Novi iPhone ni eden, novi iPhoni so trije!

Andrej Pirnat 13. september 2017
/PublishingImages/iphone8-kratekopis-hero.jpg

Da. Apple na svojem včerajšnjem velikem dogodku ni predstavil le iPhona X, ki je danes osrednja novica dneva in ki smo ga predstavili v ločenem članku. Pravzaprav je bil ta zadnja naprava, ki so jo predstavili. Še pred tem so pokazali novi različici pametne ure Apple Watch in multimedijskega predvajalnika Apple TV ter še dva nova iPhona, iPhone 8 in iPhone 8 Plus.

Na prvi pogled sta omenjena precej bolj konservativna kot paradni iPhone X, ki je videti, kot da se je pravkar v naš čas prežarčil iz prihodnosti. iPhone 8 in 8 Plus namreč oblikovno precej spominjata na obstoječi sedmici. Vendar to niti približno ni popolna slika. Obe osmici sta namreč kar precejšen korak naprej od iPhona 7 in 7 Plus, kar na nek način ponazarja tudi njuno ime. Prvič po letu 2009 in iPhonu 3GS namreč nov model iPhona ni dobil oznake S, ki je do zdaj ponazarjala nekoliko manjšo nadgradnjo v primerjavi s svojim predhodnikom. In sodeč po povedanem in prikazanem, si oba iPhona 8 zaslužita lastno številko.

Steklo, ki omogoča brezžično polnjenje

 

Prva novost je ohišje, ki je zdaj popolnoma stekleno tako na sprednji kot tudi hrbtni strani. Glavni razlog za prehod z aluminija na steklo je možnost brezžičnega polnjenja, ki pri aluminiju ne bi delovala. Deluje na podlagi razširjenega in uveljavljenega brezžičnega standarda Qi, kar pomeni, da bo baterijo osmice mogoče polniti na vseh brezžičnih polnilnikih s to tehnologijo. Brez skrbi, oba mobitela sta ohranila povečano odpornost proti vodi in prahu.

Gumb Domov ostaja, kot tudi čitalnik prstnih odtisov

Oba mobitela sta sicer po velikosti enaka kot njuna predhodnika. iPhone 8 ima tako po diagonali 11,9-centimetrski (4,7-palčni) zaslon, iPhone 8 Plus pa 12,97-centimetrskega (5,5-palčnega). Za razliko od iPhona X zaslona ne prekrivata celotne sprednje ploskve, ampak sta običajna, torej ju zgoraj in spodaj še vedno obdaja nekoliko več robu. To pomeni, da sta mobitela pod zaslonom ohranila značilni gumb Domov in čitalnik prstnih odtisov, ki je nameščen v njem. Kar torej zadeva upravljanje mobitela, to ostaja enako, kot smo ga bili vajeni do zdaj, in ne vsebuje sistema za prepoznavo obraza, tako kot iPhone X.

 

Zaslon se bolje prilagaja svetlobnim razmeram

Zaslon Retina HD je bil sicer deležen malenkostne nadgradnje, in sicer z boljšo ločljivostjo in s tehnologijo True Tone, ki samodejno poskrbi za bolj natančen prikaz barv v različnih svetlobnih pogojih. Zaslon je sicer zasnovan na tehnologiji LCD (iPhone X ima naprednejšo matriko OLED) in nima vdelane podpore za standard HDR. To sicer v praksi na zaslonu te velikosti ne pomeni pretirano opazne razlike, morda le nekoliko slabši kontrast in barvni razpon v primerjavi z iPhonom X, ki HDR podpira.

Najhitrejši pametni telefon do zdaj

Nekoliko večje nadgradnje pa so bile deležne preostale komponente. Novi procesor A11 Bionic vsebuje dve jedri, ki sta 25 odstotkov hitrejši, in štiri jedra, ki so 70 odstotkov hitrejša kot pri predhodniku A10, s čimer naj bi bila iPhone 8 in 8 Plus, poleg desetice, najhitrejša pametna telefona na svetu.

 

Simulacija fotografskega studia in obogatena resničnost

Napredovala je tudi kamera. Manjši iPhone 8 ima še vedno en senzor z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih točk, le da je ta zdaj večji, hitrejši in opremljen s sistemom za optično stabilizacijo slike, kar bo pomagalo predvsem pri zajemanju nočnih fotografij, fotografij s povečavo in videoposnetkov. Podobno velja tudi za iPhone 8 Plus, le da ima ta dva nova senzorja, ki imata enako ločljivost, torej 12 milijonov slikovnih točk. Senzorja sta opremljena z zaslonkama f/1.8 in f/2.4, kar pomeni da “sprejmeta” več svetlobe kot kamera iPhona 7 Plus, zaradi česar bi morale biti fotografije v slabših svetlobnih pogojih boljše.

