Novi iOS bo vaš iPhone spremenil v vsemogočno pošast

Andrej Pirnat 29. junij 2017
/PublishingImages/ios_naslovna-hero.jpg

Apple je pred kratkim na svetovni konferenci za razvijalce (WWDC – Worldwide Developers Conference) predstavil številne strojne in programske novosti, med katerimi je še posebej izstopala nova različica mobilnega operacijskega sistema iOS za iPhone in iPad. Gre za eno največjih in najbolj ambicioznih Applovih programskih nadgradenj po zelo dolgem času, saj poka po šivih od vseh novih funkcionalnosti.

Najbolj pogumna poteza Appla pa je, da bo novi iOS precej bolj kompleksen od svojih predhodnikov, kar pomeni precejšen odmik od filozofije tehnološkega velikana, ki v prvo vrsto postavlja enostavnost. iOS namreč velja za enega najbolj preprostih operacijskih sistemov, ki se ga v le nekaj urah priuči uporabljati tudi popoln tehnološki analfabet. Vsaj glede osnovnih funkcij. Težava pa nastopi pri naprednejših opravilih. Prav zaradi preprostosti iOS-a je izvedba teh nemalokrat zapletena, saj sta struktura in logika za Applovim mobilnim operacijskim sistemom povsem drugačna kot pri domala vseh drugih operacijskih sistemih (mobilnih in računalniških).

 

V novo (še nedozorelo) jabolko lahko ugriznete že danes

Apple si je zato zadal težko nalogo, da bo kompleksna opravila naredil lažje izvedljiva, hkrati pa vseeno obdržal osnovno preprostost, ki je konec koncev eden glavnih razlogov za priljubljenost iOS-a. iOS, ki tako kot iPhone letos praznuje svoj 10. rojstni dan, bo v novi različici z oznako 11 na voljo jeseni. Prav te dni pa je Apple lansiral prvo javno beta (preizkusno) različico, ki si jo lahko na iPhone ali iPad namesti vsak, ki ga srbijo prsti in bi rad novosti preizkusil že danes.

Ker gre za preizkusno različico, to seveda pomeni, da še ni popolnoma stabilna in vsebuje še kar nekaj hroščev, tako da nekatere funkcionalnosti še ne delujejo tako, kot bi morale. Ampak najbolj neučakani Applovi entuziasti se tako ali tako ne ozirajo preveč na to. Opozarjamo pa vas, da beta različico novega iOS-a nameščate na lastno odgovornost. To pomeni, da je to bolje početi na sekundarni oziroma starejši Applovi napravi, če si jo lastite, še bolj pa je pomembno, da pred tem naredite varnostne kopije svojih podatkov.

 

Kako namestite novi iOS?

Najprej je treba povedati, da iOS-a 11 ne morete namestiti na katerokoli Applovo mobilno napravo. Najstarejši mobiteli in tablice, na katerih še deluje, so iPhone 5s, peta generacija iPada, iPad Mini 2 in iPad Air (1 ali 2). Namestite pa ga lahko tudi na šesto generacijo predvajalnika glasbe iPod Touch. Sama namestitev beta različice pa je zelo enostavna …

  • 1. korak: Z napravo, na katero nameravate namestiti iOS 11, obiščite Applovo spletno stran za preizkusno programsko opremo.
  • 2. korak: Če še niste registriran Applov uporabnik, se na strani najprej registrirajte (Sign up), nato pa vpišite s svojim Apple ID-jem (Sign in).
  • 3. korak: Sprejmite pogoje uporabe (Accept).
  • 4. korak: Kliknite zavihek, na katerem piše iOS, in prenesite beta različico novega Applovega operacijskega sistema (Download).
  • 5. korak: Na vaši napravi se bo odprl meni s profilnimi nastavitvami (Profile), kjer zaženete namestitev iOS-a (na več zaporednih zaslonih pritiskajte tipko Install).
  • 6. korak: Ko pridete do končnega zaslona, napravo ponovno zaženite (tipka Restart).
  • 7. korak: Ko se vaša naprava ponovno zažene, pojdite v meni z nastavitvami (Settings) in tam v razdelku s splošnimi nastavitvami (General) preverite, ali so na voljo kakšne nove programske posodobitve (Software Update).
  • 8. korak: Ko jih bo naprava našla, jih naložite in namestite (klik na tipko Download and Install).
  • 9. korak: Uživajte!

