Nokia Asha 302 - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Nokia_Asha_302-razlicni_pogledi.jpg

Ponavadi v test dobivam najnovejše pametne telefone, zato je bil tokratni testni subjekt zame precejšnje presenečenje in zanimiv izziv. Podaljšani vikend sem namreč preživela v družbi mobitela Nokia Asha 302, katerega glavni adut je fizična QWERTZ tipkovnica, manjka mu pa zaslon na dotik.

Mobitel Nokia Asha 302

Tehnične specifikacije

Za ljubitelje številk si najprej poglejmo tehnične značilnosti mobitela:

 • deluje v omrežjih:

  2G (GPRS/EDGE)

  3G (HSDPA)

 • procesor: 1 GHz
 • delovni pomnilnik: 128 MB RAM
 • notranji pomnilnik: 140 MB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
 • zaslon: 6 cm, 320 x 240 pikslov, 167 ppi, 256K barv, TFT
 • glavna kamera: 3,2 MP
 • snemanje videa: VGA, 15 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi, Bluetooth 2.1,  microUSB
 • baterija: Li-Ion 1320 mAh
 • operacijski sistem: Nokia Series 40 Asha edition
 • dimenzije: 115,2 x 58,9 x 13,5 mm
 • masa: 106 g

Mobitel je na voljo v sivi in beli barvi, tokrat sem podrobneje spoznavala sivo različico.

Kamera: solidna kakovost glede na ponujene piksle

Nokia Asha 302 se sicer ne more pohvaliti z visoko ločljivo kamero, a kljub temu dela čisto spodobne slike. Zajem je dokaj hiter, aplikacija za zajem slik ponuja tudi nekaj dodatnih možnosti in učinkov pri snemanju. Spodaj si lahko ogledaš nekaj slik, posnetih z Asho 302, v različnih pogojih z uporabo privzetih nastavitev. Žal mi sicer med testiranjem ni uspelo ujeti lepega sončnega dneva, zato so bile slike posnete v oblačnem vremenu.

Slike v polni velikosti: Slika 1, Slika 2, Slika 3, Slika 4, Slika 5, Slika 6

Strojna oprema: elegantno priročen mobitel s fizično tipkovnico

Mobitel Nokia Asha 302 z različnih strani

Kljub temu, da Nokia Asha 302 sodi med cenovno dostopnejše mobitele, se to na izdelavi ne pozna. Ob straneh mobitel obdaja prijeten kovinski rob, kovinski je tudi pokrovček na zadnji strani, pod katerim se skriva baterija. Preostali del mobitela je izdelan večinoma iz plastike, ki je prav tako prijetna na otip in ne deluje ceneno. Na sploh se mobitel odlično počuti v dlani in je prijeten za enoročno uporabo.

Prijetna za uporabo je tudi fizična tipkovnica, ki na sprednji strani mobitela zaseda skoraj enako prostora kot dokaj majhen zaslon. Slednji se ne more ravno pohvaliti z visoko resolucijo ali možnostjo zaznavanja dotika. Med zaslonom in tipkovnico najdemo še klasični izbirni tipki, tipki za klicanje, dve stranski tipki za bližnjice, v sredini pa seveda menijsko tipko, ki jo obkroža kovinski obroč za pomikanje v štiri smeri. Vse tipke fizične tipke so dobro odzivne.

Na levi stranici mobitela najdemo še režo za spominsko kartico, s pomočjo katere lahko razširimo dokaj omejen pomnilnika mobitela. Na vrhu ima Asha 302 še režo za priklop slušalk, ki jo z obeh strani obkrožata še priključka za polnjenje. Na levi je tako priključek za priložen polnilec, na desni pa priključek za Micro-USB, ki ga lahko uporabimo tako za polnjenje kot za povezavo z računalnikom. Škoda je le, da privzeto mobitelu ni priložen USB kabel, saj je polnjenje in povezovanje preko Micro-USB veliko bolj priročno.

