Nokia in Microsoft v New Yorku predstavila nove Lumie in Windows Phone 8

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/WP8CityLens.jpg

V New Yorku se je ravno dobro zaključila konferenca, ki sta jo družno gostila Nokia in Microsoft. Nokia nas je že kar nekaj časa obmetavala s kriptičnimi dražilniki, internet pa so poplavile špekulacije ter pobegle slike in specifikacije še nerazkritih telefonov. No, vsaj za nekaj časa je ugibanj lahko konec.

Lumia 920

Vrh Windows Phone ponudbe bo pri Nokiji prevzela Lumia 920. Kaj prinaša novega v primerjavi z Lumio 900? Marsikaj. Za začetek, 11,4 centimetra (4,5 palca) velik Nokia PureMotion HD+ zaslon. Ta zanimivo ni več AMOLED, temveč IPS LCD. Posnetek zaslona, objavlen na twitterju, razkriva ločljivost 1280 x 768. Zaslon pelje tehnologijo ClearBlack še korak dlje in se avtomatsko prilagaja soncu za čim boljšo berljivost. Pohvalili so se tudi z najhitrejšim odzivnim časom na mobilnih telefonih in lastnostjo, ki bo prav prišla predvsem v zimskih mesecih. Zaslon lahko upravljamo tudi z rokavicami.

Lumia 920

Znotraj polikarbonatnega ohišja, znanega s predhodnice in Lumie 800, se skriva dvojedrni Snapdragon S4, osrednji procesor z delovnim taktom 1,5 gigaherca, 1 GB delovnega pomnilnika in 32 GB spomina. Ne manjka niti vedno bolj popularna tehnologija brezžičnih prenosov NFC, med predstavitvijo pa se je pri omrežju pokazal napis LTE.

Kamera na zadnji strani sicer nima 42, ampak 8,7 megapikslov, se pa kljub vsemu ponaša z nazivom PureView. Sposobna naj bi bila zajeti kar 5 do 10-krat več svetlobe kot konkrenčni telefoni, za kar je najbolj zaslužna posebna stabilizacijska tehnologija, ki naj bi celo presegla podobne rešitve pri zrcalno refleksnih fotoaparatih. Pomaga pa tudi F/2.0 zaslonka! Kako se bo zadeva obnesla v praksi, bomo še videli, fotografije, ki so jih kazali med predstavitvijo, pa so izgledale fenomenalno. 1080p posnetke lahko zajema s 30 slikami na sekundo. V nas pa bo zrl 1,2 MP 720 HD senzor.

Fotosenzor v Lumiji 920 (vir: theverge.com)

Baterija ima kapaciteto 2000 mAh, polnili pa jo bomo lahko tudi brezžično. Da s kupovanjem in iskanjem naprav za brezžično polnjenje ne bo preveč problemov, se pri Nokiji držijo standarda Qi.

Lumia 920 in brezžični polnilec Fatboy.

Pokazali so tudi posnetek, ki predstavlja tehnoglozijo stabilizacije slike, ki pa žal ni posnet s telefonom. Ampak dobili boste idejo, o čem se gre, če bo že za prave rezultate treba počakati na testni telefon.

Lumia 820

Nekako v senci Lumie 920 so na hitro predstavili tudi Lumio 820. Njen 10,9 centimetra (4,3 palca) velik OLED zaslon ima ločljivost 800 x 480 točk, poganja pa jo enak dvojedrni osrednji procesor, ravno tako podprt z gigabajtom delovnega pomnilnika. Notranjega spomina je samo 8 GB, ki pa je razširljiv z microSD karticami. Kamera na zadnji strani ni PureView, ima pa ravno tako 8 MP in Carl Zeiss lečo. Zmogljivost so rezali tudi senzorju na sprednji strani, ki je samo VGA ločljivosti. Kot zanimivost izpostavljajo izmenljive barvne pokrove, ne morem pa se otresti občutka, da je 820 kljub brezžičnem polnjenju, NFCju in ostalem tehnološkem napredku padla razred nižje kot njena starejša sestra.

