Nokia N9 – test na dlani

Jan Omahen 24. september 2013
/PublishingImages/nokia-n9-meni-b.jpg

Nokia N9 je eno izmed večjih presenečenj med testiranimi mobiteli letos in čudovito predpraznično darilo. Kje sploh začeti? Bliskovito hitra izkušnja, nov intuitiven način upravljanja, vrhunska fotografska izkušnja, brezplačno poslušanje zajetne glasbene knjižnjice v “oblaku”, integrirana družabna omrežja in še in še. V tem trenutku je slaba točka le manjše število aplikacij, vsaj v primerjavi z App Store in Android Marketom, kar pa se zna v prihodnosti spremeniti.

Nokia N9 v številkah:
 • deluje v omrežjih: 2G, 3G
 • procesor: 1 GHz Cortex A8 CPU
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB
 • zaslon: 9,90 cm (3,9 palcev) AMOLED, 854 x 480, Gorilla steklo
 • fotoaparat: 8MPx, Carl Zeiss optika, f/2.2, samodejno ostrenje, dvojna LED bliskavica
 • kamera: snemanje v 720p (30fps) s samodejnim ostrenjem
 • povezljivost: NFC, WLAN IEEE802.11 a/b/g/n, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 2.1
 • ostalo: kompas, merilec pospeškov, priložene so tudi slušalke
 • baterija: Li-Ion 1450 mAh
 • OS: MeeGo 1.2 Harmattan
 • dimenzije: 116,45 x 61,2 x 7,6 – 12,1 mm
 • masa: 135 g

Aplikacije so tisto, kar dela pametne mobitele zares pametne, je MeeGo zato manj pameten? Nikakor, gre za vrhunsko napravo, ki jo bodo vzljubili manj in bolj napredni uporabniki, čeprav je slutiti, da je primarno namenjena slednjim. Aplikacije manjkajo in priznam, nekaj sem jih kar pogrešal. So me pa nekoliko potolažile prednaložene igre, ki so mi večkrat krajšale čas.

Zunanjost

Prvi pogled na Nokio N9 več skriva kot razkriva. Popolnoma črno (na voljo tudi v cyan, magenta in beli barvi), unibody ohišje iz polikarbonata je na sprednji strani brez gumbov, kar prinaša nov način uporabe, ki ga na Nokia napravah do zdaj nismo poznali. Edini trije gumbi so na desni strani, za spreminjanje glasnosti ter vklop in izklop mobitela. Ti gumbi so izdelani malce nerodno, saj dajejo občutek, da so za delček milimetra premajhni in “plavajo” v ohišju, a to nikakor ni stvar, ki bi lahko koga odvrnila od nakupa. Nokio N9 upravljamo izključno z drsenjem prstov po zaslonu, celotna izkušnja pa je še vedno drugačna kot na Android ali iOS napravah, kjer so gumbi še prisotni.

Vedno znova preseneti pogled na zares črno barvo na zaslonu, oblika mobitela pa ustvari iluzijo, da se zaslon na desni in levi strani ne zaključi. Neverjetno, nazadnje me je vizualno tako navdušil prvi pogled na iOS.

Nokie N9 zaradi ohišja iz enega kosa ne moreš odpreti, vsaj ne na varen način, kam torej vstaviš SIM-kartico in kako polniš baterijo? Tu so se oblikovalci nekoliko poigrali, zgornja stran mobitela namreč skriva obe reži, ob vstavitvi microSIM kartice pa sem se počutil kot McGyver, saj vse skupaj daje občutek skrivne naloge, ni pa nič težkega. Opaziš, da sem omenil microSIM kartico? To pomeni, da tvoja trenutna SIM-kartica (razen, če uporabljaš katero izmed novejših Apple naprav) v N9 ne bo delovala, lahko pa jo zamenjaš na prodajnih mestih.

MeeGo

Opomba: Ravno v času testa se je na N9 pretočila sveža nadgradnja, ki naj bi izboljšala večopravilnost, omogočila upravljanje z glasbo, ko je zaslon zaklenjen in še nekaj drugih malenkosti.

