Nokia 9 PureView: paradni konj za polovično ceno

Matej Ribič 3. april 2019 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/pure9-ribic-apr19-hero.jpg

V Barceloni je od 25. do 28. februarja potekal MWC (Mobile World Congress), kjer je Nokia predstavila svojega paradnega konja, mobitel Nokia 9 PureView. Bil je težko pričakovan, glavni razlog pa se nahaja na hrbtni strani v obliki petih kamer. Nokia že ponuja odlične mobitele v nižjem in srednjem cenovnem razredu, žal pa nas še ni uspela prepričati v višjih. Kaj novega nam torej prinaša Nokia 9 PureView?.

 

Nokia 9 ponuja 6-palčni zaslon P-OLED z ločljivostjo 2880 x 1440 slikovnih pik in razmerjem stranic 18 : 9 ter podporo za HDR. Druge specifikacije so prav tako na nivoju letošnjih paradnih konjev, in sicer ima čip Snapdragon 845, 6 GB delovnega in 128 GB notranjega pomnilnika ter bralnik prstnih odtisov pod zaslonom. Mobitel ima stekleno zadnjo stran, kar pomeni, da bomo baterijo s 3320 mAh lahko s podporo za hitro polnjenje polnili brezžično. Mobitel je tudi pripravljen na nepredvidljivo življenje in ima z oceno IP67 povečano odpornost proti vdoru prašnih delcev in vode v napravo. Če bi rekli, da zgoraj naštete specifikacije niso nič posebnega, bi se z vami popolnoma strinjal, saj podobno že ponuja večina mobitelov v višjem razredu. Kaj torej ima Nokia 9 in s čim nas bo poskušala prepričati?

 

Za začetek ponuja Nokia 9 odlično uporabniško izkušnjo v obliki “čistega” operacijskega sistema Android. Vsi Nokijini mobiteli so del programa Android One, kar pomeni, da na mobitelih ne bomo našli nikakršnih prevlek čez operacijski sistem Android, prednaložene pa bodo le Googlove aplikacije. Tako bomo prejeli operacijski sistem brez dodatnih modifikacij, kar pomeni, da bodo takšni mobiteli prejemali redne in hitre programske posodobitve z dolgoročno podporo, pa tudi redne varnostne popravke. Android One trenutno preizkušam na mobitelu Nokia 8.1 in moram reči, da je ta zelo preprost, deluje hitro in ponuja operacijski sistem, kot ga je za uporabnika ustvaril Google, pri tem pa še vedno nudi veliko večino funkcij, ki jih najdemo na konkurenčnih napravah.

 

Druga večja prednost oziroma pet prednosti se nahaja na hrbtni strani mobitela, kjer najdemo že omenjenih pet kamer. Vse so popolnoma enake in ponujajo ločljivost 12 MP, zaslonko f/1.8 in goriščno razdaljo 28 mm. Dve kameri zajemata barvno sliko (RGB), druge tri pa so enobarvne (B/W) in ponujajo ne le priljubljene črno-bele fotografije, temveč tudi povečano ostrino in detajle. Mobitel pri slikanju proži vseh pet kamer in iz informacij petih slik sestavi eno. Nokia 9 lahko po besedah proizvajalca tako zajame do desetkrat več svetlobe kot običajen senzor, ki ga najdemo v mobitelih, kar pomeni, da imajo fotografije odličen dinamični razpon in glede na vzorčne fotografije fenomenalno detekcijo globine in zameglitev ozadja, ki ga lahko prilagajamo tudi po zajetju slike. Glede na to, da že Nokia 8.1 s samo z dvema kamerama ponuja boljšo zameglitev ozadja in detekcijo globine kot moj Note9, komaj čakam, da vidim, kaj zmore Nokia s kar petimi kamerami.

 

Še zadnja prednost, ki jo ponuja Nokia 9, je cena, ki je pogosto tudi odločitveni faktor pri izbiri našega naslednjega mobitela. Medtem ko vsi ostali proizvajalci višajo cene, ki se za paradne konje gibljejo vse bliže tisočaku, Nokia za svojega zahteva le 600 USD. Sicer so cene v Evropi nekoliko višje in se trenutno gibljejo okoli 650 EUR (Amazon.de), kar pa je še vedno 100 EUR manj kot najcenejši mobitel Galaxy S10 oziroma najcenejši iPhone.

 

Vira: nokia.com, youtube.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. april 2019
4547
3. april 2019
Nokia 9 PureView: paradni konj za polovično ceno
Android