Nokia predstavila N9, prvi MeeGo pametni telefon

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Nokia_N9_group.jpg

Ko je že marsikdo mislil, da ne bomo nikoli dočakali telefonov z operacijskim sistemom MeeGo, nas je včeraj Nokia presenetila s predstavitvijo Nokie N9. Čeprav še ni znano, kdaj bo telefon na voljo uporabnikom in kakšna bo cena, pa MeeGo vseeno prinaša nekaj zanimivih novosti.

Kot verjetno veš, se je Nokia že na začetku letu zavezala, da bo Windows Phone 7 postal njihov primarni operacijski sistem za pametne telefone. Kljub temu so na začetku meseca na trg poslali dve Nokii z novo različico Symbiana Anna, sedaj pa so predstavili še svoj prvi (in morebiti tudi zadnji) MeeGo telefon.

Nokia N9 v treh barvah

MeeGo je pri Nokiinih privržencih dolgo veljal za operacijski sistem, ki bo Nokio spet postavil med vodilne na trgu pametnih telefonov. A smo na njegov izid čakali in čakali, konkurenca pa je postajala vse boljša. Ali lahko Nokia N9 in MeeGo sploh tekmujeta z vse bolj popularnimi Android telefoni in seveda z iPhone-om? Poglejmo, katere novosti prinaša.

Uporabniški vmesnik: brez gumbov, potegi in trije domači zasloni

Nokia N9 predstavlja kot prvi telefon, ki na sprednji strani nima enega samega gumba. Telefon odklenemo z dvojnim tapkanjem, na domači zaslon pa se lahko kadarkoli vrnemo s potegom prsta čez zaslon. Tudi sicer je gesta "swipe" (poteg) pomemben del uporabniškega vmesnika, saj se s potegi premikamo med različnimi zasloni in funkcijami.

Nokia N9 in MeeGo kot novost predstavljata tudi tri različne poglede na domači zaslon:

  • na enem zaslonu lahko pregledujemo, urejamo in zaganjamo vse nameščene apllikacije;
  • na drugem imamo pregled nad obvestili telefona (klici, sporočila, dogodki iz koledarja ipd.) ter obvestili iz družabnih omrežij;
  • na tretjem zaslonu pa dostopamo do odprtih aplikacij ter med njimi preklapljamo (multitasking).

Podrobno predstavitev uporabniškega vmesnika s potegi in različnimi domačimi zasloni si lahko pogledaš v spodnjem videu ali na predstavitveni strani http://swipe.nokia.com/

Strojna oprema: privlačna in barvita oblika, zmogljiva kamera, NFC

Nokia N9 je vsekakor zanimiva tudi s strojnega vidika. Enotno oblikovano ohišje bo na voljo v treh barvah: klasični črni, zelo barviti modri in roza. Izbirali bomo lahko tudi med modeli s 16 GB in 64 GB pomnilnika.

Kot se za sodobne telefone spodobi, ima telefon tudi velik AMOLED zaslon na dotik velikosti 9,9 cm (3,9 palca). Kot pričakovano, je visoke kakovosti tudi kamera z 8 megapiksli in Carl Zeiss optiko, ki seveda omogoča snemanje videov v HD ločljivosti. Za prijetnejše poslušanje glasbe Nokia N9 podpira stereo zvok Dolby, vgrajen pa ima tudi NFC-čip za brezkontaktno poslovanje.

Kot že omenjeno, kljub kopici promocijskih materialov in videov Nokia še ni razkrila cene in datuma prihoda telefona na trg. Glede na specifikacije cena gotovo ne bo nizka. Upamo lahko tudi, da bo Nokia N9 na trg prišla pred prvimi Nokia Windows Phone 7 telefoni, ki naj bi bili do konca leta na voljo v šestih evropskih državah.

Na podlagi predstavitvenih videov in prvih vtisov je Nokia N9 nedvomno zelo privlačen telefon, seveda pa je prihodnost operacijskega sistema MeeGo po Nokiinem partnerstvu z Microsoftom sedaj  pod velikim vprašajem. Kaj pa ti meniš? Te je MeeGo po do sedaj videnem že prepričal?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
260
24. september 2013
Nokia predstavila N9, prvi MeeGo pametni telefon