Nvidia RTX 2060: cenovno dostopnejši RTX

Matej Ribič 14. januar 2019 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/nvidia-ribic-jan19-hero.jpg

V Las Vegasu trenutno poteka sejem CES 2019, na katerem proizvajalci javnosti pokažejo prihajajoče novosti iz sveta elektronike, prav tako pa tudi redkejše projekte, ki nam sicer ne bodo na voljo, so pa definitivno zanimivi. Pred nekaj dnevi je svoje inovacije predstavljala tudi Nvidia. Naznanila je kar nekaj novosti, med njimi je vsekakor najzanimivejša predvsem nova grafična kartica – Nvidia RTX 2060.

 

O grafičnih karticah RTX smo že pisali in naš zaključek od takrat ostaja enak. Grafične kartice RTX 2070, 2080 in 2080 Ti so preprosto predrage. Z novo generacijo smo pričakovali bistveno več moči za enako ceno in ni skrivnost, da je izdaja kartice RTX marsikoga razočarala, saj so nam enako moč poskusili prodati po ceni, ki so jo zahtevali ob izdaji že več kot dve leti stare desete generacije. Nvidia tako končno ponuja tudi grafično kartico, ki je cenovno bistveno bolj dostopna in bo, kot kaže, ponujala kar največ za naš denar. Gre za najcenejšo grafično kartico v družini RTX, priporočena cena za prodajo pa je 350 USD. Za omenjeno ceno bomo tako dobili grafično kartico, ki je glede na moč primerljiva z lansko GTX 1070 Ti, v višjih ločljivostih igranja, kot sta 1440p in 4K, pa ponuja moč blizu GTX 1080.

 

Nvidia je testne RTX 2060 nekaterim YouTuberjem že poslala, na primer skupini Gamers Nexus, ki ugotavlja, da bo pri RTX 2060 grafično moč mogoče naviti do te mere, da bo identična bistveno dražji RTX 2070, ki se trenutno prodaja za 500 EUR (za slabše modele) in 600 EUR ali več (za boljše modele - z izboljšanim hlajenjem in dobavo energije). Vse skupaj se sliši obetavno tako igričarjem kot tudi tistim, ki želite posodobiti svoj računalnik, in tistim, ki profesionalno sestavljate računalnike. Kar zadeva RTX oziroma sledenje žarkov v realnem času, pa ostaja situacija enaka. Gre za grafične kartice prve generacije, ki so opremljene z novimi tenzorskimi jedri in ki so preprosto premalo zmogljive, da bi RTX poganjale v visokih nastavitvah ali ločljivostih. Vključitev teh nastavitev v igri Battlefield V uporabniku prepolovi sličice na sekundo, mislim pa, da je večina igričarjev enakega mnenja – bombonček RTX za oči ni vreden tako velike izgube moči. Poleg tega je podpora za RTX izjemno slaba, trenutno ga podpira le igra Battlefield V in je torej bolj »tehnični demo«. Od podpore RTX je trenutno vsekakor bolj zanimiva podpora za DLSS, ki jo s seboj prinašajo grafične kartice RTX. Gre za tehnologijo, ki temelji na globokem učenju in uporabniku na primer v ločljivosti igre 1080p ali 1440p ponuja ostrino, ki je primerljiva s 4K, za podporo pa bo tako kot za RTX treba še nekoliko počakati.

 

Grafična kartica Nvidia RTX 2060 bo tako na voljo od 350 USD naprej, v Evropi pa bo verjetno cena bliže 400 EUR. Da pa bomo ceno nekoliko lažje sprejeli, ob nakupu nove kartice RTX 2060 brezplačno prejmemo še igro Battlefield V ali prihajajoči Anthem. Grafična kartica bo na prodajne police prišla 15. januarja, izbirali pa bomo lahko med priljubljenimi znamkami, kot so Asus, Gigabyte, MSI in drugimi.

Vir: nvidia.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. januar 2019
4392
14. januar 2019
Nvidia RTX 2060: cenovno dostopnejši RTX