice. A ne bi bilo fino, če bi lahko to neljubo opravilo dokončali v pičlih tridesetih sekundah? Rešitev se skriva v grafenu, čudežnem materialu, ki bo tudi na drugačne načine izboljšal naše mobilne in druge naprave.

Grafen

Kaj je grafen?

Grafen je dvodimenzionalen kristal, ki ga sestavljajo ogljikovi atomi, združeni v heksagonalno mrežo. Znanstvenikom z univerze v Manchestru je grafen prvič uspelo pridobiti iz grafita, ki ga najdemo na navadnih grafitnih svinčnikih, leta 2004. Kljub temu, da je bila za iznajdbo leta 2010 podeljena Nobelova nagrada, je izviren postopek ekstrakcije grafena precej zamuden in drag, saj med drugim vključuje pobiranje grafita z lepilnim trakom (selotejpom).

Zakaj se torej znanstveniki še naprej vztrajno mučijo z grafenom? Zaradi njegovih res neverjetnih sposobnosti. Poleg tega, da je zaradi 2D strukture izjemno tanek in lahek, je še do 300x močnejši od jekla, bolj trden od diamanta, izjemno upogljiv in izjemen prevodnik toplote in elektrike. Kot lepo razloži spodnji video, je torej grafen pravi super heroj v deželi materialov!

 

Zaradi teh lastnosti je spisek potencialnih načinov uporabe grafena izjemno dolg in raznolik. Vendar se morajo znanstveniki pred pojavom prvih masovnih izdelkov iz grafena spopasti še z vrsto izzivov glede proizvodnje, tako z vidika cene kot z vidika ravnanja s tem izjemno tankim materialom. Z raziskovanjem grafena se med drugim ukvarja skupnost Graphene Flagship, ki jo sestavljajo akademski in industrijski raziskovalci v 17-ih evropskih državah, tudi pri nas.

Spodbudna novica je, da je pobuda o grafenu pred kratkim postala ena izmed dveh zmagovalk natečaja Evropske komisije na področju prihodnjih in nastajajočih tehnologij, ki bosta v obdobju 10-ih let vsaka dobili milijardo evrov za nadaljnje raziskave. Več o evropski pobudi o grafenu lahko izveš tudi v spodnjem predstavitvenem videu.

 

Grafen za hitrejše polnjenje elektronskih naprav

Do zanimivega odkritja na področju grafena so prišli tudi znanstveniki z UCLA, ki jim je s pomočjo LightScribe DVD pekača uspelo dokaj hitro in poceni narediti super kondenzator iz grafena, ki bi lahko mobitel napolnil v pol minute, električni avto pa le v nekaj minutah. Super kondenzator iz grafena namreč združuje prednosti baterij in kondenzatorjev: velike kapacitete kot baterije in hitro polnjenje kot kondenzatorji. Dodatna prednost je seveda dejstvo, da grafen, za razliko od baterij, ni škodljiv za okolje. Podrobnosti o izumu si lahko ogledaš v spodnjem predstavitvenem videu.

[vimeo width=600 height=338]http://vimeo.com/51873011[/vimeo]

Grafen za upogljive in trpežne mobilne naprave

Grafen bo lahko revolucijo naredil tudi na področju drugih komponent. Norveški raziskovalci so že razvili metodo za izdelavo polprevodnikov iz grafena, ki naj bi v prihodnje postali cenejši in zmogljivejših od silicijevih komponent. Norveški raziskovalci menijo, da lahko prve polprevodnike iz grafena na trgu pričakujemo v približno petih letih. Elektronske naprave bi lahko tako zlahka postale popolnoma upogljive, v celoti prosojne in veliko bolj trpežne od obstoječih, med drugim bi lahko izboljšali tudi učinkovitost sončnih celic.

Zato ni presenečenje, da se za grafen zanimajo tudi proizvajalci mobilnih naprav. Samsung je denimo izjemno dejaven na področju raziskav grafena in ima objavljenih že 407 patentov na tem področju. Grafen je seveda izjemno privlačen material za upogljive zaslone, s katerimi se Samsung spogleduje že dlje časa. Nekaj idej glede tega, kakšne naprave bi lahko Samsung s pomočjo grafena izdeloval, si lahko ogledaš v spodnjem konceptualnem videu.

 

Tudi Nokia že dlje časa razmišlja o podobnih napravah. Nokia sodeluje v evropski iniciativi Graphene Flagship in je pred kratkim na svojem blogu predstavila 10 najbolj zanimivih dejstev o grafenu. Koncept Nokia Morph, ki je sicer star že pet let, bi lahko postal resničnost ravno po zaslugi grafena.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
474
4. oktober 2013
Napolnjen mobitel v pol minute, upogljive naprave in drugi čudeži grafena