Nokia Lumia 925 bo obdana v aluminij

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/Nokia_Lumia_925.jpg

Nokia je pravkar razkrila podrobnosti o prihajajočem mobitelu Nokia Lumia 925, ki ga bo poganjal operacijski sistem Windows Phone 8. Po specifikacijah je Lumia 925 precej podobna Lumii 920, ločuje se predvsem po bolj elegantni obliki. Prvič bomo namreč v družini Lumia videli okvir iz aluminija, poleg tega pa bo Lumia 925 občutno lažja in celo nekoliko tanjša.

Delno kovinsko ohišje, bolj eleganten mobitel

Aluminij kot kaže letos privlači vse več proizvajalcev mobitelov. Za razliko od mobitela HTC One na Lumii 925 aluminija sicer ne bomo našli povsod. Na sprednji strani nas bo poskušal očarati 4,5 palčni (11,4 cm) zaslon na dotik PureMotion HD+ iz stekla Gorilla Glass 2. Za razliko od Lumie 920, ki ima IPS LCD zaslon, bo Lumia 925 uporabljala AMOLED zaslon. Ta zaslon je Nokia že ponudila na modelu Lumia 928, ki ekskluzivno na voljo pri ameriškem operaterju Verizon.

Na zadnji strani bo Lumia 925 obdržala prijetno polikarbonatno ohišje v beli, sivi in črni barvi, na voljo bodo tudi dodatni pokrovčki za brezžično polnjenje in v bolj živahnih Lumia barvah. Glavna novost kar se tiče oblike je tako aluminijast okvir, ki skupaj drži sprednje steklo ter polikarbonatni pokrovček zadaj.

Pohvalno je tudi to, da bo Lumia 925 v primerjavi z Lumio 920 nekoliko tanjša, predvsem pa lažja. Lumia 920, ki sem jo tudi sama testirala, je vsekakor izstopala s svojimi konkretnimi 185 grami mase. Lumia 925 pa bo na tehtnici pokazala le 139 gramov, kar je za 4 g manj kot aluminijasti HTC One in le 9 g več kot v plastiko obdan Samsung Galaxy S4. Lumio 925 si lahko podrobneje ogledaš v spodnjem promocijskem videu.

 

Poudarek na kakovostni PureView kameri

Kot glavno prednost mobitela Lumia 925 Nokia ponovno izpostavlja svojo tehnologijo PureView za izredno jasen zajem slik. Lumia 920 se vsekakor odlično obnese v slabših svetlobnih pogojih, zato lahko tudi na modelu 925 pričakujemo podobno kakovostno 8,7 MP kamero, če ne še malenkost boljšo. Lumia 925 ima namreč vgrajeno dodatno lečo. Poleg tega bomo pri fotografiranju deležni tudi vrsto programskih izboljšav z novimi načini snemanja kot so zamenjava obraza, brisanje neželenih objektov, dinamični posnetki. Le-ti precej spominjajo na načine, ki jih je s SGS4 nedavno predstavil Samsung.

 

Septembra nadgradnja Amber za obstoječe Lumie z WP8

Dobra novica za obstoječe lastnike mobitelov Lumia z Windows Phone 8 pa je, da bodo programske izboljšave tudi za vas na voljo septembra v obliki posodobitve z imenom Nokia Lumia Amber. Lumia 925 bo seveda lahko uživala tudi v ostalih zmožnostih, ki jih ponuja operacijski sistem Windows Phone 8 ter 145.000 aplikacijah, ki jih že ponuja aplikacijska trgovina Marketplace.

Nokia lumia 925 bo sprva na voljo junija v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in Španiji, cena v prosti prodaji pa naj bi se gibala okoli 469 EUR brez DDV.

 

Glede na do sedaj videno Lumia 925 ne predstavlja zares drastične nadgradnje v primerjavi s predhodnimi modeli. Je pa gotovo prijetna osvežitev, ki prvič uvaja delno kovinsko ohišje. Zanimiv je tudi izbran datum najave mobitela le dan preden se bo v San Franciscu začela Googlova razvijalska konferenca Google I/O, na kateri bo veliko govora o Androidu. Zaenkrat Windows Phone sicer Androida še ne ogroža, je pa morda Nokia s predstavitvijo želela ostalim proizvajalcem pokazati, da ne počivajo z inovacijami.

Viri: Nokia Conversations, Engadget

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
513
4. oktober 2013
Nokia Lumia 925 bo obdana v aluminij
Windows Phone 8