Nokia E6 - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/30062011001.jpg

Nokia je pred nekaj meseci "prisegla" zvestobo Microsoftu in njihovemu Windows Phone operacijskemu sistemu. Vendar to ne pomeni, da so se že pripravljeni popolnoma odreči svojemu operacijskemu sistemu Symbian, ki je bil prej dolga leta jedro njihovih pametnih mobitelov. Zato so izdali naslednika Nokie E72, ki je popoln telefon za poslovneže, Nokio E6. Nokia E6 se od predhodnika razlikuje predvsem v tem, da ima na dotik občutljiv ekran. Preberi ali je čas za menjavo tvoje stare Nokie E71 ali E72. Ali je razlika res tako očitna? Ali je Symbian Anna vreden nadgradnje? Več v nadaljevanju.

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih:
  • 2G
  • 3G
 • Velikost: 115.5 x 59 x 10.5 mm
 • Masa: 133 g
 • Zaslon: 6,24 cm (2,46″) na dotik občutljivi kapacitivni zaslon,  tipa LCD s 16 milijoni barv in ločljivostjo 640 x 480 pik; zaščiten z Gorilla steklom
 • Tipkovnica: polna fizična QWERTZ
 • Zvok: zvočnik na zadnji strani, 3,5 mm vtič za slušalke
 • Pomnilnik ROM: 1 GB
 • Pomnilnik: 8 GB, razširljiv s pomnilniško kartico do 32 GB
 • Delovni pomnilnik: 256 MB
 • Procesor: 680 Mhz tipa ARM
 • Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS
 • Fotoaparat: 8 MPx z dvojno LED bliskavico (geo-lociranje, zaznava obrazov)
 • Snemanje videa: v kvaliteti HD 1280 x 720 px (720p)
 • OS: Symbian Anna
 • Ostalo: merilec pospeškov, digitalni kompas, predvajalnik mp3, urejevalnik dokumentov …
 • Baterija: 1500 mAh Lithum Ion
  • v pripravljenosti: do 681 h (2G) / do 744 h (3G)
  • čas pogovora: do 14 ur 14 min (2G) / do 7 h 30 min (3G)

Strojna oprema

Nokia E6 je oblikovana podobno kot njeni predhodnici E71 in E72, samo da je v resnici še lepša. E6 spominja na BlackBerry telefone in mi je zato bil njen dizajn še toliko bolj všeč. Sprednja stran je preprosto lepa in ima visoko ločljivostni zaslon glede na njegovo velikost, in polno fizično tipkovnico. Vse to obdaja kovinski rob, ki Nokii E6 samo še doda plus točke, pri lepoti industrijskega dizajna.

Ob desni strani sta gumba za uravnavanje glasnosti in gumb za zaklep telefona. Hrbtna stran E6 je popolnoma kovinska in nosi samo kamero ločljivosti 8 MPx ter kar dvojno LED bliskavico. Hrbtna stran telefona je prav tako malo zaobljena, tako da telefon nima ostrih robov in lepo sede v roko. Ko imaš enkrat E6 v roki se ti res zdi, da to ni nek poceni plastičen telefon, ki se bo razletel ob prvem padcu. Imel sem občutek, da je E6 "hud" poslovni mobitel s katerim me ne bi bilo sram pred mojimi poslovnimi partnerji, če bi jih seveda sploh imel. Sem pa opazil, da je kovina oz. barva dokaj nežna in občutljiva na praske, tako da imej ključe v drugem žepu kot Nokio E6.

Zaslon Nokie E6 je res da velik komaj 6,24 cm (2,46"), ampak ima za to velikost odlično ločljivost, kar 640 x 480 pik, to pomeni, da ima kar 326 pik na inč. V primerjavi z ostalimi tako majhnimi zasloni, je to skoraj tri krat več. Nokia se je v primerjavi s prejšnjim modelom E72, tokrat odločila za kapacitiven zaslon občutljiv na dotik, a vendar enake velikosti. Moram reči, da je zaslon odlično oster in eden najboljših kar sem jih videl, zagotovo se lahko po gostoti pik primerja celo z Applovim iPhonom 4. Poleg odlične ostrosti zaslona je ta tudi super odziven na vsak najmanjši dotik. K sreči je Nokia ugotovila, da so edini dovolj kvalitetni zasloni za mobilne telefone le kapacitivni.

Tipkovnica je ena najboljših fizičnih tipkovnic, ki sem jih preizkusil na mobilnih telefonih. Popolnoma se lahko primerja z BlackBerryjevimi, ki so res v  samem vrhu kakovosti. Pisati po fizični tipkovnici je pravi užitek, saj so tipke res dobro odzivne in se ne zatikajo. Na začetku me je zmotilo, ker sem pri prejšnjem modelu bil navajen, da je na tipki Space bližnjica do lučke (prižge se bliskavica na hrbtni strani telefona) s katero lahko hitro najdeš ključe v temi, vendar sem to bližnjico potem našel, tako da sem nekaj sekund držal stranski gumb za zaklep  telefona.

