Nokia N1

Uroš Miklavčič 19. november 2014
/PublishingImages/n1_hero.jpg

Ko je Microsoft pred časom od Nokie odkupil oddelek, ki so je ukvarjal z razvojem mobitelov in tablic, so potihem vsi prirejali žalne slovesnosti za velikana, ki je naposled le padel pod bremenom lastne teže. Nokia je mrtva in po novem bodo vse naprave nosile ime Microsoft. Nokia Lumia je postala Microsoft Lumia. Zbogom, Nokia. No, pravzaprav ne.

Kot strela z jasnega je odjeknila novica, da bo Nokia po novem licencirala svoje ime proizvajalcem opreme in s tem poskušala obdržati svoje ime na trgu. To pomeni, da bodo izdelke za Nokio izdelovali drugi proizvajalci, pri čemer pa je bistvenega pomena odgovor na vprašanje, koliko nadzora bo pri tem obdržala Nokia. Če nadzora nad kakovostjo ne bo dovolj, bodo uničili dobro ime, ki ga Nokia še danes, kljub porazom, uživa med potrošniki. N1 bo tako izdeloval Foxconn, ki prav tako sodeluje z Applom pri izdelav iPhonov in iPadov.

 

Kakorkoli že, dan po tem, ko so na svojem Twitter računu na hitro pokazali skrivnostno črno škatlo, so javnosti pokazali tudi svoj prvi izdelek. Gre za tablico z imenom N1, na kateri teče najnovejša verzija Androida, Lollipop, z zaganjalnikom po imenu Z Launcher, ki ga je že nekaj časa nazaj predstavila Nokia in si ga lahko namestite tudi na svoj mobitel.

 

Sedaj pa k slonu v sobi: Nokia N1 je praktično klon iPada Mini. Če odštejemo pobrušene robove na prednji strani in odsotnost fizičnega domačega gumba, boste na prvi pogled le stežka ločili enega od drugega. A podobnost ni le v izgledu – tudi fizične mere so zelo blizu: 0,7 mm razlike v višino ter 4 mm razlike po širini, pri čemer je N1 celo nekoliko tanjša. Zaslona sta, glede na specifikacije, praktično identična, saj gre v obeh primerih za zaslon z diagonalo 7,9 palca (20,06 cm) in ločljivostjo 2048 točk × 1536 točk. Na spodnji strani boste našli še skorajda identični rešetki ob USB-vtiču. Ko smo ravno pri vtiču, je morda dobro omeniti, da je Nokia uporabila USB-vtič tipa C, ki ustreza specifikaciji USB 3.1. Po domače to pomeni: novi USB-vtič, pri katerem ni pomembno, kako je obrnjen, ko ga priklapljate na napravo. Čeprav bodo ta vtič kmalu imele vse nove naprave, ki bodo prišle na trg, pa je to še ena točka, v kateri sta si iPad Mini in N1 podobna. Naj omenim še promocijsko spletno stan Nokie N1, ki prav tako vzame nekaj Applovih oblikovnih prijemov in si jih brezsramno sposodi.

 

Podobnostim navkljub pa vse kaže, da gre pri N1 za zelo spodobno tablico: Android 5.0, lastni zaganjalnik, 64-bitni Intelov Atom procesor, zaslon z veliko ločljivostjo, najnovejši USB-vtič, aluminijasto ohišje in tako naprej. Zelo zanimivo bi bilo dobiti kakšen primerek Nokia N1 v roke.

Zanimivo bo spremljati tudi odzive Appla – predvsem v luči dejstva, da N1 prihaja iz iste tovarne kot njihovi iPadi. Kako se bo ta ljubezenski trikotnik obnesel, si sicer ne upamo napovedati, a z gotovostjo lahko trdimo, da ne bo šlo vse povsem gladko. Seveda je tukaj še vprašanje, kako je celoten posel zastavljen in kako na pravni vidik vpliva dejstvo, da se naprave izdeluje na Kitajskem.

Kakorkoli že, Nokia je očitno svojo odcepitev od Microsofta zgrabila kot novo priložnost, kar je vsekakor dobrodošlo. Tisti, ki smo leta in leta želeli videti Nokio in Android z roko v roki, pa bomo očitno kmalu dobili svoje zadoščenje.

Vira: n1.nokia.com, theverge.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. november 2014
2282
24. november 2014
Nokia N1
Android