Kabla za polnjenje sicer nisem ravno potrebovala, saj mi med vikend testiranjem ni zmanjkalo baterije. Za nekoga, ki je vajen pametni telefon polniti vsak dan, je to že skorajda magično, čeprav Asha 302 med sorodnimi mobiteli pri tem ne izstopa iz povprečja. Menda pa se da življenjsko dobo baterije še izboljšati z izključitvijo osvetlitve tipkovnice.

Mobitel Nokia Asha 302

Programska oprema: odziven in prilagodljiv sistem

Zaradi povsem spodobnega procesorja mobitel z Nokiinim operacijskim sistemom Series 40 Asha edition deluje tekoče, brez zatikanja. Aplikacije se hitro naložijo in so odzivne, največ čakanja je predvsem pri povezovanju z internetom. Mobitel se lahko poveže na WiFi omrežja, čeprav privzeto vztraja pri tem, da te stalno sprašuje, ali želiš do interneta dostopati preko WiFi-ja (WLAN) ali podatkovne povezave. Na srečo se da v Nastavitvah (področje Povezovanje) nastaviti, da ima WLAN vedno prednost.

Meni na mobitelu Nokia Asha 302

Internetna povezava na Ashi 302 pride še kako prav, saj lahko z mobitelom brskamo po spletu, uporabljamo potisno e-pošto, dostopamo do Facebooka, Twitterja, Flickerja in Orkuta preko posebne aplikacije Družabna omrežja. Škoda je le, da med aplikacijami ne najdemo Nokia Zemljevidov.

Mobitel dobro poskrbi za to, da imamo aplikacije in možnosti, ki jih najpogosteje potrebujemo, hitro na dosegu prstov. Na začetnem zaslonu lahko nastavimo tri področja za hiter dostop in pregled npr. nad e-pošto, družabnimi omrežji in priljubljenimi bližnjicami. Na navigacijski obroč in dva stranska gumba lahko prav tako povežemo bližnjice po želji. Mobitel seveda lahko po svoje prilagodimo tudi z različnimi temami, ozadji, za različne priložnosti pa uporabimo različne profile.

Domači zaslon na mobitelu Nokia Asha 302

Potisna pošta na mobitelu deluje dobro (uporabljala sem Gmail), žal pa mi ni uspelo naložiti Nokiine aplikacije Mail for Exchange, ki omogoča sinhronizacijo e-pošte, kontaktov in koledarja s službenimi Exchange strežniki. Tudi privzeti brskalnik ni tako hiter, kot Nokia obljublja (prehitro se mu zapolni pomnilnik), zato se mi je bolje obnesel brskalnik Opera Mini, ki je na voljo v aplikacijski trgovini Nokia Store.

Trgovina ni tako dobro založena kot trenutno najbolj aktualne aplikacijske trgovine za razne pametne telefone, a se vseeno kaj uporabnega najde. Prenos in namestitev aplikacij poteka dokaj hitro. Sicer na mobitelu privzeto najdemo še aplikacijo za poslušanje glasbe, snemalnik, koledar, beležke, štoparico, par igric za krajšanje dolgčasa in WhatsApp za sporočanje. Seveda pa mobitel Nokia Asha 302 odlično deluje pri telefoniranju in pošiljanju SMS ali MMS-sporočil.

Povzetek: dobra izbira za privržence fizičnih tipkovnic

Mobitel Nokia Asha 302 v dlani

Ali me je Nokia Asha 302 prepričala, da zapustim svet zares pametnih telefonov? Ne. Je pa za svoj razred povsem spodoben mobitel, ki je dokaj enostaven za uporabo. Med testiranjem zanalašč nisem posegla po navodilih, pa zaradi tega nisem imela težav. Predvsem bo mobitel Asha 302 odlična izbira za tiste, ki prisegate na fizične tipkovnice in svoj mobitel uporabljate predvsem za tipkanje sporočil ali e-pošte. In kljub temu, da Nokia Asha 302 ni med najbolj pametnimi telefoni, se da z njim vseeno povezati tudi na družabna omrežja in na hitro kaj poiskati preko interneta.

Nokia Asha 302 je že na voljo v Mobitelovi ponudbi.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
430
24. september 2013
Nokia Asha 302 - test na dlani