Od leta 2005 nam vzdržljivost baterij na mobitelih vztrajno pada

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/baterija-trajanje-uporabniki.jpg

Nisem še srečala uporabnika pametnega telefona, ki si ne bi želel, da ne bi bilo potrebno mobitel polniti skoraj vsak dan. Večina nas zato svojo pametno zverino napaja kar vsak večer ali noč. Bolečo izkušnjo potrjujejo tudi podatki, po katerih nam od leta 2005 baterije vztrajno manj časa preživijo na enem polnjenju.

Na Tehniku smo že poročali o tem, da na Android napravah baterija v povprečju zdrži 20,4 ur uporabe. Podjetje Jackery, ki sicer ponuja eksterne baterije za mobitele, je v novi infografiki predstavilo podatek, da za mobilne naprave nasploh velja povprečje 28 ur.

Povprečno trajanje baterij mobitelov na enem polnjenju od leta 1995 (vir: Jackery)

Nič kaj spodbudno pa ni dejstvo, da smo vrhunec trajanja baterij dosegli med leti 2005 in 2010. Vmes se je seveda leta 2007 pojavil iPhone, ki je začel trend mobitelov z zasloni na dotik brez fizične tipkovnice. Od takrat naprej se število ur, ki jih iztržimo na enem polnjenju, vztrajno zmanjšuje do te mere, da smo sedaj na primerljivem nivoju z letom 1995.

Ni kaj, vse pametnejše naprave z vse večjimi in boljšimi zasloni zahtevajo svoj baterijski davek. Seveda je vzdržljivost baterije zelo odvisna od tega, kaj z mobitelom pravzaprav počnemo. Baterije očitno najbolj spotimo pri potovanju. Zaradi konstantnega fotografiranja in snemanja lokalnih znamenitosti, hitro pristanemo na osmih urah uporabe. Študentje oz. mlajši uporabniki niso na veliko boljšem, saj zaradi sporočanja, družabnih omrežij, igric in gledanja videov pristanejo tam okoli 10 ur uporabe. Poslovni uporabniki, ki opravijo veliko klicev ter svoj mobitel uporabljajo za branje in komunikacijo, pa pridejo okoli 14 ur uporabe.

Trajanje baterij pametnih telefonov na enem polnjenju za različne tipe uporabnikov (vir: Jackery)

Glede na te podatke ni čudno, da menda kar 38 % uporabnikov vsaj enkrat na teden zaskrbi, da se jim bo čisto spraznila baterija, ko pri sebi ne bodo imeli polnilca. Podjetja, ki proizvajajo različne zunanje baterije si ob tem seveda manejo roke, saj je priložnosti za zaslužek vse več. Uporabniki pa lahko le upamo, da se bo kmalu pojavila inovacija, ki bo trend vse bolj švohotnih baterij spet obrnila v pravo smer.

Vir: IntoMobile

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
511
24. september 2013
Od leta 2005 nam vzdržljivost baterij na mobitelih vztrajno pada