Neurotehnologija ali ko mobiteli začnejo brati misli

Alenka Selčan 18. november 2013
/PublishingImages/neurocam_hero.jpg

Smo res že tam, ko nam tehnologija pove, kaj nas zares zanima, namesto nas izrazi naša čustva in nam uresniči željo, še preden ozavestimo, kaj si želimo? Na Japonskem, zibelki neurotehnologije, se je nedavno odvijala konferenca Human Sensing 2013, kjer so med drugimi koncepti neurotech prihodnosti predstavili tudi prvo nosljivo kamero, ki samodejno snema le tisto, kar nas zanima.

 

 
Zaenkrat nič kaj privlačen prototip, ki bo za uspešnost na trgu najbrž potreboval kar pametna očala, je v osnovi EEG-senzor, ki odčitava možgansko valovanje ter hkrati služi kot nosilec za iPhone, ki je pritrjen ob glavi na višini oči in s kamero beleži naše interese.

Ko EEG-senzor prek zajema možganskega valovanja z aplikacijo Neurocam zazna, da nas neka stvar zanima, jo iPhone kamera avtomatično posname. Kamera se aktivira takrat, ko aplikacija razbere, da je možgansko valovanje na skali od 0 do 100 preseglo vrednost 60. Posneta zanimivost se nato shrani v posebnem albumu kot .gif v dolžini petih sekund.

Neurocam 

Z razvojem Neurocam najbrž ne bo le nedolžen podaljšek pametnih očal, ki bo namesto nas vodil osebni dnevnik o lepih doživetjih na krasen dan, kot prikazuje konceptualni video, saj lahko le slutimo, kako bodo podjetnim prodajalcem in marketinškim službam dragocene informacije o tem, kaj nas premakne tudi takrat, ko nismo na preži za nečim novim.

Neurokamera je najmlajša hči nosljive neurotehnologije. Tu so doslej največ uspeha požele naprave podjetja Neurowear, ki smo jih na naših straneh že omenjali. Naj vas znova spomnimo na Necomimi, ljubka ušeska, ki zaznavajo naše razpoloženje in se temu primerno tudi premikajo, ter enako vodljiv rep Shippo.

 

Na osnovi koncepta TurnTable, glasbene aplikacije, ki glasbo predvaja le takrat, ko jo želimo poslušati in jo samodejno utiša, ko pozornost usmerimo drugam, so pri podjetju Neurowear v začetku letošnjega leta predstavili še intuitivne slušalke Mico in aplikacijo Zen Music za nezavedno izbiranje ustrezne glasbe. Tudi Mico na osnovi možganskega valovanja prepoznava naše razpoloženje in iz glasbenega arhiva v našem pametnem mobitelu izbere le tako glasbo, ki nam v danem trenutku ustreza. Po želji lahko o našem nezavednem glasbenem izboru obvesti tudi naše prijatelje na socialnih omrežjih.

 

Z neurotehnologijo korak za korakom odpiramo vrata v svet nezavednih želja in skritih misli. Kot da bi bili že utrujeni od količine informacij, ki jih prinaša z dobrinami prenasičen svet, z neurološkimi igračami odstrinjamo tančico do podzavesti in prepuščamo tehnologiji, da se izraža namesto nas. Če je človeštvo v evolucijskem toku opustilo izražanje z gestami uhljev ali repa, je videti, kot da prav z neurotehnologijo iščemo izgubljeno živalsko intuicijo. Temu sledi tudi aplikacija Neuro tagging map, s katero bomo lahko spremljali, kje v mestu se nahajajo podobno razpoloženi uporabniki neurosenzorjev - bodisi tistih z ušeski ali s slušalkami Mico.

Četudi ljubkih ušesk, ki namesto besed izražajo čustva, še ne jemljemo preveč resno, saj se nam morda zdijo le modna muha japonskih najstnic, se ob novih dosežkih neurotehnologije sproža niz ugibanj o prihodnjih tehnoloških smernicah človeštva.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. november 2013
1912
29. november 2013
Neurotehnologija ali ko mobiteli začnejo brati misli
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8