Nikoli ni prezgodaj za pametno tehnologijo

Alenka Selčan 30. september 2013
/PublishingImages/smart_diapers.jpg

Ne, tokrat ne govorimo o pametnih tablicah z otroškimi aplikacijami, ki bodo vaše dete naučile abecede in mu ponudile pobarvanko, ob kateri bodo mali prstki ostali čisti. Šli bomo še malce nazaj, vse do trenutka, ko novorojenčkova ritka dobi svoje prve pleničke. Mislite, da pleničke ne morejo biti pametne? Motite se. Pixie Scientific Smart Diaper je prav to.​

 


Še naše babice so prepevale "Pleničke je prala ob mrzlem studenc" in pravzaprav vse od pamtiveka do izuma papirnatih pleničk glede previjanja ni bilo kaj dosti modrovanja. No, v tretjem tisočletju se stvar očitno radikalno spreminja. Na svetu se dnevno zamenja neverjetnih 360 milijonov plenic in doslej jih še nihče ni uporabil za koristno informacijo o zdravju otroka, se hvalijo izumitelji pametne plenice.

smart diapers

Ne le, da je pametna plenička narejena nadvse ergonimično in iz visokokakovostnih materialov, brez škodljivih dišav in podobnih dodatkov, ki bi utegnile dražiti dojenčkovo ritko – pametna plenička je opremljena s QR-kodo! Odslej se mamicam in očijem ne bo treba več zaskrbljeno spraševati, če je to res spodoben vonj za tako drobceno bitje in če je čudna barva res tisti odtenek, ki potrjuje, da je z dojenčkom vse v najlepšem redu. S pametnim mobitelom bodo ob sumljivih odstopanjih starši odčitali obarvano QR-kodo na plenički in z aplikacijo Smart Diaper preverili, če njihovo dete ne trpi za dehidracijo, infekcijo sečil ali nemara celo za resnejšimi težavami z ledvicami.

Spisek morebitnih zdravstvenih težav, ki se jih bo dalo razbrati s pametno plenico, se bo zagotovo razširil. V svoji Indiegogo kampanji že obljubljajo, da bodo z milijonom zbranih dolarjev znali razbrati tudi sladkorno bolezen (tip 1) in za pol manj opraviti vrsto epidemioloških analiz.

Dragi starši, če se vam zdi pametna plenička dobra ideja, ne oklevajte! V času pisanja tega prispevka ima pametna plenička na voljo zgolj 45 ur, da zbere še 3.644 dolarjev do uspešno zaključene kampanje. In, roko na srce, pametna plenička se zdi vseeno nekoliko koristnejša kot naslednja stopnja »pametnega« odraščanja. Uganili ste, to je kahlica iPotty, ki so jo v začetku leta predstavili na letošnjem CES-u. iPotty namreč obljublja, da se bo otročiček, ki je že prevelik za še tako pametne pleničke, lažje privadil na kahlico, če bo ta imela že pripravljeno mesto za pametno tablico.

http://www.bbc.co.uk/news/technology-20957844

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. september 2013
1874
17. marec 2014
Nikoli ni prezgodaj za pametno tehnologijo