Lumia 820

Windows Phone 8 in Nokia aplikacije

Nova strojna oprema je samo pol zgodbe. Druga so bila seveda nova mobila okna Windows Phone 8 in Nokijine aplikacije na novih Lumiah.

Žal se je Microsoft odločil, da še ne bo razkril vseh novosti in skrivnosti operacijskega sistema, čigar izid je načrtovan za oktober. Tudi Joe Belfiore je že imel boljše (zanimivejše) trenutke na odru, vseeno pa nas niso peljali čez vodo povsem žejnih.

Nov, bolj prilagodljiv začetni zaslon smo že videli. Kljub vsemu je bilo lepo videti, da aplikacije že izkoriščajo večji format ploščic za podrobnejši prikaz informacij. Končno bomo lahko tudi zajeli sliko na zaslonu, kar bo prav prišlo predvsem pri opisovanju aplikacij. Največ časa so se zamudili pri fotografiranju. Ta del operacijskega sistema se skozi "leče" povezuje z drugimi aplikacijami, ki razširijo zmožnosti, ki jih ponuja fotoaparat. Tudi sicer so ves čas omenjali prijaznost sistema do aplikacij zunanjih razvijalcev. In mimogrede, WP7 aplikacije bodo delovale tudi na WP8, obratno žal ne.

"Leče" razširijo zmožnosti fotoaparata. (vir: theverge.com)

Precej bolj suverena je bila Nokia. Vse aplikacija, ki jih imamo radi na WP7 v izboljšani obliki prihajajo tudi na nove Lumie. Nokia Drive, Nokia Maps, Nokia Transport in nadgrajena resničnost v City Lens se bodo še bolj povezovale med sabo in nas hitreje, bolj natačno in preprosteje vodile po svetu. Zemljevide bodo razširili na notranjosti stavb (vsaj tistih bolj popularnih in predvsem tujih, morda pa se bom ugriznil v jezik in se nehal zgubljati po CityParku?), vse potrebne podatke za "navigiranje" pa se bo dalo shraniti na telefon, da bomo lahko popolnoma neodvisni od omrežja.

Nadgrajena resničnost v Nokia City Lens. (vir: theverge.com)

Videli smo tudi dve leči (mogoče malce neposrečen izraz Microsoft?) izpod prstov Nokijinih programerjev. Cinemagraph iz poljubnega dela slike naredi kratko animacijo (gif?), Smart Shoot pa iz serije posnetkov sestavi eno sliko in omogoča, da odstranimo nezaželene elemente, kot so naključni mimoidoči ali leteča hrana na družinskem kosilu.

Nokijina leča Smart Shoot. (vir: theverge.com)

Česa nismo videli

Ničesar o morebitni Nokijini tablici z Windowsi 8. Nobenih informacij o ceni in dobavljivosti obeh novink. Osebno sem pogrešal tudi več podatkov o novostih v Windows Phone 8. Kljub temu, da se je na odru za kratek čas pokazal Microsoftov veliki šef Steve Ballmer, se redmondovci niso preveč izpostavljali. Oboji so samo izpostavili prepričanje, da so na pravi poti in da bo prihodnost v znamenju Oken, pravih in telefonskih.

Kakorkoli že, za pravo sodbo bo treba počakati na lastne vtise, po slikah (kot je spodnja) sodeč pa je Nokia z Lumio 920 dodobra dvignila lestvico ne samo pri Windows Phone telefonih, ampak kar na splošno. In bo verjetno dober kandidat za v pismo Božičku.

Primerjava fotoaparata na Lumiji 920 in iPhone 4S. (vir: anandtech.com)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1797
24. september 2013
Nokia in Microsoft v New Yorku predstavila nove Lumie in Windows Phone 8
Windows Phone 8