Nosljiva tehnologija za najmlajše

Alenka Selčan 13. januar 2014
/PublishingImages/owlet-hero.jpg

Se še spomnite, ko smo poročali o pametni plenički in otroških pametnih zapestnicah. Danes se znova vračamo k najmlajšim in njihovim prvim stikom s pametno tehnologijo. Čeprav je bila potrošniška niša smart-tech izdelkov za najmlajše skorajda prezrta, gre za enega najbolj zanesljivih in vedno obnovljivih trgov, katerega ciljna skupina niso le ljubki otročički, temveč predvsem zaskrbljeni starši, ki jim uporaba pametne tehnologije ni tuja.

Med tistimi, ki na trgu pametne nosljive tehnologije, namenjene najmlajšim, vidijo svojo priložnost, so tudi ustvarjalci pametne nogavičke Owlet, ki so se s svojim izdelkom uvrstili na drugo mesto tekmovanja TechCrunch Hardware Battlefield, ki je potekal na letošnjem CES-u.

 

Tehnologija nogavičke temelji na sistemu Pulse oximetry, ki ga pozna marsikatera ameriška pediatrična klinika. Po odčitavanju dojenčkovega stanja z infrardečo svetlobo, pametna nogavička pošlje prek Bluetootha 4.0 informacijo na pametni mobitel, a tudi tisti, ki pametnega mobitela nimajo, si lahko podatke brezžično pošljejo na osebni računalnik ali pa za to uporabijo USB-priključek. Med podatki, ki jih pametna nogavička javlja uporabnikom, je tudi stanje baterije, ki okvirno zdrži dva dni.

Owlet zaenkrat šele zbira naročila. Ko bo nogavička na trgu, se bo njena cena gibala okoli 250 ameriških dolarjev. Seveda Owlet ni edina tovrstna rešitev, ki želi prepričati starše, naj postanejo pametnejši.

Na CES-u 2014 so predstavili zanimiv izdelek Mimo Baby. Gre za kimono majico za dojenčke s senzorjem v obliki ljubke želvice, ki spremlja dojenčkovo dihanje, telesno temperaturo, pozicijo telesa in stopnjo aktivnosti.

Tudi Sproutling je eno od start-up podjetji, ki želijo svoj kos pogače na račun najmlajših, a so zaenkrat še v dremavi fazi. Več o njih bomo poročali, ko se zbudijo, za konec pa si oglejmo še nekaj drugih pametnih sistemov, ki sicer ne razbirajo dojenčkovih vitalnih znakov, temveč staršem nudijo video ali audio nadzor nad njihovim najmlajšim:

Withings Baby Monitor

Napravo, ki zajema sliko, zvok, gibanje, temperaturo in vlago namestimo na otrokovo posteljico. Podatke lahko spremljamo na iOS ali Android pametnih napravah.

 

Baby Ping

Brezžična kamera, ki pa zaenkrat lajša starševstvo le lastnikom Applovih pametnih naprav.

 

Smart Baby Monitor

Brezžična kamera za zvok in sliko, s katero lahko nenehno opazujete svojega otročička prek svoje pametne naprave (iOS ali Android). Nastavite lahko tudi število sličic na sekundo, ki jih bo zajela kamera.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. januar 2014
1940
30. januar 2014
Nosljiva tehnologija za najmlajše
Android, iOS