V ozadje nastajanja operacijskega sistema se ne bom spuščal, z nadgradnjo pred nekaj dnevi se zdi, da prihodnost tega odličnega operacijskega sistema ni tako negotova kot je bilo videti do nedavnega. Tudi aplikacij v trgovini je dovolj, kljub začetnemu strahu, da jih bom lahko preštel na prste ene roke.

Prvo srečanje z OS MeeGo je vsaj zame popolnoma sveža izkušnja. Upravljanje je enostavno in intuitivno, manjka slovenski jezik, a so ikone dovolj jasne, zato dvomim, da se bo kdo počutil izgubljenega v meniju. UPDATE: Anže Skalja je pod test dodal povezavo do aplikacije, ki Nokii N9 doda šumnike, http://bit.ly/SI-N9. Poteze vlečenja po zaslonu so naravne in hitro sem našel vse, kar sem iskal. S prstom po zaslonu navzdol, dotik in že poslušaš glasbo. Zares preprosto. Oglej si še spodnji video, ki prikazuje delovanje operacijskega sistema MeeGo.

Fotografiranje in video

Privzeta aplikacija za fotografiranje služi namenu. Kvaliteta fotografij je nesporna, tudi v slabi svetlobi so fotografije še vedno uporabne. Snemanje videa je poseben užitek, saj ima Nokia N9 možnost samodejnega ostrenja, kar pomeni, da bo predmet snemanja vedno izostren. V aplikaciji za fotografiranje lahko nastavljaš različne scene, ISO vrednost in vse običajne nastavitve, lahko pa sliki dodaš tudi GPS koordinate, kar pride prav na daljših potovanjih oz. kasneje pri urejanju fotografij.

Prilagam nekaj fotografij, zadnji dnevi zaradi turobne svetlobe niso najbolj prijazni za fotografiranje, vseeno pa se je Nokia N9 odrezala super.

Prednaloženo

Veliko uporabnikov pametnih mobitelov ne obišče trgovine z aplikacijami in tako uporabljajo predvsem tiste, ki so že na mobitelu. Nokia N9 je opremljena z širokim naborom aplikacij za različne namene, naj jih naštejem le nekaj:

- brskalnik (ob dvokliku se vsebina prilagodi zaslonu, deluje v ležečem in pokončnem načinu)

- Drive (odlična Nokia navigacija, ki deluje brez internetne povezave, pogoj so prednaložene mape)

- Ovi Music, brezplačno poslušanje glasbe iz “oblaka”

- AP Mobile, pregledna aplikacija z novicami iz celega sveta

- Twitter in Facebook, osveženi statusi in tviti se prikazujejo na domačem zaslonu

- Notes, pisanje beležk in opomb

- AccuWeather, vreme

- YouTube, prirejena aplikacija, predvaja tudi HD vsebine

- Skype, priporočam uporabo Wi-Fi povezave

- Wi-Fi hotspot, preprosta aplikacija, ki Nokio N9 spremeni v dostopno točko

- Igre: Angry Birds, NFS Shift, GOF2, RealGolf2011

Sprehod v trgovino z aplikacijami pa ponudi še dodatno bazo aplikazij, večina je brezplačnih, zasledil pa sem tudi nekaj takšnih za simbolično ceno 1 EUR. Izbira je sicer manjša kot v ostalih trgovinah, tiste najbolj "nujne" pa se vseeno hitro najdejo.

Zaključek

Kot vidiš, sem se ves čas izogibal omenjanju megabajtov, gigahercov in podobnih zadev, saj sem se osredotočil na uporabniško izkušnjo. Nokia N9 je očarala vse, ki sem jim mobitel pokazal, enotno pa je tudi mnenje, da je Nokia tokrat pripravila nekaj zares posebnega in je ponovno na pravi poti. Med pametnimi mobiteli je veliko izbire, od Android, iOS pa do Windows Phone 7 naprav, vseeno pa MeeGo prinaša nekaj svežega. Predlagam, da si Nokio N9 ogledaš v živo in se prepričaš o zapisanem.

Nokia N9 bo na voljo tudi pri Mobitelu, podrobnosti sledijo v prihodnjih dneh. Kakršnakoli vprašanja v zvezi z Nokio N9 zapiši v komentar in ti bomo poskusili odgovoriti.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1099
24. september 2013
Nokia N9 – test na dlani