Odsluženi mobiteli bodo pomagali pri reševanju gozdov

Alja Isaković 24. september 2013
/PublishingImages/Rainforest_Connect.jpg

Sodobni pametni telefoni so pravzaprav precej zmogljivi računalniki. A kaj, ko po približno dveh letih uporabe hitro dobimo občutek, da je naš aktualen mobitel že hudo zastarel in se že spogledujemo z najnovejšimi modeli. Ob tem se seveda pojavi vprašanje, kam z odsluženo napravo? Jo prodati, predati manj zahtevnim družinskim članom ali prijateljem? Neprofitna organizacija Rainforest Connection ponuja še en možen odgovor: predelati mobitel v senzor, ki pomaga pri ohranjanju deževnih gozdov.

Deževne gozdove pogosto opisujemo kot pljuča našega planeta, saj absorbirajo velike količine ogljikovega dioksida in ga pretvarjajo v kisik. In glede na to, da smo pred kratkim prvič v zgodovini človeštva presegli koncentracijo 400 ppm CO2 v ozračju, postaja zaščita deževnih gozdov vse bolj pomembna dolgoročna strategija. Problem pri tem je, da se za nadzor nad gozdovi uporabljajo satelitske slike, ki posege pokažejo šele naknadno. Zato je organizacija Rainforest Connection iz San Francisca, sicer enega najbolj vročih tehnoloških središč sveta, prišla do ideje, de bi za nadzor nad gozdovi uporabili kar predelane Android pametne telefone.

Sodobni mobiteli so namreč opremljeni s kopico senzorji, ki jih lahko uporabimo tudi za nadzor okolja. In pravzaprav niti ne potrebujemo veliko; za zaznavanje glasnih žag je dovolj le mikrofon. Zato bo organizacija za začetek odslužene Androide predelala za konstantno beleženje zvoka v Indonezijskih gozdovih, za napajanje pa bodo poskrbele naknadno vgrajene sončne celice.

Ko bodo mikrofoni na mobitelih zaznali zvok žag, bodo sprožili alarm in lokalnim varuhom gozdov sporočili, kje poteka žaganje. Kasneje naj bi bila obvestila o posegih v gozd na voljo tudi splošni javnosti preko brezplačne aplikacije. Dolgoročni načrt pa je ta, da bo tehnologija za predelavo mobitelov tako enostavna, da bo lahko kdorkoli svoj odslužen mobitel namestil v posebno škatlico in prispeval k "prisluškovalni" mreži gozda.

Držimo pesti, da bo iniciativa pripomogla k ohranjanju dragocenih gozdov v Indoneziji in se morebiti razširila še drugod po svetu. Seveda bi lahko idejo o uporabi odslužene tehnologije prenesli še na druga področja varovanja okolja in s tem našo željo po vedno novih tehnoloških igračkah naredili manj škodljivo oziroma celo koristno za okolje. Sploh v primeru, da nam hkrati uspe proizvajalce prepričati, da po zgledu projekta FairPhone, ki je te dni uspešno prodal 5.000 prednaročil, naredijo proizvodnjo mobitelov prijaznejšo do ljudi in planeta.

Vir: textually.org, New Scientist

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
528
24. september 2013
Odsluženi mobiteli bodo pomagali pri reševanju gozdov