Ne bojmo se strel, pa vendar se podučimo, kaj storiti ob udaru

Renata Anžič Trtnik 18. maj 2020 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/strele-poucno-anzic-maj20-hero.jpg

Pri nas se na leto zgodijo trije ali štirje primeri, ko strela poškoduje ali ubije človeka. Pred strelo smo varni samo v hišah, ki imajo strelovod, ali v avtomobilu. Strela lahko ubije tudi tam, kjer ne bi nikoli pričakovali: vsako leto se to zgodi tudi v gozdovih in dolinah, v planinah in gorah pa je nevarnejša (kje je najpogostejša, pa smo pisali v enem od prejšnjih člankov.

Naučimo se prepoznati pogoje za nastanek strel

Kot smo že pisali, je preventiva na prvem mestu, zato spremljajmo vremenske napovedi. Če pa nimamo pri sebi pametnega telefona, da bi preverili stanje vremena, ali ne moremo na noben način do teh informacij, si zapomnimo, da so prvo opozorilno stanje, da se lahko »skuha nevihta«, soparno ozračje in kopasti oblaki.

Naslednja stopnja, ki je že lahko znamenje za preplah, so kopasti oblaki s temnim vznožjem in razcefranimi robovi, v daljavi pa se že sliši grmenje. To pomeni, da prihaja nevihta. To je pravi čas, da se umaknemo na varno.

Zadnja stopnja, ki pomeni resnično nevarnost, pa je »občutek elektrike v zraku«, če to poimenujemo laično. Gre za razelektritve v ozračju, kaže oziroma občuti pa se tako, da nam lahko pokonci stojijo lasje ali dlake, slišimo zvok, podoben prasketanju. Če nas nevihta ujame na prostem, je potrebno upoštevati določene napotke.

Atmosferska razelektritev ali udar strele lahko povzroči zelo hude posledice. To so smrt ljudi in domačih živali, lahko nam uniči električne naprave, telefonske linije, transformatorje, napeljavo … pa tudi objekte. Skratka, povzroči pravo razdejanje. V tokratnem članku se bomo bolj podrobno posvetili poškodbam ljudi, v enem od prihodnjih pa, kako zaščititi dom in naprave.

Kako pride do udara v človeka?

Človek je dober prevodnik elektrike. Pretežno je sestavljen iz molekul in atomov. Ti centralnemu živčnemu sistemu omogočajo prenašanje elektrokemičnih signalov iz možganov v vse dele telesa in obratno. Zaradi tega smo občutljivi pri stiku z elektriko iz zunanjih virov (vtičnice, daljnovodi itd.). Od vseh virov pa je najmočnejša naravna sila – strela. Skozi človeka lahko spusti tudi do 300 kilovoltov napetosti, ki telo preide v treh tisočinkah sekunde (0,003 sekunde). V človeško telo praviloma vstopi skozi glavo, ramena ali zgornji del trupa.

Človeka lahko strela poškoduje na dva načina: en način je neposreden udar strel (pravkar smo ga opisali), drugi pa s stranskimi tokovi. Kaj to pomeni? Pri prvem človek običajno utrpi hude mehanske poškodbe in opekline, saj je doživel tak udar, kot bi bila eksplozija. Vrže ga po tleh in zaradi njega največkrat umre. Največ poškodb pa povzročijo stranski tokovi. Pri teh so najbolj običajne poškodbe opekline, zlomi, upravičena skrb pa so poškodbe živčevja in srca, saj gre še vedno za tako močne tokove, da lahko ti povzročijo zastoj srca, paralizo, poškodbe možganov.

Kaj se pri udaru strele dogaja s človeškim telesom?

Strela v večini primerov povzroči začasno izgubo zavesti. Ta lahko traja nekaj minut, poškodovani pa je lahko v komi tudi do nekaj let. Udar strele na človeku večinoma pusti trajne posledice. Visoka napetost lahko povzroči odpoved srca, obširne poškodbe žil, mišičevja, živčnega sistema in možganov (ti se lahko zaradi začasne izredno visoke temperature dobesedno skuhajo, ker tako zelo segreje možgansko tekočino).

