oPhone - vonj Pariza v New Yorku

Alenka Selčan 26. junij 2014
/PublishingImages/ophone-hero.jpg

Spomladi leta 1876 se je zgodil prvi telefonski klic. Šestdeset let pozneje so v Nemčiji že omogočali prve videopogovore. Dve pomembni tehnologiji, ki sta zbližali in predrugačili svet. Smemo komunikacijskim podvigom prejšnjih dveh stoletij dodati nov mejnik? Se je prenosu zvoka in slike končno pridružil še medcelinski prenos vonja?

Nedavno, natančneje 17. junija, so v newyorškemu Muzeju naravne zgodovine prvič prejeli vonj, ki je prepotoval Atlantik. Z napravo oPhone, ki smo jo na naših straneh že omenjali, so jim ga prek aplikacije oSnap poslali kolegi iz pariškega Le Laboratorie.

Oče projekta, profesor harvardske univerze David Edwards, verjame, da je pošiljanje vonja stvar prihodnosti, ki ne bo očarala le gurmanov, temveč vse, ki bi svojim sporočilom želeli dodali novo dimenzijo, zato se je odločil, da oPhone Duo ponudi tudi širši množici.

 

oPhone Duo je ena od prvih naprav, ki zna popeljati onkraj zgolj avdiovizualne komunikacije, razvajeni uporabniki pametnih naprav pa že vihajo nos in se sprašujejo, čemu bi imeli nekaj, kar bo na polici bržkone lovilo več prahu kot omamnih vonjev iz daljnih krajev.

A ko bi vsaj šlo za dejanski prenos vonja iz kraja A v kraj B. Z napravo oPhone namreč ne moremo zavohati prave sivke s provansalskih travnikov, temveč le njen približek, ki ga lahko ustvarimo z aplikacijo oSnap. Ta premore zajetno bazo osnovnih vonjev, ki jih lahko združujemo v poljubno kompozicijo. Tako ne moremo deliti omamnega vonja vanilijevih rogljičkov, ki smo jih pravkar spekli, temveč zgolj bolj ali manj uspešno imitacijo; to pa bodo lahko zavohali le tisti, ki si bodo za približno 200 ameriških dolarjev privoščili nakup naprave oPhone Duo.

 

Kakorkoli že, videti je, da ideja takšnega mobilnega sporočanja diši mnogim, saj je projekt že v prvem dnevu Indiegogo kampanje prejel več kot 10.000 ameriških dolarjev - skorajda desetino zastavljenega cilja, ki pa iz dneva v dan postaja težje dosegljiv.

Tudi če jim ne bo uspelo, oPhone zbuja radovednost in ugibanje, kakšno bo sporočanje, zabeljeno z vonjem. Bodo slikovite fotografije iz eksotičnih krajev še zbujale zavist, ko jih bodo spremljale vonjave po smogu, smeteh in čudnih parfumih? Bodo restavracije uspešnejše, ko bodo v oglasih snubile z vonjem po hrani? Ljudje premoremo različne talente. Nekateri bodo zagotovo postali virtuozi dišečih kompozicij, a ne moremo pričakovati, da bo vsak znal sestaviti ravno pravo mešanico vabljivih vonjev. Se bomo nekoč, ko bo tudi ta tehnologija vgrajena v naše pametne naprave, bali sporočil tistih, ki za vonj nimajo pravega „posluha“? Si bomo v šali pošiljali tudi smrdljivčke?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. junij 2014
2084
27. junij 2014
oPhone - vonj Pariza v New Yorku
iOS