Okna na Nokiah bo poganjal dvojedrni ST-Ericsson U8500

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/nokia-concept-wp7.jpg

Trenutno edini proizvajalec procesorjev za Windows Phone 7 telefone, Qualcomm, utegne kmalu dobiti konkurenco. Kot poroča Forbes, je Carlo Bozotti, izvršni direktor STMicroelectronics, razkril, da bo vsaj del novih Windows Phone Nokij uporabljalo procesorje proizvajalca ST-Ericsson.

Zaradi Microsoftovih strogih minimalnih strojnih zahtev, ki poleg procesorja določa tudi ločljivost zaslona, velikost pomnilnika, zmogljivost grafičnega procesorja itd., danes vsi WP7 telefoni uporabljajo Qualcommove Snapdragon procesorje. Evropska naveza med italijansko-franconskim STMicroelectornics in švedskim Ericssonom, ki bo proizvajala procesorje za Nokio, bo prva razbila procesorski monopol, ki ga na Microsoftovi platformi uživa Qualcomm.

Pri tem je Bozotti izpostavil tesno sodelovanje z Nokio in omenil, da bo ST-Ericsson pomemben dobavitelj procesorjev za Windows Phone 8 Nokie. O Windows Phone 8 sicer ni znano praktično še nič, razen da se bo tako imenovala naslednja generacija Microsoftovega mobilnega operacijskega sistema, je pa Bozotti očitno prepričan, da bo ST-Ericsson takrat igral pomembnejšo vlogo.

V malce bližji prihodnosti pa bo ST-Ericsson Nokio zalagal s procesorji U8500. Gre za SoC, sistem na čip (system-on-chip), ki poleg dvojedrnega osrednjega procesorja na enem vezju združuje še WiFi, Bluetooth, GPS in HSPA+ modem. Nokia za leto 2012 načrtuje vsaj 12 različnih Windows Phone telefonov, U8500 pa bo poganjal le nekatere modele, medtem ko bodo v ostalih bite premetavali Qualcommovi procesorji.

vir: Forbes

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1726
24. september 2013
Okna na Nokiah bo poganjal dvojedrni ST-Ericsson U8500
Windows Phone 7