Nokia predstavila Symbian Belle na treh novih telefonih

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/new-symbian-belle.jpg

Kot kaže, Nokia pridno dela na tem, da Symbian čimbolj izkoristi, preden se popolnoma posveti novim Windows Phone 7 telefonom. Pravkar so namreč podrobneje predstavili novo nadgradnjo Symbian Belle in tri nove telefone, ki bodo na trg prišli v prihodnjih treh mesecih za zelo privlačno ceno.

Nokia predstavlja novi Symbian Belle

Symbian Belle s svežim uporabniškim vmesnikom, poudarek na tehnologiji NFC

Ni še minil teden, od kar je Nokia sporočila, da je nadgradnja Symbian Anna na voljo za lastnike Nokiinih telefonov N8, C7, C6-01 in E7. Na dostopnost naslednje večje nadgradnje Symbiana, imenovane Belle, očitno ne bo treba čakati tako dolgo, kot smo morali čakati po najavi Anne. Za razliko od Anne Belle prinaša kar nekaj velikih novosti: nove widgete (vtičnike), več možnosti za personalizacijo, nove aplikacije, vgrajeno podporo za tehnologijo NFC in še marsikaj.

Symbian Belle Landscape

Če smo čisto iskreni, kar nekaj novih funkcij uporabniškega vmesnika spominja na Android. Widgeti se dodajajo skoraj identično kot na Androidu, tudi zavihek z opozorili, ki ga potegnemo iz vrha zaslona, deluje podobno. Še največja razlika v primerjavi s konkurenčnimi operacijskimi sistemi je celovita podpora za tehnologijo NFC, s katero bo poenostavljeno deljenje slik in drugih vsebin s prijatelji in uporaba NFC dodatkov, kot so na novo predstavljene slušalke Nokia Essence Bluetooth Headset.

Podrobno predstavitev Symbian Belle uporabniškega vmesnika si lahko pogledaš v spodnjem videu, na uradnem Nokiinem blogu pa lahko najdeš še več slik in kratke opise novih funkcij.

Novi telefoni z Belle jeseni, nadgradnja za Symbian Anna telefone

Hkrati z novo različico operacijskega sistema Symbian je Nokia predstavila tudi tri nove Symbian telefone - Nokia 600, 700 in 701 - ki bodo jeseni prišli na trg s Symbian Belle. Na uradni Facebook strani je Nokia Slovenija že potrdila, da bosta Nokia 700 in Nokia 701 na voljo tudi na slovenskem trgu. Nadgradnja Belle pa bo v prihodnjih mesecih na voljo tudi za vse telefone, na katerih je podprta Symbian Anna - Nokia N8, E7, C7, C6-01, X7, E6 in 500.

Poglejmo si še glavne značilnosti in zelo privlačne cene novo najavljenih telefonov!

Nokia 700: najmanjši pametni telefon

Nokia 700 - srebrno bela

Nokia model 700 predstavlja kot najmanjši pametni telefon, ki kljub priročnim meram ponuja veliko funkcionalnosti. Mere tega žepnega telefona so: 110 x 50,7 x 9,7 mm, teža pa le 96 g. Zaslon je 8,12 cm (3,2 palčni) AMOLED, poganjal ga bo 1 GHz procesor. Baterija naj bi zdržala do 7,3 ure pogovorov, slike pa bomo lahko zajemali s 5-megapikselno kamero z LED bliskavico. Za shranjevanje slik in drugih vsebin bosta na voljo 2 GB pomnilnika ter dodatna reža za MicroSD kartice velikosti do 32 GB. Telefon ima vgrajen tudi NFC čip.

Predvidena cena brez davkov in subvencij operaterjev: okoli 270 EUR.

Nokia 701: najsvetlejši zaslon

Nokia 701 - srebrna

Najsvetlejši zaslon Nokie 701, ki naj bi se dobro obnesel tudi na soncu, bo  8,9 cm (3,5 palčni) IPS LCD zaslon s tehnologijo ClearBack. Tudi v tem modelu najdemo 1 GHz procesor, zaradi večjega zaslona so tudi mere nekoliko večje: 117,3 x 56,8 x 11 mm, telefon pa tehta 131 g. Kamera ponuja 8-megapikslov in dvojno LED bliskavico, dodatno kamero za video klice pa najdemo tudi na sprednji strani. Telefon naj bi omogočal do 17 ur pogovorov v omrežju GSM, za shranjevanje digitalnih vsebin pa bo ponujal 8 GB pomnilnika ter možnost razširitve preko MicroSD-kartic do 32 GB. Seveda ima tudi Nokia 701 vgrajen NFC čip.

Predvidena cena brez davkov in subvencij operaterjev: okoli 290 EUR.

Nokia 600: glasen telefon za ljubitelje glasbe

Nokia 600 - roza

Tretji predstavljen telefon s Symbian Belle pa se hvali s tem, da je najglasnejši telefon na trgu in tako idealen za poslušanje glasbe. Poleg glasnih zvočnikov bo ponujal tudi 1 GHz procesor, 8,12 cm (3,2 palčni) nHD kapacitativni zaslon na dotik z resolucijo 640 x 360 pikslov. Mere tega telefona so 111 x 53 x 13 mm, teža pa 100 g. Vgrajenega bo imel enako pomnilnika kot Nokia 700 - 2 GB z možnostjo razširitve do dodatnih 32 GB, prav tako bo tudi na tem telefonu kamera s 5-megapiksli. Baterija naj bi zdržala do 15 ur pogovorov v omrežju GSM, seveda pa ima tudi ta model vgrajen NFC čip, tako da bomo lahko uživali v posebni, NFC različici igre Angry Birds.

Predvidena cena brez davkov in subvencij operaterjev: okoli 180 EUR.

Nokio čaka zanimiva jesen

Vse kaže na to, da bo letošnja jesen prinesla zelo zanimive novosti na trgu pametnih telefonov. Upam, da bomo tudi v uredništvu tehnika novo najavljene telefone lahko kmalu stestirali ;) Glede na videno v novi liniji Nokiinih telefonov s Symbian Belle se že prav veselim najave prvih Nokiinih telefonov z Windows Phone Mango.

Novo najavljeni Belle telefoni so s cenovnega vidika vsekakor privlačni, je pa nedvomno veliko vprašanje, ali bodo uporabniki raje izbrani telefone s Symbianom, ki od oktobra naprej ne bo več Nokiina domena, ali bodo raje posegli po svežih Windows Phone modelih. Kakšna bo tvoja izbira?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
273
24. september 2013
Nokia predstavila Symbian Belle na treh novih telefonih
Symbian