Nexus S - Test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/nexuS-3.jpg

V današnji poplavi Android mobitelov je težko povedati kaj novega o še enem Android telefonu. Večina Android mobitelov najvišjega cenovnega razreda ima najboljše specifikacije: procesor, RAM, pomnilnik, ...Torej kaj loči Googlov novi mobitel Nexus S od drugih? Navsezadnje, kaj ga loči od linije Galaxy S? Ta mu je zelo podoben, saj je bil Samsung zadolžen za strojno opremo novega Googlovega mobitela.

Google Nexus S nam ponudi pristno Google/Android izkušnjo - brez nepotrebne navlake, kot so razni uporabniški vmesniki (HTC Sense, TouchWiz ...). Novi Googlov mobitel je v prvi meri namenjen razvijalcem aplikacij, vendar bo našel prostor tudi pri ljudeh, ki jih moti "načičkanost" uporabniških vmesnikov.

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih:
  • 2G
  • 3G
 • Velikost: 123.9 x 63 x 10.9 mm
 • Masa: 129 g
 • Zaslon: 4,0″ (10,16 cm) na dotik občutljivi kapacitivni zaslon SUPER AMOLED s 16 milijoni barv in ločljivostjo 480 x 800 pik
 • Tipkovnica: virtualna (pokončna in ležeča)
 • Zvok: zvočnik na zadnji strani, 3,5 mm vtič za slušalke
 • Pomnilnik: 16 GB, ni razširljiv s pomnilniško kartico
 • Delovni pomnilnik: 512 MB
 • Procesor: 1 GHz Hummingbird (ARM Cortex A8)
 • Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, Micro USB 2.0, GPS
 • Fotoaparat: 5 MP s samodejnim ostrenjem in bliskavico
 • Snemanje videa: 720 x 480 pik; sprednja kamera za video klice
 • OS: Android OS 2.3 (Gingerbread)
 • Ostalo: NFC, merilec pospeškov, digitalni kompas, predvajalnik mp3, urejevalnik dokumentov …
 • SAR vrednost: 0.59 W/kg (glava)
 • Baterija: 1500 mAh Lithum Ion
  • v pripravljenosti: do 713 h (2G) / do 428 h (3G)
  • čas pogovora: do 14 ur (2G) / do 6 h 40 min (3G)

Strojna oprema

Mobitel Google Nexus S so razvili in oblikovali pri Samsungu. Zato bo seveda vsak, ki je že kdaj videl Galaxy S, opazil veliko podobnost s tem mobitelom. K sreči pa nista popolnoma enaka, saj to ne bi bilo smiselno tako za Google kot za Samsung. Nexus S je zanimivo oblikovan, saj je steklo rahlo ukrivljeno, da se lažje prilega govornikovem obrazu.

Priston je "čuden" ampak logičen. Steklo ni toliko ukrivljeno, da bi te to kakor koli motilo pri sami uporabi mobitela, rahlo pa spominja na banano. Sprednji del je v celoti iz stekla, razen na delu, kjer je slušalka. Štirje značilni gumbi za Android so kapacitivni in spet v nekem svojem vrstnem redu. Google bi moral postaviti standard za te štiri gumbe, saj jih vsak proizvajalec nameče po svoje. Na sprednjem delu sta poleg slušalke še senzor za svetlobo in kamera za videoklice.

Ohišje mobitela je sestavljeno iz plastike, kar mu da pridih cenenosti, čeprav sem prepričan, da so oblikovalci gledali bolj na to, da je iz lahkih materialov. Na levem boku ima gumb za vklop/izklop in zaklep mobitela, na desnem boku gumba za zvišanje ali znižanje glasnosti, medtem ko sta microUSB in 3,5 mm vtič za slušalke locirana na spodnji strani.

Na zadnji strani  mobitela sta kamera z LED bliskavico in zvočnik. Samsung je seveda naredil tudi na Nexus S svojo značilno "brado", ki pa ne moti pri držanju mobitela v roki. Ni mi všeč, da je gumb za vklop/izklop in zaklep mobitela na desnem boku, kar je najbrž vpliv Samsunga, saj se ne spomnim, da bi bilo to značilno za katerega drugega proizvajalca mobitelov. Ponavadi je ta gumb lociran na zgornji strani - levi ali desni. Moti me tudi, da Samsung ni na sprednjo stran poleg senzorja za svetlobo vključil še majhne LED lučke, ki bi te obvestila o novih obvestilih.

