Nova generacija pametnih avtomobilov bo opremljena z Androidom

Alenka Selčan 8. januar 2014
/PublishingImages/open-automotive-alliance-hero.jpg

Ena zanimivejših novic prvih dni letošnjega CES-a 2014, vodilne konference novodobne elektronike, ki se med 5. In 10. januarjem odvija v Las Vegasu, prihaja iz avtomobilske industrije. Google je namreč naznanil novo zavezništvo z velikimi imeni avtomobilske industrije. Z Audijem, GM, Hondo, Hyundaiem in pa z Nvidio se povezuje v Open Automotive Alliance (OAA). Podobno kot Open Handset Alliance, ki je pred sedmimi nastal v viziji skupne prostokodne platforme, iz katere je vzklil operacijski sistem Android, se zdaj člani OAA združujejo z namenom, da bodo z Androidom opremili avtomobile, kar naj bi voznikom pomagalo varnejše uporabljati pametne naprave med vožnjo.

 

Gre za pomembni premik v naslednjo generacijo pametnih avtomobilov. Poenotenje programske opreme bo proizvajalcem avtomobilov olajšalo marsikatero muko, saj je uporaba najbolj razširjene platforme na svetu neprimerno preprostejša in cenejša od razvijanja lastnega, pogosto nezanesljivega operacijskega sistema, ki ga je težko vzdrževati in, ki mu stalno grozi, da ne bo zmogel držati koraka s časom.

Patrick Brady, direktor Androidovega inženiringa, je v svojem blogu zapisal, da je za avtomobilsko industrijo Android pravi operacijski sistem, ki bo najlažje omogočal posodobitve. Tudi avtomobili, ki imajo že vgrajene informacijske sisteme, kot je na primer FordSync, ne bi smeli imeti težav s posodabljanjem, pravi Brady, ki verjame, da bo zavezništvo OAA prineslo nove priložnosti tudi razvijalcem aplikacij, ki bodo lahko razširili Androidov ekosistem z novimi, zanimivimi in varnimi aplikacijami.

Z zavezništvom so zadovoljni tudi proizvajalci avtomobilov. Mary Chan, predsednica General Motors napoveduje, da bodo z Androidom opremljeni GM avtomobili Chevrolet, Buick, GMC in Cadillac, Ricky Hudi pa je v imenu Audija poudaril prednosti OAA zavezništva, ki bo odprlo hitrejšo pot inovacijam, delo v smeri skupnega ekosistema pa prinaša največ koristi voznikom, saj je najpomembnejša njihova varnost.

Avtomobili z vgrajenim Androidom naj bi bili torej varnejši, saj naj bi voznikovo pozornost usmerili nazaj k vožnji. Prve, z Androidom opremljene modele, lahko pričakujemo že letos, pri tem pa ne smemo pozabiti, da je svoj pohod v svet avtomobilizma že lanskega junija s prihodom iOS7 napovedoval tudi Apple in, da Siri že zabava in informira voznike avtomobilov Chevrolet Spark ter Sonic. Lahko pričakujemo, da bo 2014 leto, ko se bo vojna med Androidom in iOS preselila na polje avtomobilske industrije?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
8. januar 2014
1934
8. januar 2014
Nova generacija pametnih avtomobilov bo opremljena z Androidom
Android