Oskarji v petih točkah

Igor Harb in Tamara Harb 31. januar 2019 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/oscars19-harb-jan19-hero.jpg

Letos se bo za oskarja za najboljši film potegovalo osem nominirancev, največ nominacij, deset, sta prejela Roma in Najljubša. Prvi je oseben film režiserja Alfonso Cuaróna o odraščanju v Ciudadu de Mexicu v sedemdesetih, drugi pa zabaven pogled na angleški dvor 18. stoletja s ščepcem neobičajnosti Yorgosa Lanthimosa.

Z oskarji v mislih smo torej pobrskali po videotekah Telekoma Slovenije in poiskali pet ogleda vrednih vsebin, ki so tako ali drugače povezane z letošnjimi najprestižnejšimi filmskimi nagradami.

Črni panter (HBO Go)

Akademija že leta viha nos nad žanrskimi filmi in jih tradicionalno izpusti iz nabora najboljših, a izjemno uspešnemu in tudi kritiško cenjenemu Marvelovemu stripovskemu spektaklu Črni panter je letos uspelo. Poleg nominacij v tehničnih kategorijah, ki so jih ZF akcionerji pogosto deležni, je uvrščen tudi med nominirance za najboljši film, vsega skupaj pa jih ima kar sedem. Črni panter nas popelje v fascinanten svet skrivne visoko-tehnološke afriške države Wakande, ki jo sooblikujeta odlična glasba in kostumi, film pa odlikujejo tudi sijajna igra, dober scenarij ter seveda režija Ryana Cooglerja. Ogled je obvezen.


 

Črni panter je na voljo v videoteki HBO Go.

Velika poteza (DKino)

V igri za najboljši film je tudi temačno-humorni portret nekdanjega podpredsednika ZDA, Mož iz ozadja, ki ga je režiral Adam McKay. Ta je sicer še vedno najbolj znan po komedijah z Willom Ferrellom v glavnih vlogah, kot sta Voditelj: Legenda o Ronu Burgundyju in Rezervna policista. A Adam McKay je že leta 2015 zakorakal v bolj resne filmske vode s filmom Velika poteza, ki se osredotoča na ljudi, ki so predvideli finančno krizo iz leta 2008 in jo tudi izkoristili. Z Veliko potezo je prejel oskarja za scenarij. Letos se podaja v boj s politično komično dramo o Dicku Cheneyu, v katerega se je neprepoznavno preobrazil nekdanji Batman Christian Bale, in ki je prejela osem nominacij za oskarja. Letošnja dirka je še precej odprta, saj sta poleg zgoraj omenjenih za najboljši film nominirana še dva glasbena filma, Zvezda je rojena in Bohemian Rapsody, ter drami Črni KKKlanovec in Zelena knjiga, ki se obe dotakneta rasizma, a na povsem drugačen način.


 

Mož iz ozadja prihaja v kino te dni, v videoteki DKino si lahko ogledate Veliko potezo, Voditelj: Legenda o Ronu Burgundyju in Voditelj 2: Legenda se nadaljuje, medtem ko Rezervna policista najdete v HBO Go.

Ida (DKino)

Med nominiranci za tujejezične oskarje sta letos tudi dva evropska režiserja, ki sta v tej kategoriji oskarja že prejela, Pawel Pawlikowski z osebnim filmom Hladna vojna in Florian Henckel von Donnersmarck s filmom Werk ohne Author. Pawlikowski je s Hladno vojno, ki jo je navdihnila zgodba njegovih staršev, letos že požel precej nagrad in pohval, film pa je nominiran tudi za režijo in fotografijo. Pawlikowski je sicer oskarja že prejel za krasno posneto dramo Ida, v kateri pripravnica za redovnico v šestdesetih na Poljskem razkriva družinske skrivnosti in zamolčano zgodovino. Kipec pa ima tudi nemški režiser za odličen triler Življenje drugih, ki ponudi vpogled v nadzor državne tajne službe nad državljani v osemdesetih v Vzhodni Nemčiji.


 

Ida je na voljo v DKinu.

Žena (DKino)

Glenn Close, glavna igralka filma Žena, je letos nominirana že sedmič. Prvič je nominacijo prejela leta 1983 za vlogo v Garpovem svetu, nazadnje leta 2012 za Alberta Nobbsa. Mnogi menijo, da je letos njeno leto, a konkurenca je ostra, saj so poleg nje nominirane tudi Olivia Coleman za Najljubšo, Lady Gaga za Zvezda je rojena, Yalitza Aparicio za Romo in Melissa McCarthy za Can you Ever Forgive Me? . Glenn Close tokrat igra ženo pisatelja, ki bo prejel Nobelovo nagrado, ona pa se zave, da je vse svoje življenje posvetila moževi karieri, in tako ji pred podelitvijo dokončno prekipi.


 

Žena in Albert Nobbs sta na voljo v DKinu.

Spider-Man: Novi svet

Za največjega favorita v kategoriji animiranih filmov velja izredno priljubljen in kritiško hvaljen Spider-Man: Novi svet, ki je znanemu junaku vdihnil novo življenje. Za razliko od prejšnjih filmskih različic človeka-pajka, to pot ne spremljamo (zgolj) Petra Parkerja, temveč je glavni junak Miles Morales bolj sodobna inkarnacija stripovskega junaka, pridruži pa se jima še cela množica drugih junakov. Morda zveni zmedeno, a brez skrbi, film je odličen.

Za oskarja se v kategoriji animiranih filmov potegujeta še nadaljevanji odličnih animiranih filmov Neverjetni 2 in Ralph ruši internet, ter Otok psov Wesa Andersona in japonska animacija Mirai.


 

Spider-Man: Novi svet je še v kinu, prvi Razbijač Ralph je v HBO Go, Otok psov pa najdete v DKino.

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
31. januar 2019
4422
31. januar 2019
Oskarji v petih točkah