Organizirano delo od doma, urejene misli, čisti računi

Tehnik 14. oktober 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/dod-herman-okt20-hero.jpg

Delo od doma lahko prinaša velike radosti, pa tudi velike organizacijske spremembe. Z razvojem tehnologije imamo na voljo veliko različnih orodij, s katerimi lahko bolj ali manj uspešno nadomestimo klasično delo v pisarni. Z ekipo se lahko pogovarjamo preko različnih kanalov, poskrbimo za varne povezave, skličemo sestanke, spremljamo delo v koledarju, opravimo videoklice s strankami, poskrbimo za shranjevanje datotek v oblaku … A nečesa z orodji vseeno ne moremo storiti; nadomestiti socialnih stikov. Za skoraj vse ostalo je poskrbljeno.

Komunicirajte

Ko se prestavimo v domačo pisarno, se lahko zgodi dvoje. Z zaposlenimi komuniciramo preveč ali premalo. In oboje bo slabo vplivalo na rezultate podjetja. Freud je rekel, da ljudje sledijo načelu ugodja, zaradi česar radi pobegnejo od dela. Zato jih je potrebno tu in tam, saj veste, preveriti. To lahko storite preko Teamsov ali Skypa. Pokličite jih in jim dajte občutek, da je njihova prisotnost pomembna. Tako se bodo počutili del super ekipe.

Tihe urice

Če zaposleni sedijo v pisarni s slušalkami na ušesih ali za zaprtimi vrati, je to lahko znak, da so na lovu za naslednjo veliko idejo in da si želijo nekaj miru. Če jih takrat nekdo pokliče, mu težje odvrnejo, da potrebujejo samo nekaj minut, da dokončajo načrt ali dokončajo stavek, kajti klic jih je že tako ali tako vrgel iz toka misli. Zato jih spodbudite, da si v koledarju označijo čas za tihe urice in jih po tem povprašajte, kako so napredovali z delom.

Videosestanki

Videokomunikacija je odlična rešitev za sestankovanje na daljavo tudi s strankami. Predstavite jim lahko kako napredujejo njihova naročila, jim razkažete delavnico, predlagate izboljšave njihovega produkta. Poklepetate lahko tudi s svojim računovodjem, poskrbite za pravočasno plačane račune in preko deljenega zaslona preverite davčne podatke.

Dogodki v živo

Z Zoomom lahko organizirate dogodke v živo in zato pobirate vstopnino. Mogoče ste glasbenik, ki je bil predolgo brez občinstva, ali pa bi samo organizirali konferenco za večje število ljudi?

 

Delo s podatki

Datoteke shranjujte v oblaku in poskrbite, da bodo dostopne vsem vpletenim. Ena od večjih nočnih mor je iskanje zadnje shranjene različice dokumentov ali pa usklajevanje datotek z različnimi popravki. Priročno orodje je tudi Wetransfer, s katerim lahko pošiljate večje datoteke, fotografije, načrte ...

Povezanost s sodelavci

Na delovnem mestu imamo veliko socialnih stikov, privoščimo si skupne kavice, kosila in druženja na pijači. Pri delu od doma to ni mogoče, zato poskrbimo za »kavo na daljavo« tudi, ko delamo od doma in klepetajmo o vsem mogočem.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. oktober 2020
5403
15. oktober 2020
Organizirano delo od doma, urejene misli, čisti računi