 

Kaj revolucionarnega prinaša iOS 11?

Beta različico novega iOS-a bomo v prihodnjih dneh preizkusili tudi v uredništvu Tehnika in takrat iz prve roke povedali, kako se obnese v praksi. Do takrat pa spodaj navajamo nekaj največjih novosti, ki jih enajstica prinaša in jih je Apple predstavil na svoji veliki konferenci WWDC v začetku junija.

Navigacija znotraj trgovin in varnost na cesti

Pri raziskovanju neznanih krajev se danes zanašamo na navigacijske sisteme pametnih mobitelov in tablic. Ena najbolj razširjenih tovrstnih platform so Googlovi Zemljevidi, svojo pa ima tudi Apple. Aplikacija Apple Maps, ki so jo v preteklosti pestile številne pomanjkljivosti, bo z iOS-om 11 postala nepogrešljiv pripomoček vsakega popotnika. Omogočala bo namreč tudi 3D-navigacijo znotraj stavb. Na začetku za letališča in nakupovalna središča v večjih mestih, pozneje pa tudi drugje. Notranji zemljevid bo tako prikazoval lokacije restavracij, trgovin, toalet in drugih uporabnih prostorov.

 

Applovi zemljevidi pa bodo skrbeli tudi za večjo varnost na cesti. Voznika bodo namreč informirali (in po potrebi opozarjali) o omejitvah hitrosti in ga za lažjo navigacijo razvrščali na pravi cestni pas. Novi iOS pa bo omogočal tudi vklop načina varne vožnje, pri čemer se bo na mobitelu izklopilo prejemanje vseh obvestil (klici, sporočila itd.), pošiljatelj pa bo prek samodejnega sporočila obveščen, da je uporabnik trenutno nedosegljiv, ker vozi.

Siri postaja poliglot

Razvija se tudi digitalna asistentka Siri, ki postaja vedno bolj človeška. Poleg vizualnih izboljšav bo v novem iOS-u dobila še bolj realističen in izrazit (ženski in moški) glas, ki bo še bolj posnemal človeško izgovarjavo. Prav tako pa bo izpopolnila svoje znanje tujih jezikov, s čimer bo postala še boljša prevajalka. Na začetku bo znala prevajati iz angleščine v kitajščino, italijanščino, nemščino, francoščino in španščino, pozneje pa se bo njen nabor jezikov še razširil.

 

Njena največja nova sposobnost pa bo bržkone sposobnost učenja. Na napravi, na kateri jo boste uporabljali, bo analizirala vaše obnašanje in s tem postopoma začela razumeti vaše preference in interese. Na ta način bo znala bolje predvidevati, kaj boste storili v naslednjem koraku, ob tem pa bo svoje novo znanje sinhronizirala na vseh Applovih napravah, ki jih uporabljate, tako računalnikih kot tablicah in mobitelih. Nova funkcionalnost bo Siri omogočala, da vam predlaga članek, ki bi vas utegnil zanimati, poiskati pravo skladbo za vaše razpoloženje in podobno.

Obogatena resničnost na vsakem koraku

V zadnjih letih nekatera največja tehnološka podjetja veliko vlagajo v razvoj takšne ali drugačne navidezne resničnosti. Na tem vlaku so že nekaj časa Google, Microsoft, Sony, Facebook, Samsung in HTC, Apple pa je to področje zapostavljal. Do zdaj. Razvili so namreč orodje ARKit, s katerim bodo razvijalci lahko izkoristili vse senzorje, kamere, žiroskope in druge komponente Applovih mobilnih naprav za prikazovanje navideznih predmetov v resničnem svetu prek aplikacije za kamero. Na podoben način kot lanski poletni hit, igra Pokemon Go.

