Office Mobile osvaja uporabnike

Aljoša Kavčič 29. april 2014
/PublishingImages/office-mobile-hero.jpg

Podjetje Microsoft je svetovno slavo poželo predvsem zaradi svojega operacijskega sistema Windows. Ta je že tri desetletja daleč najbolj razširjen operacijski sistem na osebnih računalnikih. Zelo uspešno zgodbo piše tudi programski paket Office. Ta je od leta 2012 na voljo tudi za mobilne operacijske sisteme. Uporabljajo ga lahko uporabniki operacijskih sistemov iOS, Windows Phone in Android. Na tem testu si bomo ogledali različico za Android.

 

Pričakovano nam Office Mobile, kot ga je Microsoft poimenoval, ne ponuja vsega, kar nam ponujajo različice za osebne računalnike. V njem lahko prebiramo in urejamo le Word, Excel in Power Point, pri čemer je njihovo urejanje precej omejeno. Kljub temu nam lahko pride zelo prav, saj se številni nemalokrat srečamo s situacijo, ko moramo izven doma pogledati in občasno tudi dopolniti oziroma popraviti katerega izmed navedenih dokumentov.

Uporaba aplikacije Office Mobile je precej preprosta. Ko jo poženemo, se moramo vanjo najprej prijaviti s svojim Microsoftovim računom. Prijava je potrebna zato, ker aplikacija temelji na računalništvu v oblaku. Vsi dokumenti, ki jih v njej urejamo, se nam namreč ne shranjujejo na mobilno napravo, temveč na eno izmed storitev računalništva v oblaku. Na tem testu so se shranjevali v OneDrive. Dostop do slednjega ima vsak, ki ima pri Microsoftu odprt račun. Vsak posameznik prejme pri njem po sedem gigabajtov prostora za shranjevanje datotek, kar je za uporabo aplikacije Office Mobile več kot dovolj. Microsoftovo potezo, da je aplikacijo zasnoval na podlagi računalništva v oblaku, je vsekakor potrebno pozdraviti, saj ima tak način delovanja za nas uporabnike eno pomembno prednost. Do datotek namreč lahko pridemo skoraj kjerkoli in kadarkoli. Do njih tako lahko pridemo, ko doma uporabljamo osebni računalnik ali pa nekje na poti mobilno napravo.

 

Uporabniški vmesnik aplikacije Office Mobile je sestavljen iz treh zavihkov. V prvem imamo po datumu izpisane vse dokumente, ki smo jih v aplikaciji izdelali ali urejali, v drugem lahko dostopamo do svojih računov OneDrive, Office 365 ali SharePoint, v tretjem pa lahko izdelamo nove dokumente. Pri njihovi izdelavi ali urejanju nam Office Mobile ponuja osnovne funkcionalnosti. Tekst lahko med drugim odebelimo, podčrtamo in mu določimo barvo, v Excel pa lahko na primer vnašamo in spreminjamo vnose v celicah ter dodajamo grafe. Na kakšne naprednejše funkcionalnosti urejanja žal lahko kar pozabite. Zelo priročna je tudi funkcionalnost preskakovanja vsebine, ki jo najdemo v orodnih vrsticah Excela in Worda. Gre za posebno kazalo, prek katerega lahko hitro najdemo želeno poglavje, del teksta ali graf. Ta funkcionalnost je še posebej uporabna pri Wordu, saj je z njeno pomočjo prebijanje po dolgih besedilih hitro in enostavno. Želen del teksta sicer lahko najdemo tudi s pomočjo gumba za iskanje, ki se prav tako nahaja v orodni vrstici Worda in Excela.

 

Aplikacija Office Mobile je bila med uporabniki operacijskega sistema Android relativno dobro sprejeta, saj so jo ti na spletni tržnici Google Play ocenili z oceno 4,0. Do danes pa je bila na mobilne naprave presneta že več kot petmilijonkrat. Če bi jo radi preizkusili tudi vi, si jo lahko iz spletne tržnice Google Play namestite brezplačno.

Vira do aplikacije in slik

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. april 2014
2029
8. september 2014
Office Mobile osvaja uporabnike
Android