Nikon predstavil fotoaparat z operacijskim sistemom Android

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Nikon_COOLPIX_S800c-image_transfer.jpg

Pametni telefoni so za marsikoga že nadomestili fotoaparate, a Nikon te bitke še ne misli predati. Kompaktni fotoaparat Coolpix S800c namreč poganja kar Android 2.3. S fotoaparatom sicer klicanje ne bo mogoče, lahko pa bomo nanj nalagali Android aplikacije in posnete, 16 MP slike delili s prijatelji na različnih družabnih omrežjih.

Nikon Coolpix S800c

Nikon Coolpix S800c podpira Android aplikacije

Glede na prilagodljivost platforme Android, je bilo res le še vprašanje časa, kdaj se bo pojavil tudi prvi Androidni fotoaparat. Nikon Coolpix S800c je za osnovo vzel že nekoliko starejšo različico Androida 2.3 Gingerbread, ki sicer še vedno poganja večino aktivnih Android naprav. Dobra novica pa je, da Android na Nikonovem fotoaparatu omogoča skoraj vse, kar lahko počnemo na telefonih. Fotoaparat je namreč opremljen z aplikacijsko trgovino Google Play, ki ponuja že več kot pol milijona različnih aplikacij.

Na S800c bomo torej lahko posnete slike že iz fotoaparata naložili na Facebook ali Twitter, vmes preverili še e-pošto, v polet spravili nekaj jeznih ptičev, slike obdelali in objavili na Instagramu in še marsikaj. Le klicati in SMS-ati ne bomo morali, saj fotoaparat nima podpore za SIM-kartico in se zato v svet povezuje preko WiFi povezave. Ima pa GPS senzor, s katerim bodo slike lokacijsko označene. Na fotoaparatu bo prednaložena tudi Nikonova aplikacija my Picturetown, s katero lahko posnete slike shranjujemo v oblak.

Prenos slik s fotoaparatom Nikon COOLPIX S800c Android

10x optični zoom, 16 megapikslov

Seveda pa bo glavni razlog za nakup Nikonovega fotoaparata boljša kakovost slik. S800c se ponaša z objektivom NIKKOR z 10-kratni optičnim zoomom, od zadaj osvetljenim senzorjem s 16 milijoni slikovnih točk in 8,7 cm (3,5 palčnim) zaslonom na dotik, ki bo čisto dovolj velik tako za pregledovanje fotografij kot za uporabo različnih aplikacij.

Fotoaparat omogoča tudi snemanje videoposnetkov v ločljivosti Full HD 1080p s stereo zvokom. Ne manjkajo pa tudi ostale funkcije za lažje fotografiranje in snemanja, od stabilizatorja slike, možnost izbire najboljšega posnetka v nizu, zaznavanje gibanja, HDR za uravnavanje svetlosti v kontrastnih okoliščinah in ostala klasična fotografska orodja. Na Nikonovi strani si že lahko ogledaš nekaj primerov fotografij in posnetkov, narejenih s tem Androidnim fotoaparatom.

Nokia Coolpix S800c

Za koga bo primeren Androidni fotoaparat?

Fotoaparat Coolpix S800c bo na voljo v beli in črni barvi, zanjo pa bo čez lužo potrebno odšteti 349 ameriških dolarjev; pri nas bo verjetno potrebno primakniti še kakšen evro več. Na prodajne police naj bi fotoaparat prišel v septembru.

O kakovosti Nikonovih fotoaparatov ne gre razpravljati, je pa vprašanje, kje si bo ta fotoaparat izboril svoje mesto na trgu. Za takšno ceno se da dobiti tudi poceni Android telefone, seveda pa slednji ne ponujajo tako kakovostne kamere. Če smo pripravljeni odšteti še nekaj več, pa dobimo že zelo spodoben Android telefon s čisto korektno kamero. Morda bo fotoaparat zanimiv predvsem za tiste, ki niste še pripravljeni na nakup dražjega pametnega telefona, saj z Nikovim fotoaparatom dobite tako dostop do večine Android aplikacij kot odličen kompaktni fotoaparat.

Za tiste, ki bi radi v enem imeli telefon in zmogljivo kamero, pa bo morda bolj zanimiva Nokia 808 PureView, a kaj ko slednjo poganja ne ravno več aktualen Symbian. No, vsekakor je pohvalno, da imamo na voljo vse več izbire, čeprav idealne rešitve, ki bi ponujala tako kakovost kot zmerno ceno še ni. Je pa vsekakor zanimivo opazovati, kako se Android širi na vse širši nabor naprav, kar je seveda del Googlove dolgoročne strategije za to platformo.

Kaj pa ti meniš o novi Nikonovi kameri? Se ti zdi vredno kupiti takšno kamero, če že imaš Android telefon, ali bo kamera bolj zanimiva za tiste, ki pametnega telefona še nimajo?

Viri: Nikon, AndroidCentral, CNET

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
394
24. september 2013
Nikon predstavil fotoaparat z operacijskim sistemom Android
Android