"Oskarji" nosljive tehnologije (WTC Europe 2014)

Alenka Selčan 7. februar 2014
/PublishingImages/wtc-2014-hero.jpg

Komaj smo se opomogli od novosti letošnjega CES-a, že je za nami še en pomemben dogodek pametne in nosljive tehnologije. Konec januarja je v Münchnu namreč potekala konferenca Wearable Technologies Conference Europe 2014, ki je gostila kar 400 udeležencev iz več kot štiridesetih držav in tako postala največji dogodek z najnovejšimi trendi v nosljivi tehnologiji  od nog do glave.

Eden najpomembnejših dogodkov konference je bil zagotovo Wearable Technologies Innovation World Cup 13/14 - podelitev svetovnega pokala in posebnih nagrad najbolj inovativnim, tržnim in uporabnim izdelkom nosljive tehnologije. Pokal podeljujejo že šesto leto, tokrat pa so k njegovi izvedbi pripomogla podjetja Texas Instruments, Samsung, Allianz Digital Accelerator, C. Schneider – New Solutions, Varta Microbattery in AiQ Smart Clothing.

Dobitnik letošnjega svetovnega pokala nosljive tehnologije je podjetje Moticon, ki je s svojim pametnim vložkom za obutev OpenGo osvojil zmago tudi v kategoriji Healtcare & Wellness. Gre za lično oblikovan, zelo tanek in udoben brezžični vložek za obutev, ki s trinajstimi senzorji analizira korake poškodovancev in pacientov po operaciji nog. Meri pritisk, težo, temperaturo in porazdelitev gibanja, zajete podatke pa sproti brezžično sporoča s tehnologijo ANT+ ali prek USB-ja. OpenGo je koristen tudi pri treningu športov, pri katerih je pomembna porazdelitev teže na stopalih, uporabljamo pa ga lahko celo namesto osebnega trenerja smučanja.

 

Športniki se bodo razveselili tudi športne opreme Mbody, ki je osvojila lovoriko v kategoriji Sport & Fitness. Pametne športne hlačke in aplikacija omogočata analizo gibanja nožnih mišic med vadbo. Senzorji, vgrajeni v športne hlačke, namreč merijo mišični napor obeh nog, ki pa nista vedno enako aktivni, zato aplikacija opozori, kadar ena od nog potrebuje več pozornosti. Uporabniki tako lahko redno spremljajo svoj napredek, svoje dosežke pa lahko delijo tudi v skupnosti Movescount Service, kjer lahko ustvarijo svoj športni dnevnik, uredijo načrt vadbe ali se povežejo z drugimi športniki, ki uporabljajo opremo Mbody.

Po mnenju žirije za varnost najbolj domiselno poskrbi pametna ura Limmex Emergency Watch, zmagovalka kategorije Security & Prevention. Elegantno oblikovana zapestna ura je namenjena predvsem starejšim, otrokom ter vsem, ki imajo zdravstvene težave, saj omogoča takojšen klic v sili. Če se uporabnik ure znajde v situaciji, ko potrebuje pomoč, lahko hitro pritisne na poseben gumb na uri, ki bo takoj poklicala vnaprej izbrano telefonsko številko. Ura omogoča tudi pogovor, zato bo lahko uporabnik v težavah svojemu izbranemu zaupniku nemudoma opisal, kaj se mu je zgodilo.

Če ob prvih treh nagradah za izvirnost nismo ravno zaploskali od navdušenja, poglejmo še v kategorijo Gaming & Lifestyle, kjer so nagrado prejele Bayerjeve slušalke ViviTouch. Nova tehnologija, ki omogoča visoko kakovostno izkušnjo 4D-zvoka, je zagotovo nekaj, kar si želi vsak ljubitelj zvočnih pokrajin, pa naj bo to glasbenih, filmskih ali tistih iz igric.

 

Med dobitniki posebnih nagrad letošnjega pokala v izvirnih izdelkih nosljive tehnologije sta še BodyTel, sistem za nadzor kroničnih bolezni, ki zdravnikom olajša zajem podatkov o pacientih, in pa pametni gumb za opazovanje spanca Smart Button, ki je prepričal v kategoriji pametnih oblačil.

Glede na to, da se bo leto 2014 v zgodovino najbrž vpisalo kot leto nosljive tehnologije, moram priznati, da sem nad zmagovalci svetovnega pokala v inovativnosti tovrstnih izdelkov skorajda malce razočarana. Smo že res tako razvajeni, da nas ne morejo več prepričati tako pametne zadeve, ki se jim bi še pred nekaj leti globoko klanjali? No, čas bo prinesel svoje in kaj kmalu bomo videli, katera nosljiva tehnologija nam zares pristoji.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. februar 2014
1956
7. februar 2014
"Oskarji" nosljive tehnologije (WTC Europe 2014)
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8