Drobovje

Zanimivo je, kakšno močno strojno opremo je Samsungu uspelo spraviti v tako majhno in lično škatlico. Nexus S je opremljen z enim od najboljših mobilnih procesorjev v današnjih mobilnih napravah in sicer z 1 GHz tipa Hummingbird. S tem procesorjem je vse tako hitro, da sem včasih mislil, da mobitel ve kaj bom kliknil ali premaknil naslednje, a sem se spomnil, da je pač tako hiter. Delovnega pomnilnika je s 512 MB več kot zadosti, da opravi tisto kar mu naložiš. Zanimivo je, da so se odločili za interni pomnilnik - 16 GB, brez možnosti razširitve z micro SD kartico. Ta odločitev spominja na Apple.

Ekran je SUPER Amoled s standardno ločljivostjo 480 x 800 pik in je naravnost fantastičen. Barve so kontrastne in jasne, izkušnja pa še toliko boljša. Za povezljivost so tu: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, ... standardna zadeva v vseh pametnih mobitelih. Bolj zanimiv je čip NFC (Near Field Communication), ki bo v prihodnosti ključna komponenta za plačevanje z mobilnimi telefoni v stilu, da ga samo podrgneš ob površino.

Kvaliteta slušalke in mikrofona je v najvišjem razredu. Sogovornika sem vedno slišal jasno in razločno in nimam nobenih pripomb. Kamera na Nexus S je s svojimi 5 MP podobna kameri na Galaxy S. Ne bom rekel, da povzdigne kvaliteto mobilne fotografijo na popolnoma novo raven, ker je ne, a slike niso slabe. Baterija zdrži en dan srednje intenzivne uporabe, v mojem primeru nekaj klicev, veliko brskanja preko Wi-Fi omrežja, Twitter, Facebook, ...

Programska oprema

Google Nexus S je prvi mobitel z najnovejšo različico Androida verzije 2.3, poimenovane Gingerbread. Kdor pričakuje, da je Google naredil velike premike in popolnoma prenovil svoj operacijski sistem, se moti. Android 2.3 je na mobitelu Nexus S resnično hiter. Upam si trditi, da celo najhitrejši, kar sem jih kdaj preizkusil. Seveda gre tu zasluga odličnim strojnim specifikacijam in optimizaciji programske opreme.

Android 2.3 ni veliko drugačen od verzije 2.2, je pa pridobil nekaj malega na vizualnem področju. Google se odmika od svoje risane barvne sheme bolj k črnim in sivim odtenkom.  Malenkost prenovljen je zdaj meni, ko pritisneš tipko Meni na namizju, obvestila (tista, ki jih povlečeš iz zgornjega dela zaslona), ... kadar se hitro premakneš s prstom do konca neke strani se bo ta odbila v oranžni barvi. Celoten izgled Androida 2.3 je transparenten in nudi boljši občutek pri sprehajanju po menijih.

Ne vem koliko kaj uporabljate "live wallpapers" na namizju, vendar so ti tudi zdaj posodobljeni. Osebno jih uporabljam, čeprav mi porabijo malo več baterije, je pa še ena stvar, s katero zbadam iPhone uporabnike, da je nimajo :)

Največja sprememba je zagotovo virtualna tipkovnica. Tipkovnica je veliko bolj pregledna in zloščena, odstranjene je dosti navlake, ki je marsikaterega prej motila. Na novo so definirali, kako se izbira, kopira in prilepi tekst. Tipkanje na novo virtualno tipkovnico je enostavno in preprosto. Če nisi vajen/a virtualne tipkovnice, lahko traja kakšen teden, da se je privadiš.

Zaključek

Google Nexus S je trenutno eden najboljših Android mobitelov, kar jih lahko dobite na tržišču. Ima odlične specifikacije in novo verzijo Androida, kar bo za koga zagotovo dovolj velik razlog, da bo zamenjal svoj stari mobitel. Za tiste, ki vam je všeč Google/Android izkušnja "iz škatle", torej nemodificirana s strani raznih uporabniških vmesnikov, je to zagotovo mobitel za vas, tisti ki pa imate raje kakšen vmesnikm se ga pa ognite.

Google Nexus S bo kmalu na voljo tudi pri Mobitelu. Točne cene za posamezne pakete še niso znane.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
692
24. september 2013
Nexus S - Test na dlani
Android