Novo leto bo v vsakem primeru

Tehnik 23. november 2020 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/ny-soho-herman-nov20-hero.jpg

Zato je pred iztekom leta čas za to, da premislite, kako lahko izboljšate svojo bilanco in uspešno zaključite poslovno leto. Nekatere prijetne stvari, kot so nagrade za zaposlene, darila in donacije ... bodo poleg dobre volje prinesle tudi kakšen davčni bonbonček. Dobrota se včasih izplača, zato je dobro poznati svoje možnosti, s katerimi lahko zmanjšate davčno osnovo. Tudi če spadate med manjše poslovneže ali obrtnike, ki poslujejo s pomočjo mobilnih blagajn.

Nagrade za zaposlene

Ne samo, da se jih bodo razveselili zaposleni, prav dober občutek bodo imeli tudi delodajalci, ko bodo nekaj evrov dodali na njihov račun. Božični čas je kot nalašč za razvajanje sodelavcev. Takšno plačilo lahko izvedete enkrat letno, za to pa morate imeti tudi predvidene pravilnike. Takšna izplačila so manj obdavčena kot plače, plačati je potrebno le prispevke.

Darila za poslovne partnerje

Še ena prijetna stvar – darila. A letos bodo tudi ta, kljub temu, da novo leto bo, nekolika drugačna kot pretekla leta. Strošek poslovnih daril bi sicer lahko uveljavljali kot reprezentanco, a ker so poslovni stiki okrnjeni, bo to nekoliko težje. Kljub temu se pozornost, izražena z darili vedno vrne v takšni ali drugačni obliki. Izberete lahko slušalke, s katerimi vas bodo poslovni partnerji lahko še bolje slišali na Teamsih, zvočnike, da ne bo hreščalo iz njihovih računalnikov ali polnilne baterije, da vam bodo vedno lahko sporočili nujne stvari.

 

Nakup opreme

Tudi z nakupom opreme, kot so računalniki in pisarniški material, si lahko znižate davčno osnovo, vendar se ta ne bo znižala za toliko, kot je bil vreden nakup opreme. Davčno olajšavo lahko uveljavljate v višini 40 % vrednosti investicije. Tudi mobilna blagajna, ki jo uporabljajo večinoma manjši obrtniki, je ena od takšnih investicij. Uporaba mobilne blagajne je enostavna, zagotavlja pa varen prenos podatkov na FURS. Da bo vse v skladu z zakonodajo.

Donacije

Seveda vsi vemo, da tudi v Sloveniji obstajajo ljudje, ki potrebujejo pomoč. V času korona virusa je veliko otrok, ki nimajo dostopa do interneta in se ne morejo učiti na daljavo ter starostnikov, ki živijo na robu preživetja. K sreči imamo prav tako veliko društev, ki jim pomagajo. Eno od njih je recimo Humanitarček, ki nas je vse pretresel s projektom Vida. Donacije lahko uveljavljate kot davčno olajšavo v višini 0,3 % vseh prihodkov v davčnem letu.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. november 2020
5470
23. november 2020
Novo leto bo v vsakem primeru