Nova generacija sončnih polnilcev bo vgrajena v zaslone mobitelov

Alja Isakovič 22. oktober 2013
/PublishingImages/wysips-hero.jpg

Potreba po vsakodnevnem polnjenju baterije je nedvomno ena najbolj nadležnih posledic pametnih telefonov. Eden glavnih krivcev za to so vse večji in visoko ločljivi zasloni na dotik, ki za svoje delovanje porabijo precej energije. Zato je še posebej zanimiva tehnologija francoskega podjetja, ki kar znotraj zaslona na dotik vgradi sončne celice za samodejno polnjene mobitela na svetlobi. Če ta tehnologija pride v naše mobitele, se bomo poleti na plaži očitno sončili kar skupaj z našimi mobilnimi igračkami.

Skrivnost tehnologije z imenom Wysips (ne ravno posrečena kratica za "What You See Is Photovoltaic Surface") se skriva v skoraj prozornih sončnih celicah, ki so zmožne vpijati naravno ali umetno svetlobo s 15 ali 20 odstotno učinkovitostjo. V praksi naj bi to pomenilo, da mobitel z vsako uro na soncu pridobi 10 minut pogovorov. V sončnem vremenu lahko to pride zelo prav, verjetno pa zaenkrat omenjena tehnologija ne bo povsem nadomestila klasičnih polnilcev.

V spodnjem videu si lahko podrobneje ogledaš, kako tehnologija deluje.

 

 
Sliši se skoraj predobro, da bi bilo res, a ne? Vsekakor. Droben tisk pri tem je, da sončne celice vsaj zaenkrat niso povsem prosojne. Celice, ki jih uporablja Wysips, imajo namreč 90 % prosojnost. Nekateri drugi so prišli že do 95 % prosojnosti, vendar je pri tem potrebno žrtvovati količino sončnih celic, kar seveda zmanjša učinkovitost in poveča čas polnjenja. Dejstvo, da zaslonske sončne celice niso povsem prosojne, pomeni tudi to, da se dodaten sloj nekoliko pozna na zaslonu. V dobi, ko mobiteli tekmujejo v HD pikslih in najbolj jasni sliki, je torej malo verjetno, da bi večji proizvajalci z odprtimi rokami pozdravili tehnologijo, ki ne ponuja popolne prosojnosti.

Podjetje SunPartner sicer verjame, da bomo naslednjo leto tehnologijo Wysips že videli na prvih napravah. Verjetno pa v tem primeru še ne bo šlo za bolj priljubljene naprave najbolj priznanih proizvajalcev. Lahko pa upamo, da se bo čez par let tehnologija razvila do te mere, da bo zares postala nevidna in morda vgrajena tudi v druge elektronske objekte, ki se bodo kot rastline samodejno napajali v svetlobi.

Vir: Smithsonian Magazine

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. oktober 2013
1897
28. oktober 2013
Nova generacija sončnih polnilcev bo vgrajena v zaslone mobitelov
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 7, Windows Phone 8