Nexus One bo prihodnje leto poletel v vesolje kot satelit

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/phonesat-satelit.jpg

Ameriška vesoljska agencija NASA se očitno prav tako rada igra z mobilnimi telefoni kot mi. Spomladi smo poročali o vesoljskem treningu jeznih ptičev, sedaj pa je HTC razkril še par podrobnosti o intenzivnih pripravah, ki jih prestaja telefon Nexus One, preden bo naslednje leto poletel v orbito.

Nexus One, prvi v družini Nexus telefonov, ki jih poganja neokrnjena različica operacijskega sistema Android, bo januarja upihnil svojo tretjo svečko. A kljub temu, da ta HTC-jev telefon že dolgo ni med najbolj zmogljivimi Android napravami, je v preteklih dveh letih imel kar pestro življenje. NASA je namreč prav ta model intenzivno testirala v termo-vakuumskih sobah, ga mučila na ekstremnih testih vibracij in s poleti z baloni na visoki nadmorski višini ter še kaj.

Že poleti 2010 je ena izmed raket s telefon Nexus One vred preživela polet dobrih 9 kilometrov v atmosfero, z največjo hitrostjo skoraj 2.900 kilometrov na uro. Več o tem podvigu si lahko prebereš na strani Wired, spodaj pa si lahko ogledaš video, ki ga je Nexus One posnel med poletom (pozor: ni za šibke želodce).

Prihodnje leto bo Nexus One naredil še večji korak. Postal bo osrednji del mini satelita, ki bo spremljal dogajanje na Zemlji. Podvig je del programa PhoneSat, s katerim želi NASA znižati stroške sodelovanja pri vesoljskih raziskav. Končni cilj naj bi bil omogočiti izstrelitev satelita komurkoli, ki ima vesoljske ambicije, par prosto dostopnih komponent in seveda Android telefon.

Izkaže se namreč, da ima tudi nekaj let stari telefon, kot je Nexus One, približno 100x več procesorske moči kot povprečen satelit v orbiti. Kar predstavljaj si, koliko bolj zmogljiv je šele tvoj novi HTC One X ali Samsung Galaxy S III! Poleg procesorske moči imajo sodobni telefoni še prilagodljiv operacijski sistem (Android), GPS-senzor, večpasovni radio, žiroskop, akcelerometer, visoko ločljivo kamero in še marsikaj drugega, kar potrebuje moderen satelit.

Cena mini satelita, ki ga bo vodil Nexus One, pa bo le 3.500 USD. No, ni za pričakovati, da bomo prav vsi kmalu s svojimi odsluženimi Android telefoni izdelovali lastne satelite, gre pa vsekakor za zanimiv napredek in inovativno uporabo pametnih telefonov. Poganjanje satelitov je torej še ena izmed stvari, ki jo (vsaj v teoriji) lahko opravlja tvoj pametni telefon.

Viri: HTC, NASA

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
415
24. september 2013
Nexus One bo prihodnje leto poletel v vesolje kot satelit
Android