Ogljikov oksid ‒ sovražnik, ki se skriva v našem domu

Renata Anžič Trtnik 16. december 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/ogljik-anzic-dec19-hero.jpg

Ogljikov oksid, ki smo mu nekoč rekli ogljikov monoksid, je znan tudi kot tihi ubijalec. Zakaj? Ker je to plin brez barve, vonja in okusa.

Tega gorljivega in toksičnega plina s kemijsko formulo CO s človeškimi čutili ne moremo vonjati, okusiti ali videti. Do zastrupitve pride, ker se ogljikov oksid v krvi veže na hemoglobin veliko bolje kot kisik. To povzroča ogljikohemoglobin, ta pa zavira transport kisika do tkiv.

Koliko ga moramo vdihniti, da smo ogroženi?

Vrednosti ogljikovega oksida v naravi znašajo okoli 10 ppm (enota za merjenje koncentracije) ali 1/1000 volumskega deleža. Ogljikov oksid postaja za odraslega človeka toksičen pri vrednostih, ki so višje od 35 ppm (ali 0,0035 vol %), kjer se lahko po šestih do osmih urah že pojavi glavobol. Prvi simptomi zastrupitve pa so dokaj podobni simptomom gripe, torej glavobol, slabost, bruhanje in driska. Koncentracije ogljikovega oksida, ki presegajo 400 ppm, pa so običajno za odraslega človeka smrtne, odvisno od dejavnikov, kot je čas izpostavljenosti in koncentracija. Kadilci so v primerjavi z nekadilci še bolj dovzetni za njegove negativne vplive.

Zastrupitve so pozimi pogostejše

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so pozimi pogostejše. V povprečju vsako leto v slovenskih bolnišnicah hospitalizirajo od 50 do 100 zastrupljenih. Ambulantno jih, v primeru manjše ogroženosti, obravnavajo vsaj še nekajkrat toliko. Žal pa smrt tudi tu terja svoj davek: vsako leto zaradi zastrupitve s tem plinom umre okoli 20 ljudi, od tega je 10 nenamernih nesreč zaradi napak na napravah za ogrevanje vode ali prostorov. Je pa tovrstna nenamerna zastrupitev najpogostejša zastrupitev pri nas.

Kaj vse je vir nastanka ogljikovega oksida?

V prostoru pride do nastanka prevelikih koncentracij ogljikovega oksida najpogosteje zaradi slabega odvajanja zgorevalnih produktov (to so neočiščeni ali slabo očiščeni dimniki). Zato je še toliko bolj pomembno, da poskrbimo za reden obisk dimnikarja, ki bo opravil pregled, čiščenje in meritve. Prav tako težave povzročijo napačno izvedene ali poškodovane dimniške tuljave.

Pereč vzrok težav s povišano koncentracijo ogljikovega oksida je neustrezno prezračevanje oz. oskrba s svežim zrakom v prostor, kjer se nahaja peč na trdo, tekoče ali plinasto gorivo ali plinski grelnik.

Do neustreznega prezračevanja pride zaradi napak pri načrtovanju ali izvedbi prezračevanja v prostorih oz. naknadnega posega v prostor, ponavadi je to zamenjava oken in vrat z novimi okni in vrati, ki običajno tesnijo bolje od starih.

Ne nazadnje pa je tu še uporaba strojev in naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem (motorne črpalke, motorne žage, agregati ipd.) v zaprtem prostoru. Če sklenemo, je najverjetnejša zastrupitev v kopalnicah, kjer s plinom ogrevajo vodo, ali pa v stanovanjih s plinskim ogrevanjem in v hišah, kjer se ogrevajo s kurjenjem v kaminu.

 

Osnovni preventivni ukrepi, ki jih je treba izvesti v stanovanju kot zaščito pred čezmernim nastajanjem ogljikovega oksida:

1. Kot smo že omenili, redno pregledujte in čistite dimovodne naprave. Pri tem je treba spomniti, da je treba čiščenja kurilnih naprav na trda kuriva opravljati večkrat v kurilni sezoni (odvisno od moči kurilnih naprav na trda goriva).

2. Zagotovite ustrezno prezračevanje oz. dovod zraka za zgorevanje kurilne naprave oz. plinskega grelnika. Zunanja nova okna s tesnili ne ustrezajo zadostnem prezračevanju oz. oskrbi z zrakom. Zadostna oskrba z zrakom je potrebna tudi za delovanje plinskih peči v avtodomih in počitniških prikolicah.

3. Redno pregledujte in čistite zračnike. Zračnike za dovod zgorevalnega zraka in naprav za prezračevanje stanovanjskih ali poslovnih prostorov s kurilno napravo je treba očistiti enkrat letno.

4. Ob zagonu motorjev vozil z notranjim zgorevanjem v garaži naj bodo garažna vrata odprta (vsa vrata, ki vodijo iz garaže v stanovanje, pa morajo biti ob zagonu motorja vozila zaprta).

5. V zaprtih prostorih nikoli ne uporabljajte naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem (motorne žage, agregati ipd.).

6. V bivalne prostore preventivno namestite javljalnike ogljikovega oksida (javljalniki CO). Javljalnike namestite čim bližje višini glave oseb, ki bivajo v prostoru. V spalnicah ali otroških sobah javljalnike ogljikovega oksida namestite v višino glave na steno poleg postelje. Namestitev javljalnika naj služi kot sekundarni preventivni ukrep, ko so bili predhodno že izvedeni prej našteti preventivni ukrepi.

Kaj storiti, če se sproži alarm javljalnika CO?

Ne predvidevajmo, da gre za lažni alarm! Priporočeni ukrepi so:

1. Ob alarmu takoj odpremo okna in vrata. S tem upade koncentracija ogljikovega oksida v prostoru.

2. Ugasnemo kurilno napravo, če je to mogoče. To lahko storimo v primeru kurilnih naprav na plin ali olje. Če uporabljamo kurilne naprave na trda goriva, ne zapirajmo dovoda zraka, saj bomo s tem samo še povečali nastajanje ogljikovega oksida v njih in v prostoru.

3. Prostor zapustimo, če vrednosti koncentracije CO na javljalnikih hitro narastejo nad 50 PPM (če to javljalnik omogoča).

4. Pokličemo center za obveščanje (na telefonsko številko 112)!

Tudi pri Telekomu skrbimo, da do nesreč ne bi prihajalo. Kot smo v članku prebrali, je zastrupitev z ogljikovim oksidom še prehitro lahko smrtna. NEO poskrbi za pametni dom in vašo varnost. Že od 49,90 evra si lahko priskrbite Heiman senzor za ogljikov monoksid HS1CA-M. Da bodo mrzli in praznični dnevi topli, prijazni in predvsem varni!

 


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. december 2019
4960
16. december 2019
Ogljikov oksid ‒ sovražnik, ki se skriva v našem domu