Novo pri Twitterju: Krogi in urejanje čivkov

Tehnik 8. september 2022 Čas branja članka: 1 min
/PublishingImages/twitter-novosti-tehnik-sept22-hero.jpg

Twitter je eno najbolj priljubljenih družabnih omrežij, a je hkrati tudi najbolj togo in statično. Z izjemo običajnega preoblikovanja uporabniškega vmesnika so spremembe redke, saj je denimo do »nadgradnje« omejitve števila znakov iz 140 na 280 prišlo šele po 11 letih delovanja. A zdaj smo na pragu večjih sprememb.

Nedavno je Twitter namreč uvedel nov način omejenega komuniciranja imenovan »Circles« oz. krogi. Ta omogoča, da uporabnik svoj čivk pošlje zgolj omejenemu številu uporabnikov in ne vsem 217 milijonom uporabnikov. Twitter je z zaklepanjem profila že prej omogočal omejevanje vidnosti objav, a krogi prinašajo možnost izbire za posamezno objavo. Uporabnik lahko ima samo en krog in v njega doda do 150 stikov. Ti čivkov, ki so jih prejeli v krogu, nato ne morejo deliti, njihovi odgovori pa bodo vidni zgolj drugim članom kroga (razen, če imajo seveda zaklenjen profil).

Še večja sprememba pa se obeta v septembru. Twitter je namreč obelodanil, da preizkuša možnost urejanja čivkov. Edini način popravljanja napak, ki ga je omrežje doslej poznalo, je bilo brisanje in ponovna objava s popravki, kar je omogočilo večjo transparentnost objav – in pogosto tudi kasnejšo sramoto zaradi zastarelih pogledov, slabih šal ali zatipkov. No, tudi nova možnost urejanja tega ne bo povsem odpravila, saj bo po napovedih zelo omejena. Uporabnik naj bi imel možnost urejati svoj čivk zgolj 30 minut po objavi, spremenjeni čivki bodo označeni, drugi uporabniki pa bodo imeli dostop do zgodovine popravkov.

Zaradi novih funkcionalnosti Twitterja ne bo manj toksičen, lahko pa pripomorejo k bolj prijateljski in intimni komunikaciji med uporabniki.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
8. september 2022
5997
8. september 2022
Novo pri Twitterju: Krogi in urejanje čivkov