Nokia v prvem četrtletju 2012

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/NokiaQ1report.jpg

Je ravno tisti čas v letu, ko podjetja vlagateljem, delničarjem in zainteresirani javnosti predstavljajo poslovne rezultate prvega četrtletja. Te se potem primerja z napovedmi in projekcijami ter rezultati prejšnih let. Z dobrimi rezultati se hvali do naslednjega poročila, pri slabih pa je na mestu še kakšen zvit komentar vodstva, ki za njih najde razlog. Tako v teoriji.

Predstavila jih je tudi Nokia, katere rezultati bodo v letošnjem letu še precej pomembni, saj je podjetje ravno v fazi velikih sprememb v poslovni strategiji in v procesu prevzemanju novega operacijskega sistema. Številke so sledeče: 7,4 milijarde EUR zaslužka od prodaje v Q1 2012, kar je za 27 odsotkov manj kot v enakem obdobju lansko leto (Q1 2011: 10,4 milijarde EUR). S tem se je za 0,25 EUR zmanjšal tudi zaslužek na delnico.

Najmanj je prodaja padla v Latinski Ameriki, največ pa na Kitajskem. V Evropi in Severni Ameriki je bil padec približno enak, še vedno pa Evropa predstavlja največji trg za Nokio.

Razlogi za slabše rezultate so večplastni. Nokija navaja težjo konkurenco kot pričakovano, kos pogače pa so odgriznile tudi rekonstrukcije v podjetju. Nokia seli večino proizvodnje v Azijo, tovarne na Finskem, Madžarkem in v Mehiki pa se bodo ukvarjale s "prirejanjem pametnih telefonov" (smartphone customization).

Izvršni direktor Stepehen Elop je v komentarju dejal, da so pri Nokiji naredili velik napredek, vendar naleteli na večje prepreke kot so pričakovali. Z izidom Windows Phone linije Lumia so prehiteli zastavljene roke, odzivi pa so zaenkrat mešani. V Združenih državah so presegli pričakovanja, bolj trd oreh pa so evropski trgi. Kljub vsemu v zastavljen načrt še vedno trdo verjame, pri Nokiji pa se bodo trudili, da bodo na spremembe reagirali še hitreje, dolgoročno pa zadovoljili tudi delničarje. V Espoo jim želim vso srečo, zdrava in konkurenčna podjetja so vsekakor dobra za nas, potrošnike.

Serija Lumia je del Nokijine nove strategije.

vir: Nokia

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1783
24. september 2013
Nokia v prvem četrtletju 2012