Nokia N900 - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/DSC_7442.jpg

Nokia je eden največjih proizvajalcev mobitelov na svetu. V svoji paleti mobitelov ti sežejo od najbolj preproste serije 1100 (to je še zmeraj najbolj prodajan mobitel na svetu) do najbolj kompleksnih serij N. Mobilni operacijski sistem, po katerem je Nokia najbolj znana, Symbian, je star že 8 let, ima 5 izdaj ter je počasen in hroščat.

Kdorkoli si je lastil ali kdaj bežno uporabljal Nokio N70 ali N95, je verjetno ob tem skoraj znorel zaradi počasnosti Symbiana. Symbian seveda ni le počasen, ampak tudi neizmerno grd. Če obstaja kakšen goreč oboževalec Symbiana, se mu iskreno opravičujem in priporočam, naj si ogleda, kako naj bi izgledal pravi OS in njegova podoba (iPhone OS, Android ali WebOS).

Nokia N900 je pa popolnoma druga zgodba. Na njej namreč teče novi OS Maemo 5 in je do tega datuma edina naprava, ki teče na tem operacijskem sistemu. Ampak o Maemu 5 malo kasneje.

Strojna oprema

Nokia N900 je lahko več stvari, odvisno kako gledate nanjo. Izgleda kot nekakšna pošast, v kateri je skrito čuda stvari - in dejansko jih je. Nokia N900 je v osnovi tablični računalnik s funkcijo telefoniranja in ne telefon s funkcijo računanja. To je sexy naprava, ki je namenjena internetu in vas lahko olajša za kar nekaj evrov, če ne boste imeli pravega paketa prenosa podatkov (Džabestov 1 GB je za zmerno uporabo čisto dovolj). Ima 32 GB pomnilnika, tako da si lahko nanjo naložite vaše najljubše serije/filme in prihranite prenos podatkov iz portala Youtube.

Nokia N900 je trdno grajena, to pomeni, da ko jo primeš v roko, ti ne bo spolzela in se raztreščila na tisoč kosov. Izgleda debelo, kar s svojimi 17 mm debeline ne skriva. Ampak če jo postavimo ob bok Nokii N95, bo slednja malo debelejša. Vseeno je Nokia N900 cela plastična in brez kovinskih delov, kar je mogoče plus in minus. Plus vidim v tem, ker je zaradi tega lažja - že tako tehta 181 g -, minus pa, da zaradi tega lahko komu izgleda ceneno.

Nokia N900 je posebna iz tega vidika, ker je njena uporaba orientirana na delo v pokrajinskem načinu (landscape mode) in ne v potretnem, kot nas je večina vajenih. Edini aplikaciji, ki delujeta v portretnem načinu, sta Telefon in Slike. Prav zaradi uporabe v pokrajinskem načinu so tudi funkcijski gumbi orientirani tako. Gumb za vklop/izklop je centriran na zgornji strani, potem imamo še gumb za kamero, gumba za zvišanje oz. znižanje glasnosti, 3.5 mm vtič za slušalke in TV izhod, mikro USB in palčko stylus.

Pokrovček, ki pokriva baterijo, je trdno pritrjen in ga je treba z zadnje strani skoraj utrgati iz naprave (au, moji nohti), slot za micro SD kartico je narejen tako, da ti ni treba odstraniti baterije, medtem ko je za vstavitev SIM-kartice potrebno baterijo vzeti ven. Baterija je standardna BL-5J, kapacitete 1320 mAh, ki jo najdemo tudi v Nokiah 5230, 5800 in X6. O bateriji malo kasneje, saj je to zelo zanimiva tema.

Zaslon je občutljiv na dotik, vendar je rezistiven in ne kapacitiven, kot pri mobitelih iPhone, HTC Hero ... Načeloma zaslon ni slab, prav nasprotno, odziva se super, vendar ker je rezistiven in nima trdne površine, se mi zdi, da je dovzeten za praske. Barve na zaslonu so jasno vidne in tudi podnevi ni nobenih težav z vidljivostjo zaslona. Zelo pohvalna je resolucija 800 x 480 px, saj razen nekaj pametnih mobitelov takšnih resolucij še nismo vajeni.

