NEO: 3 leta platforme za pametno življenje

Igor Harb in Tamara Harb 14. december 2021 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/neo-3leta-harb-dec21-hero.jpg

Pred tremi leti je Telekom Slovenije predstavil platformo NEO, ki je uporabnikom prinesla povsem nov način uživanja v televizijskih in drugih vsebinah ter upravljanja pametnega doma. Danes NEO šteje že več kot 130 tisoč uporabnikov, vsak dan pa se pridružijo novi, saj je samo v letošnjem letu število zraslo za več kot tretjino.

NEO je osrednje vozlišče za domačo zabavo in pametni dom, ki je dostopno prek TV komunikatorja NEO Smartbox, spletnega vmesnika na naslovu neo.io, mobilne aplikacije za platforme iOS, Android in Huawei AppGallery in pametnih televizorjev s sistemom Android TV. Uporabnik tako izbere najpriročnejšega izmed zgornjih načinov dostopa in na voljo so mu vsebine televizijskega programa, možnost ogleda za nazaj in snemanja izbranih oddaj, filmi in serije iz številnih pretočnih videotek, radijske postaje, novice, lastne video vsebine, možnosti za upravljanje naprav pametnega doma in celo napete video igre.

 

Povej z besedami

Kljub temu, da je ponudba vsebin in storitev napredna, pa je uporabniški vmesnik karseda preprost, saj je vse mogoče urediti kar z glasovnimi ukazi. Ta funkcionalnost je tudi ena najbolj priljubljenih, njena uporaba pa vztrajno raste. Glede na podatke rabe, vsaj tri četrtine TV gledalcev vsaj občasno svojemu televizorju pove, kaj želijo gledati. Pri tem mesečno izgovorijo prek 200 tisoč različnih glasovnih ukazov, skupno pa kar 10 milijonov. Ker so govorni ukazi uporabniški vmesnik, ki ga je otročje preprosto usvojiti, ni presenečenje, da so najpogostejše iskane vsebine prav risanke. Še pogosteje uporabniki z glasovnimi ukazi menjajo kanale, kar predstavlja okrog polovico vseh govornih ukazov, medtem ko tretjino predstavlja iskanje vsebin, pri čemer uporabniki lahko iščejo tako po naslovu filma, serije ali oddaje, pa tudi po igralcih, režiserjih in žanrih, rezultati pa vključujejo tako naslove iz TV sporeda, kot tudi iz najpogosteje uporabljanih spletnih videotek, kot sta DKino in HBO OD. Preostalih 15 odstotkov ukazov so t.i. tehnični ukazi s katerimi uporabniki snemajo oddaje, menjajo profil, prilagajajo glasnost ali upravljajo pametni dom.

Aktualni podatki za november kažejo, da kar tretjina uporabnikov izkorišča prednosti ogleda TV vsebin z zamikom, skupno pa si v povprečju ogledajo za 6,6 ur video vsebin, tako televizijskih kot tistih iz videotek in aplikacij. Telekomova bogata televizijska shema obsega kar 275 TV kanalov, od tega jih je 114 v visoki ločljivosti (HD). Podatki za november kažejo, da so najbolj priljubljeni filmski, ki so v mesecu zabeležili kar 3,5 milijona ur ogledov, od tega skoraj polovico z zamikom, medtem ko so dokumentarni kanali pritegnili skoraj natančno 2 milijona ur ogledov, ampak od tega skoraj tri četrtine v živo. Z 1,2 milijona ur ogledov so jim za petami otroški programi, pri katerih je delež gledalcev z ogledom ponovno čisto blizu polovice, kar je razumljivo glede na priljubljenost risank pri glasovnem iskanju.

Otroški park

Staršem ni treba skrbeti, da bi otroci med iskanjem z glasovnimi ukazi ali siceršnjim brskanjem po vsebinah na televizorju naleteli na neprimerne vsebine, saj lahko uporabijo možnost Otroški park, kjer nastavijo ustrezno starost, otrok pa ima nato možnost ogled le tistih vsebin, ki ustrezajo tej oznaki. Podobne opcije ponujajo tudi nekatere spletne videoteke, ki so na voljo prek NEO, denimo HBO GO z opcijo KIDS, videoteka Minimax+ pa pravzaprav vključuje zgolj risanke. Vsebine za otroke so na voljo tudi v videotekah Voyo, kjer je poleg risank vključen tudi izobraževalni projekt Petka, učenje skozi zabavo pa prinaša tudi opcija DaVinci Kids.

 

V vseh opcijah in videotekah je na voljo prek 30 tisoč različnih vsebin, od tega kar 1426 filmov, ki si jih uporabniki lahko ogledajo kadarkoli, brez oglasov.

NEO igre

NEO je edina slovenska platforma, ki omogoča igranje iger v oblaku, brez potrebe po dragi strojni opremi ali kupovanju iger. Naročniška storitev je vzpostavljena v partnerstvu z velikanom pretočnih iger Gamestream in omogoča uporabnikom, da začnejo igrati več kot 100 iger takoj po aktivaciji in priklopu igralnega ploščka. Trenutno so najbolj priljubljene Aqua Moto Racing Utopia, WRC 6 FIA World Rally Championship in MotoGP™ 17, nabor iger pa vključuje tudi številne uspešnice, kot so Saints Row, True Fear, Dirt4, Call of Juarez ter mnoge Disneyeve naslove, vključno z Brave, Planes in Infinity. Katalog je vsak mesec bogatejši za pet novih naslovov, ki jih redno predstavljamo v Tehniku

 

Vseprisotnost

Ena ključnih prednosti platforme NEO je usklajenost uporabniške izkušnje, saj dostop prek mobitela, televizorja ali računalnika zmeraj ponudi enak nabor kanalov in vsebin, ki jih ima uporabnik na voljo, z možnostjo ustvarjanja profilov pa si lahko vsak družinski član prilagodi svojo izkušnjo. Vsak uporabnik si lahko tudi izbere lastno temo z različnimi razporeditvami in barvnimi shemami, najboljše filme pa najde z razvrščanjem v videotekah po ocenah iz Rotten Tomatoes in IMDb.

Če še ne uporabljate NEO, ga lahko tudi brezplačno preizkusite za 30 dni na spletni strani neo.io le izpolnite obrazec in prejeli boste začasno geslo za dostop. Prijava: https://neo.io/prijava/promo-koda.

kupi

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
14. december 2021
5825
16. december 2021
NEO: 3 leta platforme za pametno življenje