 

Novi iOS pa prinaša še nekatere nove funkcije v aplikacijo za kamero. Na voljo bo več raznobarvnih filtrov za fotografije, kakovost fotografij, predvsem nočnih, bo še boljša, portretni način bo vseboval optično stabilizacijo slike, nadgradnje pa bodo deležne tudi “žive fotografije” (Live Photos), ki so Applova različica priljubljenih GIF-ov. Pri teh fotografijah bo namreč zdaj mogoče poiskati njihov najbolj kakovosten del. Ker so te fotografije na nek način kratki videoposnetki, bo to v praksi delovalo tako, kot če bi pri videu naredili zaslonsko sliko najbolj izostrenega dela slike.

Posodite prijatelju denar kar s pošiljanjem sporočila

Zanimivo funkcionalnost bo dobila tudi ena od najbolj priljubljenih platform za instantno sporočanje med uporabniki Applovih mobitelov, iMessage. Vanjo bo namreč po novem integriran Applov sistem spletnega plačevanja, ApplePay. To pomeni, da boste lahko sogovorniku hitro posodili ali vrnili denar kar prek poslanega sporočila. Vsa sporočila pa bodo po novem shranjena v oblaku iCloud, tako da ne bodo jemala dragocenega prostora na napravi, hkrati pa bodo s sinhronizacijo tudi dostopna na vseh vaših Applovih napravah.

 

Za plačevanje prek sporočil mora naprava podpirati sistem ApplePay (iPhone SE, iPhone 6 ali novejši, iPad Pro, iPad 5. generacije, iPad Air 2, iPad mini 3 ali novejši in Apple Watch), v Applovi denarnici (Apple Wallet) pa morate imeti registrirano plačilno kartico. Prejemnik nakazan denar prejme na svoj račun Apple Pay, na začetku pa bo delovanje omejeno na območje ZDA.

Enostavnejše upravljanje

Poleg vizualne prenove s svežo podobo ikon bo nadzorni center (Control Center) dobil tudi kar nekaj novih uporabnih funkcionalnosti, ki bodo še bolj poenostavile upravljanje z vašo tablico oziroma mobitelom. Po novem se bodo bližnjice do vseh pomembnejših nastavitev in možnosti nahajale na enem samem zaslonu, tako da boste lahko le z enim klikom dostopali do vsake. Seznam možnosti za hiter dostop si boste lahko prilagodili po meri, na seznam pa boste lahko dodali katerokoli boste želeli.

 

Z nadzornim centrom pa se je združil tudi zaklenjen zaslon, ki ločeno prikazuje zgrešena in že prebrana obvestila in na ta način ponuja boljši pregled nad njimi.

Bo iPad lahko nadomestil prenosnik?

Posebnega tretmaja pa bo z novim iOS-om deležna Applova tablica iPad. Ta bo namreč dobila še nekaj dodatnih izboljšav, ki jih na iPhonu ne bo. Glavna med njimi je opravilna vrstica (Dock), ki bo po novem dosegljiva kadarkoli, tudi ko boste imeli odprto kakšno aplikacijo. Nanjo boste lahko “pripeli” bližnjico do katerekoli aplikacije (do 13 bližnjic), omogočala pa bo hitro preklapljanje med aplikacijami in s tem boljšo večopravilnost.

 

Marsikdo bo pozdravil tudi funkcijo “povleci-in-spusti” (Drag & Drop), ki bo omogočala hitro in enostavno prenašanje besedila, dokumentov, fotografij in drugih datotek iz ene aplikacije v drugo (s pomočjo razdeljenega zaslona), podobno kot to poteka na računalnikih. Z uporabo Applovega raziskovalca (aplikacije, imenovane Files) pa boste lahko tudi zelo enostavno pregledovali in urejali datoteke, shranjene na tablici.

 

Morda najboljša novost pa je prenovljena virtualna tipkovnica s funkcijo QuickType. Z njo bo namreč zelo poenostavljeno vnašanje simbolov, številk in ločil, ki ne bodo več dosegljivi s pritiskom na tipko Shift, ampak s potegi na posameznih tipkah. Izboljšana pa bo tudi podpora Applovemu digitalnemu svinčniku, ki ga bo mogoče uporabljati tudi pri brskanju po spletu, pri e-pošti, za zajemanje zaslonskih slik in tako naprej.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. junij 2017
3529
29. junij 2017
Novi iOS bo vaš iPhone spremenil v vsemogočno pošast
iOS