Kamera ima kar osupljivih 8 Mpx in Carl Zeiss lečo. Ponavadi to ne pomeni kaj veliko, ker proizvajalci mobilnih telefonov samo radi dajejo v kamero več MPx, fotografije pa niso nič kaj boljše. Žal je podobna situacija tudi tukaj. Čeprav se kamera odlično obnese, če je zunaj dovolj naravne svetlobe, v notranjih prostorih žal ne dobimo enakih rezultatov. Ena največjih pomanjkljivosti kamere na E6 je predvsem to, da se niso odločili za avtomatsko ostrenje. To pomeni, da ne moremo fotografirati predmetov od blizu, ker ni ostrenja. Zdi se mi, da so se tu malo zafrknili, ker drugače bi bila kamera več kot odlična.

Kamera je z 8 MPx zmožna tudi snemanja v visoki ločljivosti 720p, kar lahko tudi vidiš na spodnjem posnetku. Žal moram reči, da me je rahlo razočarala, saj sem mislil, da bo kvaliteta boljša. Presodi sam/a, če boš z E6 snemal/a najpomembnejše trenutke v svojem življenju.

Na hrbtni strani se pod pokrovom seveda skriva baterija. Baterija je precej močna in sicer kar 1500 mAh in ob normalni uporabi, brez problema zdrži 4 dni in več. Vsak dan sem se normalno pogovarjal po telefonu, brskal preko brezžičnega interneta po spletnih straneh in poslušal nekaj glasbe. Nokia je znana po tem, da so že pred leti vložili zelo veliko denarja v razvoj baterij, ki imajo daljšo avtonomijo in mislim, da se jim je to obrestovalo. Definitivno telefon za vse tiste, ki se jim ne da baterije polniti vsako noč, tako kot jo moramo ostali. Kartico SIM vstavimo, tako da odstranimo baterijo.

Programska oprema

Nokia E6 pride že z najnovejšim prednaloženim operacijskim Symbian Anna. Čeprav je govora o Symbian operacijskem sistemu, ki je znan predvsem po svoji okornosti in nagnjenosti h krajšim zamrznitvam po brskanju telefona, nudi čisto spodobno uporabniško izkušnjo. Symbian Anna je samo malo predrugačen in bolj optimiziran Symbian^3 sistem, pa vendar se mi zdi da so naredili kar nekaj napredka, predvsem v smislu odzivnosti ekrana na ukaze, ki mu jih damo z dotikom. Na voljo imaš nekaj "zaslonov" na katere lahko dodaš poljubne bližnjice do programov in widgete.

Čeprav je premikanje med zasloni in brskanje po telefonu prijetna izkušnja brez občasnih zamrznitev in nenehnih nalaganj novih stvari, se to lahko zgodi med odpiranjem in poganjanjem procesorsko zahtevnejših aplikacij. Žal je pri izbiri procesorja Nokia naredila manjši kompromis in se odločila za energijsko manj požrešen ARM procesor, ki ima samo 680 MHz. Napako vidim le iz vidika hitrosti nalaganja in poganjanja aplikacij.

Seveda je tudi v Anni bistvo okoli Ovi trgovine v kateri lahko kupuješ in si preneseš aplikacije, ki še izboljšajo tvoj telefon. Aplikacij je že veliko, dnevnih prenosov je več kot 7 milijonov in mislim, da se res najde nekaj za vsakogar. Na Nokii E6 sem tudi poizkusil igrati igre in moram reči, da tiste, ki niso preveč procesorsko požrešne so tekle zelo lepo, medtem ko druge pač ne. Angry Birds mi žal ni uspelo preizkusiti, ampak verjamem, da tečejo brez zatikanja in problemov.

Brskanje s spletnim brskalnikom v Symbianu Anna je bolj tekoče kot v predhodnih Symbian OS verzijah, vendar še zmeraj ni dovolj perfektno. Nalaganje spletnih strani, ki imajo veliko elementov bo počasno in boleče, slednje predvsem za gledanje indikatorja nalaganja, ki se ne bo premaknil nikamor. Žal brskalnik še kar nima podpore za ležeče črke, za kar me je nekdo vprašal na Twitterju.

Na vse zadnje je Symbian Anna boljši operacijski sistem od svojih predhodnikov, vendar še zmeraj veliko zaostaja za drugimi sodobnimi operacijskimi sistemi kot so iOS, Android in Windows Phone. Zato pa se je Nokia zdaj odločila za sodelovanje z Microsoftom in bo na vse svoje prihodnje pametne telefone nameščala le še Windows Phone mobilni operacijski sistem.

Zaključek

Nokio E6 bi priporočal vsem, ki jim je Symbian operacijski sistem všeč ali pa so nanj preprosto navajeni in se jim zdi, da bi se težko navadili na kaj novega. Definitivno bi jo priporočal poslovnežem, ki so že v preteklosti uporabljali Nokio E71 ali E72 in iščejo podobno zamenjavo. Symbian Anna teče gladkeje od predhodnikov in kar prosi za preizkus. Seveda bodo Nokii E6 probleme predstavljale procesorsko požrešne aplikacije, ampak nekaj pa moraš žrtvovati.

Nokia E6 je pri Mobitelu na voljo od 1€ naprej ob vezavi za 24 mesecev.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
818
24. september 2013
Nokia E6 - test na dlani
Symbian