Čeprav se sliši veliko, da je možnost preživetja udara strele več kot 80-odstotna, realnost ni tako prijetna. Večina preživelih ima kot posledice hude težave zaradi trajno okvarjenega živčevja, pojavijo se lahko motnje ritma srca in spomina ali celo izguba spomina, moteno je spanje, kar lahko vodi v različna bolezenska stanja, spopadajo se z izgubo občutka v rokah in nogah, poslabšanjem vida in sluha, glavoboli in migrenami, epileptičnimi napadi, tresavico, pomanjkanjem libida, fobijami in kroničnimi bolečinami. Zdravniki največ z udarom strele povezanih smrti pripisujejo zastojem srca in prepozno odkritim resnim poškodbam notranjih organov oziroma notranjim krvavitvam. Problem so tudi opekline, ki pustijo trajne posledice v obliki brazgotin, kadar koža poogleni.

Sem priča nesreči. Ali lahko pomagam?

Pogost je strah, da bo tudi nas streslo, če se dotaknemo človeka, v katerega je udarila strela. Strah je povsem neupravičen in odveč, saj ni prav nobene nevarnosti. Največja je pravzaprav izgubljanje dragocenih sekund. Če je oseba nezavestna, je potrebno preveriti dihanje in srčni utrip. Kadar ne zaznamo srčnega utripa, se lotimo tehnike oživljanja (odvisno, kje se je nesreča zgodila – v urbanih okoljih je morda v bližini celo defibrilator). Pogosto zadostuje samo umetno dihanje in masaža srca, dokler ne pridejo reševalci. Ima pa pomoč človeku, ki je utrpel udar strele, posebnost: včasih je potrebno zelo dolgo oživljanje, celo pol ure in več, zato je ključno vztrajanje, dokler na mesto nesreče ne pride medicinsko osebje ali gorski reševalci, če se je to zgodilo, na primer, v gorah. Včasih poškodovani deluje le omamljen, vendar naj vas to ne zavede: v vsakem primeru je potrebna zdravniška oskrba, saj ima morda notranje krvavitve ali pa bodo resne posledice šele nastale!

Kadar se nesreča zgodi blizu objekta ali v njem, poskrbimo tudi za splošno varnost. Če se zaradi udara strele vname kakšna električna naprava, najprej poskusimo izvleči vtič, izklopimo varovalko ali prekinemo tok v električni omarici. Električne naprave, ki je zagorela, pa se ne sme gasiti z vodo, temveč z gasilnim aparatom na prah.


 

V vsakem primeru pa takoj pokličemo nujno medicinsko pomoč na številko 112, na katero pa lahko pokličete tudi, če potrebujete gasilce, kadar ognja ne morete pogasiti.

5 hitrih o streli:

 • Kako hude poškodbe bo povzročil udar strele, je odvisno predvsem od oddaljenosti samega udara strele, ali gre za neposreden udar ali za stranske tokove. V krogu do 50 metrov od točke udara strele lahko pride do prenapetostnega lijaka, ki nas lahko poškoduje ali ubije, zato moramo biti od visokih točk v bližini, kot so drevesa ali drogovi, oddaljeni najmanj omenjenih 50 metrov.
 • Ob udaru strele se okoliški zrak v trenutku segreje na skoraj 30 tisoč stopinj Celzija.
 • Zaradi udara strele vsako leto po svetu sicer umre približno 25 tisoč ljudi, vsaj desetkrat toliko je lažje ali huje poškodovanih.
 • Nekaterim žrtvam ob udaru strele obutev dobesedno odnese z nog, zaradi hitre izsušitve vlage na telesu pa lahko celo oblačila.
 • Za strelo so značilne opekline, ki po obliki spominjajo na praprot ali razvejano obliko strele na nebu.

 • Na povezavi si lahko ogledate poučen video (ni slovenskih podnapisov).
     


  Morda bi vas zanimalo še:

 • Ali danes že lahko predvidimo kam bo udarila strela?
 • Čas nemirnega vremenskega dogajanja.
 • Kaj moramo vedeti če nas ujame nevihta.

 • Kako se naročite na SMS-storitev Strela ALARM?

  Pošljite SMS s ključno besedo STRELA (presledek) in svojim uporabniškim imenom za fiksne storitve na številko 041 145 000.

  Primer: STRELA novakjan na 041 145 000

  Lahko pa si postopek naročanja ogledate v kratki videoanimaciji.

  Storitev si lahko vključite vsi, ki ste hkrati uporabniki mobilnih in fiksnih storitev Telekoma Slovenije.


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  18. maj 2020
  5187
  15. julij 2021
  Ne bojmo se strel, pa vendar se podučimo, kaj storiti ob udaru