Napotki za varnejšo rabo družbenih omrežij

Tehnik 4. oktober 2021 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/varna-raba-SM-tehnik-okt21-hero.jpg

Družbena omrežja (Facebook, Instagram …) nam nudijo več dobrih stvari. Z njihovo pomočjo smo lahko v stiku z ljudmi, ki nam nekaj pomenijo. Tam lahko pridobimo informacije, ki nas zanimajo, ali pa promoviramo svoje izdelke. Žal pa nam lahko ta omrežja povzročijo tudi kar nekaj sivih las, če pri njihovi uporabi nismo pazljivi. Ogrozijo lahko našo varnost in zasebnost.
Pri Tehniku smo se odločili, da za vas zapišemo nekaj napotkov za varnejšo rabo družbenih omrežij. Upamo, da vam bodo koristili.

Pazite, kakšne informacije, komentarje in posnetke objavljate

Bodite zelo pazljivi, kaj objavljate na družbenih omrežjih. Saj veste, ko nekaj pride na internet, ostane na internetu. Ko boste naslednjič na družbenem omrežju objavljali kakšno novo sliko, video, komentar ali informacijo, pred objavo dobro premislite, ali bi vam lahko ta objava v prihodnosti povzročila kakšne preglavice.
Na družbenih omrežjih nikar ne razkrivajte svojega domačega naslova. Če boste nameravali objaviti posnetke, na katerih ste pomanjkljivo oblečeni ali pijani, dobro premislite, ali so res primerni za objavo. Objavam takšnih posnetkov se je bolje izogniti. Priporočili bi tudi, da na svojem profilu na družbenem omrežju ne razkrivate javno svoje zasebne telefonske številke. To je lahko problematično.
Prav tako bi priporočili, da na družbenih omrežjih ne razkrivate, kje točno se nahajate v določenem trenutku oziroma kje se boste nahajali v prihodnje. Tudi takšna razkritja imajo lahko negativne posledice.

Nadgrajujte aplikacije

Verjamemo, da vas veliko družbena omrežja uporablja tudi na svojih mobilnih napravah, in sicer prek aplikacij. Priporočamo, da te aplikacije redno nadgrajujete. Namreč lahko se zgodi, da se v aplikaciji pojavi kakšna varnostna luknja, ki pa jo nato razvijalci s popravki zakrpajo. Pa z nadgradnjami lahko dobite tudi nove funkcionalnosti, kar je še en plus.

Uporabite gesla, ki jih ni lahko uganiti

Zelo pomembno je, da za svoje profile nastavite gesla, ki jih ni lahko uganiti. Tako nepridipravom otežite delo v primeru, da bi želeli imeti dostop do vašega profila.
Po ugotovitvah podjetja SplashData so internetni uporabniki leta 2019 zelo pogosto uporabljali nadvse preprosta gesla. Na primer »123456«, »123456789«, »qwerty« in »password«. Če izberete katerega od teh gesel, kar prosite hekerje, da naj si pogledajo vaš profil. Predlagamo, da si v tem našem članku pogledate nekaj napotkov glede gesel.

Omejite število sledilcev/prijateljev

Marsikdo si želi, da bi imel na družbenih omrežjih čim več sledilcev in prijateljev. A hrepenenje po vedno več in več lahko prinese s seboj tudi kakšno težavo. Če imamo veliko sledilcev in prijateljev (predvsem nepoznanih), se lahko med njimi najde tudi kdo, ki želi naše informacije in posnetke izrabiti. Prav zato bi vam priporočili, da omejite število sledilcev in prijateljev in sprejmete samo tiste, ki jih poznate tudi v resničnem življenju in jim zaupate.
Verjamemo, da se s tem našim napotkom vsi ne boste strinjali in ga upoštevali. Vseeno pa vsem svetujemo, da pazite, kakšne informacije, komentarje in posnetke objavljate na svojem profilu.
Seveda je stvar nekoliko drugačna za tiste, ki imajo oziroma imate poslovno orientirane profile. Pri takih profilih je seveda cilj imeti čim več sledilcev. Vseeno pa tudi tukaj ni odveč paziti, kaj se objavlja.

Nastavite, da bo vaš profil zaseben

Družbena omrežja nam pogosto omogočajo, da svoje profile nastavimo kot zasebne. Če nimate ravno poslovno orientiranega profila, bi vam vsekakor priporočili, da profil nastavite kot zaseben. Seveda, če vam družbeno omrežje to omogoča.
S tem, ko profil nastavite kot zaseben, seveda postavite pomemben navidezen zid med vami in pa tistimi, ki vam želijo škodovati.

Selekcionirajte objave

Družbena omrežja pogosto tudi omogočajo, da pri objavah nastavite, kdo jih lahko vidi. Uporabite to možnost. Z uporabo te možnosti lahko določene informacije oziroma posnetke delite točno določenemu krogu ljudi.

Ne odpirajte povezav, prejetih od tistih, ki jim ne zaupate

Če vam nepoznana oseba na družbenih omrežjih posreduje kakšno povezavo, bodite skrajno previdni pri njenem odpiranju. Priporočamo, da povezav od oseb, ki niso zaupanja vredne, ne odpirate, saj vam lahko prinesejo samo težave.

Zaklenite svojo mobilno napravo

Če družbena omrežja uporabljate na svojem mobitelu (ali tablici), vam priporočamo, da poskrbite, da se bo ta zaklenil, ko ga ne boste uporabljali.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
4. oktober 2021
5775
4. oktober 2021
Napotki za varnejšo rabo družbenih omrežij