Od Zvezdnega dekleta do Močvirske pošasti

Igor Harb in Tamara Harb 27. maj 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/stargirl-harb-maj20-hero.jpg

Filmi o superjunakih so zadnja leta največje uspešnice v kinu, a nič manj gledane niso televizijske serije, ki prinašajo še širši nabor junakov za vse starosti in okuse. Te dni je v HBO GO prišla serija Stargirl, namenjena mladim gledalcem, na drugi strani spektra pa najdemo denimo grozljivko Močvirska pošast. Pripravili smo celoten nabor, da si lažje izberete tisto, ki je za vas.

Stargirl

Kdo, kaj: Najstnica dobi nadnaravno moč, da se bori proti zlobnežem.

Žanr: Pustolovščina.

Za koga: Za osnovnošolce in najstnike.

Zgodba: Stargirl je povsem sveža serija in je zaenkrat na voljo zgolj prvi del. Zgodba se začne z bitko med skupino superjunakov in superzlobnežev, v kateri junaki izgubijo, preživi zgolj pomočnik vodje junakov, Starmana. Deset let kasneje njegova hči odkrije Starmanovo čarobno vesoljsko palico in z njo nadnaravne moči, a so ji zlobneži hitro za petami.

Vredno ogleda? Produkcija je dovršena, junaki pa zanimivi in zabavni. Zgodba poleg pustolovskega elementa vključuje tudi teme o družini, šoli in odraščanju, ki bodo blizu mladim.

Batwoman

Kdo, kaj: Batmanova sestrična nadaljuje njegovo delo.

Žanr: Triler, akcija.

Za koga: Najstniki in starejši.

Zgodba: Kate Kane se vrne v Gotham iz nekakega puščavniškega urjenja in kmalu odkrije, da je mesto v razsulu in da je njen bratranec Bruce Wayne pogrešani Batman. Odloči se prevzeti njegovo masko ter očistiti mesto.

Vredno ogleda? Batwoman sodi v širše vesolje serij po DCjevih stripih in ponudi podobno kakovostno akcijo kot Flash, Green Arrow in ostali. Poleg tega je prva lezbična superjunakinja, tako je serija vsekakor pionirska.

Šola za morilce (Deadly Class)

Kdo, kaj: Srednja šola za bodoče morilce v pankerskih osemdesetih.

Žanr: Triler, akcija, romanca.

Za koga: Starejši najstniki in odrasli (18+), ljubitelji krvavih in političnih srhljivk.

Zgodba: Marcusova starša umreta v nesreči in jezni mladenič se odloči maščevati pravemu krivcu – predsedniku ZDA Ronaldu Reganu. Rekrutirajo ga v šolo za morilce, kjer spozna kup psihotičnih vrstnikov.

Vredno ogleda? Ena najbolj nasilnih in krvavih serij na HBO, a zgodba hkrati z akcijo, najstniško romanco in teatralnostjo ponudi tudi presenetljivo odmerjen družbeni komentar.

Kripton (Krypton)

Kdo, kaj: Pustolovščine Supermanovih prednikov na Kriptonu.

Žanr: ZF.

Za koga: Najstniki in odrasli, ljubitelji ZF.

Zgodba: V zatonu zlate dobe planeta Kripton je bodoči Supermanov dedek Sag-El mladenič, ki se želi dokazati in povrniti čast družine, ko ugotovi, da planetu grozi nevarnost.

Vredno ogleda? V vesolje postavljeno dogajanje poskrbi za drugačno vzdušje, zgodba pa na premišljen način doda tudi potovanje v času za polno mero ZF elementov.

Legija (Legion)

Kdo, kaj: Sin vodje Mož X ima nadnaravne moči in psihedelično-psihotične epizode.

Žanr: ZF.

Za koga: Najstniki in odrasli, ljubitelji odštekanega ZF.

Zgodba: David Heller je shizofrenik v psihiatrični ustanovi, ki ugotovi, da glasovi in vizije v njegovi glavi niso posledica bolezni, temveč nadnaravnih moči. Kaj več je težko povedati, ker je zgodba res nekaj povsem drugačnega.

Vredno ogleda? Vsekakor! Serija je inovativna in bizarna na najboljše možne načine in ima pri kritikih najboljše ocene med vsemi izbranimi serijami.

Patrulja prekletih (Doom Patrol)

Kdo, kaj: Skupina zgub s pogojno koristnimi močmi rešuje svet pred gospodom Nihče.

Žanr: ZF, komedija, pustolovščina.

Za koga: Najstniki in odrasli, ljubitelji odštekanega ZF.

Zgodba: Znanstvenik po imenu Chief že desetletja rešuje ljudi pred smrtjo zaradi bizarnih dogodkov in jih ima v svoji vili na terapiji. Ko nekega dne izgine, se pacienti odločijo delovati sami in … povsem zamočijo. A se poberejo, ko ugotovijo, da bodo morali rešiti svet.

Vredno ogleda? Zanimiva premisa in zares nenavadni junaki poskrbijo, da zgodba nikoli ne postane dolgočasna ali predvidljiva.

Močvirska pošast (Swamp Thing)

Kdo, kaj: Znanstvenik postane naslovna pošast in se bori proti korporaciji, ki uničuje okolje.

Žanr: Grozljivka.

Za koga: Starejši najstniki in odrasli, ljubitelji grozljivk.

Zgodba: Preiskovalka Centra za nadzor bolezni se vrne v svoj domači kraj, kjer razsaja nenavadna okužba. Tam združi moči z znanstvenikom in skupaj razkrijeta zaroto, a preden obvestita oblasti, ju napadejo in ranjeni znanstvenik pride v stik z okužbo ter se spremeni v Močvirsko pošast.

Vredno ogleda? Začetek je obetaven z dobro mero pristno ogabnih prizorov, a zgodba v drugi polovici sezone zajadra v klišeje.

Če uporabljate NEO in ste naročnik opcije HBO, si lahko vse te serije ogledate, tako da pritisnete gubm z mikrofonom na daljincu in izgovorite ime serije. Vse jih najdete tudi v videoteki HBO GO, ki je omogoča ogled na pametnih telefonih, tablicah, računalnikih, pametnih televizorju in NEO SmartBoxu.

Foto: HBO

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. maj 2020
5199
27. maj 2020
Od Zvezdnega dekleta do Močvirske pošasti