iPhone 8 Plus pa ima podobno kot iPhone X na voljo tudi t. i. portretni način, ki simulira profesionalno osvetlitev v fotografskem studiu. Gre za programsko rešitev, ki zaznava globino fotografije, pri čemer zna inteligentno spremeniti osvetlitev na subjekt v ospredju, neodvisno od ozadja. Kameri obeh osmic pa sta bili zasnovani tudi z mislijo na obogateno resničnost. Zaradi tega so ju opremili z naprednejšimi senzorji, ki omogočajo boljše prepletanje virtualnega z realnim. Na primer kot informativen pripomoček na košarkarski ali nogometni tekmi, ki vam v realnem času pove, kdo je trenutno na igrišču in kakšna je posameznikova statistika. Če bo zadeva delovala tako, kot je bila prikazana v demonstraciji, obeta veliko. Ne samo na zabavnih področjih, kot so igre in šport, ampak tudi v medicini, gradbeništvu, opremljanju domov, vzdrževalnih delih, popravilih in podobno.

 

Kdaj in koliko?

Na iPhone 8 in iPhone 8 Plus ne bo treba čakati tako dolgo kot na desetico. Pri Applu bosta za prednaročilo na voljo že ta petek, 15. septembra, v njihove trgovine pa bosta prispela že teden dni pozneje, torej 22. septembra. V Sloveniji? Še ni znano, verjetno pa tudi že kar kmalu. Osnovni iPhone 8 s 64 gigabajti prostora bo mogoče v prosti prodaji dobiti za 699 ameriških dolarjev (583 evrov), različica z 256 gigabajti bo nanesla 849 ameriških dolarjev (708 evrov), večji iPhone 8 Plus bo v 64-gigabajtni različici stal 799 ameriških dolarjev (666 evrov), v 256-gigabajtni pa 949 ameriških dolarjev (791 evrov).

Nova generacija pametne ure …

Kot smo omenili že na začetku, pa Apple včeraj ni predstavil le novih mobitelov. Prva stvar, ki jo je prvi mož Appla Tim Cook včeraj pokazal, je bila pametna ura Apple Watch serije 3. Cook je povedal, da povpraševanje po njihovih urah strmo raste, celo tako zelo, da je letos postala najbolje prodajana ura na svetu, kar pomeni, da je s prvega mesta izpodrinila znameniti Rolex. Apple Watch tretje generacije pa bi lahko te številke še dvignil.

 

Njena glavna novost je podpora omrežju LTE, kar pomeni, da uporabniku zdaj ne bo več treba s seboj v žepu ves čas nositi mobitela, ampak bo lahko klice opravljal kar prek ure. Ura bo imela enako telefonsko številko kot vaš mobitel, kar bo omogočal poseben čip, poleg klicev pa boste na uri lahko uporabljali tudi navigacijo, poslušali svojo glasbo in se pogovarjali s Siri. Na uri so tudi pošteno nadgradili merilnik srčnega utripa, ki so ga razvili skupaj s priznano ameriško univerzo Stanford, in zdaj zaznava nepredvidena odstopanja v srčnem utripu, ko le-teh ne bi smelo biti.

Prednaročilo ure bo mogoče 15. septembra, v Applove trgovine pa prihaja 22. septembra. Cena za osnovno različico brez povezljivosti LTE bo 329 ameriških dolarjev (274 evrov), cena za različico LTE pa 399 ameriških dolarjev (333 evrov).

… in Applove televizije

 

Sicer ugibamo, ampak med vami verjetno ni prav veliko uporabnikov večpredstavnostnega predvajalnika Apple TV. Pri nas se namreč naprava nikoli ni prav dobro prijela, saj obstajajo druge, ugodnejše in za naše potrebe optimalnejše rešitve. Apple TV je namreč naprava, prek katere lahko dostopate do digitalnih vsebin (filmov, TV-serij) na zahtevo, prav tako pa omogoča pretakanje vsebin z drugih Applovih naprav in predvajanje na velikem televizorju (na primer z mobitela).

Čeprav naprave ne poznate oziroma si je ne lastite, pa vas bo morda vseeno zanimalo, da je Apple včeraj predstavil njeno novo različico. Ta zdaj podpira predvajanje vsebin v ločljivosti 4K, prav tako pa nudi podporo standardom HDR in Dolby DIgital, ki poskrbita za bolj realistično, barvno nasičeno in ostro sliko. V Applovih trgovinah bo naprava naprodaj od 22. septembra dalje, zanjo pa bo treba odšteti 179 ameriških dolarjev (149 evrov).

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
13. september 2017
3649
13. september 2017
Novi iPhone ni eden, novi iPhoni so trije!
iOS