Drsna tipkovnica se skriva pod velikim zaslonom in nudi udobje pisanja z (s skoraj) vsemi znaki. Polna QWERTY tipkovnica je razdeljena v 3 vrste gumijastih tipk, ki so prijetne za pisanje. Ni mi ravno logično, zakaj so SPACE tipko potisnili tako daleč desno, ker se je treba kar nekaj časa privajati na pisanje. Presenetljivo je, da se tipkovnica odpre samo za 40 % zgornje površine mobitela, medtem ko se konkurenčni drsni mobiteli odprejo po 50 % in več (HCT Touch Pro 2 celo do 80%).

Zdaj smo pa pri občutljivi temi o bateriji pri mobitelih. Nokia N900 ima premalo močno baterijo za vse tehnologije, ki jih skriva pod pokrovom. To pomeni, da mora napajati 3,5" velik zaslon, wi-fi, bluetooth, radio oddajnik, obsesivno deskanje po spletu ... Ob intenzivni uporabi baterija ni zdržala enega delovnega dne, kar pomeni 8 ur (klici, brskanje po spletu, objavljanje na Facebook in Twitter, sms-i ...) Res sem razočaran nad baterijo, ampak dokler se ne bo na tem področju naredilo kaj res revolucionarnega, bomo pač polnili mobitele vsak dan.

Programska oprema - Maemo 5

Kot sem omenil, je Nokia namestila na N900 Maemo 5, ki je najnovejša verzija mobilnega operacijskega sistema Maemo, baziranega na Linux različici Debian. Maemo je odličen operacijski sistem, ne samo zato, ker je odprtokoden, vendar zato, ker ima za osnovo Debian (pravi geeki bodo lahko prilagodili Debian aplikacije za N900).

Grafična podoba Maema je odlična, pa ni važno, s katerega mobilnega operacijskega sistema prihajate. Če slučajno prihajate iz Symbiana, je Maemo kot nežna cvetlica proti plevelu. Všeč mi je, da ima različna namizja, na katere lahko dodate bližnjice do programov in razne widgete. Še bolj mi je všeč, da lahko z namizji krožiš, torej če greš na desno namizje, se ni treba s prstom pomakniti nazaj, na levo namizje, greš le naprej.

Vsi pametni telefoni imajo tudi svoje trgovine z aplikacijami, posledično jo ima tudi Nokia - OVI Store. Ampak ponavadi so te trgovine z aplikacijami tudi same samostojna aplikacija. Nokia je pa priredila OVI Store kot spletno aplikacijo, iz katere si namestiž izbrane aplikacije. Žal je velika pomanjkljivost OVI Store-a ta, da v njej ni skoraj nič aplikacij, kot da razvijalci ne bi bili zainteresirani.

Aplikacija Telefon, s katere kličemo, je osnovna in v portretnem načinu. Niso se posluževali nekih inovacij in prav je tako. Pogovarjati se da normalno, mogoče izgledate kot da se pogovarjate v "cigu", ampak tudi pred 15 leti smo se. Kontakte je mogoče sinhrinizirati na veliko načinov. Za nekatere bo nerodno tudi to, da N900 ne podpira MMS sporočil. Ampak spomnimo se, da je iPhone dobil podporo za MMS sporočila tudi šele prejšnje leto.

Bolj pereča tema pri razvoju Maema se mi zdi ta, da se je Nokia skupaj z Intelom odločila, da bodo združili operacijska sistema Maemo in Moblin v en sam OS imenovan MeeGo. Kaj to pomeni za (bodoče) lastnike Nokie N900? To pomeni, da ne bo Maema 6, ampak MeeGo, čeprav je doslej potrjeno le to, da bo N900 imel dvojni zagon (Maemo + MeeGo). Čas bo pokazal, kaj se bo razvilo iz tega.

Zaključek

Nokia N900 je odličen tablični računalnik s funkcijo telefoniranja, ki bo šel v marsikateri žep. Odličen mobitel za brskanje po spletu in krajšanje marsikatere urice, ko čakaš v vrsti. Slabost vidim v pomanjkanju aplikacij za OS Maemo in v Maemotovi negotovi prihodnosti. Dejstvo je, da je N900 namenjena geekom in entuziastom, ki si želijo od mobitela vse, kar je možno, in ga nenehno uporabljajo do skrajnosti. Menim, da to ni mobitel za povprečnega Janeza ali Marijo, ker bi z njim preprosto izgubila preveč živcev.

iPod touch, Nokia N900, Motorola Milestone, Samsung U800

Kako ti je všeč Nokia N900? Kaj so po tvoje glavne prednosti in slabosti?

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
626
24. september 2013
Nokia N900 - test na dlani
Android