Osvetljeni logotip in ali res potrebujemo RGB tudi na mobitelih

Matej Ribič 22. januar 2019 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/rgb-razer-ribic-jan19-hero.jpg

Ni skrivnost, da smo igričarji vse bolj navdušeni nad RGB-osvetlitvijo. Sploh v zadnjih letih je vse več računalniških komponent, opremljenih z RGB-lučkami, in ko smo že mislili, da se bo trend ustavil pri osvetljenih napajalnikih in diskih, so se začeli pojavljati mobiteli z osvetljenimi logotipi in seveda RGB-jem, saj igričarji to očitno nujno potrebujemo. Trenutno testiram Razer Phone 2, ampak še preden sem uspel mobitel preizkusiti, so me pritegnile lučke na zadnji strani naprave. Vprašanje je, ali gre še za eno povsem nepotrebno dizajnersko odločitev, ki jo bomo v letošnjem letu vse več videvali.

 

Razer Phone 2 tako kot večina Razerjevih računalnikov in periferije ponuja RGB-osvetlitev, imenovano Razer Chroma, ki jo igričarji že dobro poznamo. Na mobitelu je tako osvetljen Razerjev logotip, ki se nahaja na zadnji strani naprave. Sprva se mi je to zdelo povsem nepotrebno, a moram reči, da se je moje mnenje hitro spremenilo. V svetu mobitelov Galaxy in iPhone z mobitelom Razer Phone 2 vsekakor izstopamo, mobitel pa bo pritegnil kar nekaj pozornosti, ko ga bomo potegnili iz žepa. Splošen odziv, ki sem ga sprva dobil, je bil, da je osvetlitev povsem nepotrebna, a so kmalu vsi tudi sami priznali, da je zadeva zelo kul. Ampak ali osvetlitev poleg všečnosti ponuja še kaj drugega?

 

Osvetlitev vsekakor pripomore k prepoznavnosti znamke. Sploh na slovenskem trgu so takšni mobiteli, kot je Razer Phone 2, izjemno redki in hitro pritegnejo pozornost. Če takšnemu mobitelu dodamo še osvetlitev logotipa na zadnji strani v poljubnih barvah, pa bo izjemno izstopal. Razer nas želi tudi prepričati, da lahko logotip obarvamo v poljubni barvi, tako da se ta ujema z našim karakterjem. Bistvo operacijskega sistema Android je že od nekdaj zmožnost prilagajanja uporabniku in medtem ko Nova Launcher poskrbi za globoko programsko prilagajanje, osvetljen logotip poskrbi za strojno prilagajanje uporabniku in njegovim željam. Mobitel ponuja tri načine osvetlitve, prav tako pa lahko vplivamo na stopnjo jakosti same osvetlitve.

 

Osvetljen logotip pa lahko uporabimo tudi kot obvestilno lučko, ko je naprava položena z zaslonom navzdol. Ob prejetju obvestil bo tako logotip počasi utripal. O tem, ali je to boljši pristop od klasične obvestilne lučke, bi se dalo razpravljati, ampak ta vsekakor porabi več baterije. Ena izmed glavnih skrbi že od samega začetka pa je bila predvsem poraba baterije zaradi omenjene osvetlitve. Koliko odstotkov bomo morali žrtvovati, da bomo izpadli »kul«? Povsem odvisno od nastavitev. Izbiramo lahko namreč med tremi načini optimizacije baterije, in sicer nizko, srednjo in visoko. V nizkem načinu, ki je najvarčnejši, se bo logotip osvetlil le v primeru prejetja obvestil. Poraba baterije je pri tem odvisna od tega, koliko obvestil prejmemo. Srednji način osvetli logotip le, ko mobitel uporabljamo ali ko prejmemo obvestilo, v visokem načinu pa je osvetlitev prižgana ves čas. Sam sem pri mobitelu seveda preizkusil visok način in tako preveril najslabši možen scenarij. Pri tem je mobitel v stanju mirovanja v eni uri porabil en odstotek baterije.

 

RGB-osvetlitev logotipov ali razni drugi tipi osvetlitve so pri mobitelih vsekakor nepotrebni in še dodatno porabljajo baterijo, ki nam je že tako vedno primanjkuje. Po drugi strani pa RGB-osvetlitev logotipa še dodatno odpira možnosti nadaljnjega prilagajanja naprave uporabniku in lahko, kot v primeru mobitela Razer Phone 2, nadomesti celo obvestilno lučko, pri tem pa pritegne kar nekaj pozornosti.

Vira: razer.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. januar 2019
4409
22. januar 2019
Osvetljeni logotip in ali res potrebujemo RGB tudi na mobitelih