Pametne ure, ki se dobro razumejo s pametnimi telefoni

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/pebble_ure.jpg

Če jih ne moreš premagati, se jim pridruži. Tako v zadnjem času zapestne ure pravijo našim pametnim telefonom. Pebble, pametna ura, ki je še pred začetkom prodaje obnorela svet, se odlično razume tako z Android telefoni kot z iPhone-om. Da ur, ki jih poganja sam Android, niti ne omenjamo.

Veliko zanimanje za pametno uro Pebble

Pametna ura Pebble, ki uporablja tehnologijo e-papirja, bluetooth za povezavo s telefonom in podpira različne pametne aplikacije, je na svoji Kickstarter strani v dobrem tednu od več kot 30.000 navdušenih kupcev zbrala že preko 5 milijonov dolarjev sredstev za zagon projekta. S tem rušijo vse rekorde strani, veliko zanimanje pa ni naključje.

Ure Pebble za Android in iPhone

Ura Pebble je namreč pametna ura v pravem pomenu besede. Poleg prikaza ure različnih oblik na zaslonu, ki je dobro viden tudi na soncu, ura prikazuje tudi opozorila o klicih in sporočilih (tako SMS kot Facebook in Twitter), ki jih sprejemamo na telefonu. Uporabljamo jo lahko za upravljanje z glasbo, pri kolesarjenju ali teku kot športno uro (menda tudi v dežju), baterija pa naj bi zdržala sedem dni ali več. Za vse hekerje bo na voljo tudi SDK, ki bo omogočil razvoj dodatnih aplikacij. Pregled funkcij si lahko pogledaš v spodnjem videu.

Izgleda fantastično, a ne? Slaba novica je le ta, da bo potrebno še malce počakati, preden so bodo prve ure Pebble znašle na naših zapestjih. Trenutno je predviden izid v septembru, cena pa naj bi se gibala okoli $149. S prednaročilom na strani Kickstarter lahko sicer trenutno dobiš še bolj ugodno ceno.

Obstoječe alternative

Kaj pa, če se ti ne da čakati na september? V teh dneh na trg prihaja ura Sony SmartWatch, ki se dobro razume z vsemi Android telefoni (ne le Sony-jevimi). Za razliko od ure Pebble, ima SmartWatch barvni zaslon na dotik, ki precej spominja na iPod Nano, nima pa posebnega akcelometra. Bo pa tudi SmartWatch podpirala dodatne aplikacije, stane pa prav tako $149,99.

Potem je tukaj še ura oz. nosljivi modul WIMM One, ki ga poganja Android, preko posebne aplikacije pa se lahko poveže z Android in BlackBerry telefoni. Ta mini Android napravica je sicer zaenkrat na voljo le v obliki razijalskega paketa za $199, saj želi podjetje WIMM primarno razviti strojno in programsko platformo, ki bi jo lahko uporabljali drugi proizvajalci. Vsekakor zanimiv primer uporabe Androida!

Če se ti zdi $200 veliko za uro, potem raje ne glej ur serije i'm watch, pri katerih se cena gibljejo od 469 do 1.699 ameriških dolarjev (oz. od 349 € do 1699 €). Ne, ni šala. Ura z barvitim in ukrivljenim zaslonom na dotik vsekakor odlično izgleda , preko Bluetootha pa se lahko poveže z večino pametnih telefonov. Uro poganja Android 1.6, nameščamo lahko seveda tudi dodatne aplikacije. Z uro lahko sprejemamo tudi klice, a osebno težko najdem funkcijo, ki bi opravičila tako visoko ceno.

Cenejša alternativa za $99 je InPulse Smartwatch, ki podpira telefone Blackberry in nekatere Android telefone (vse, ki imajo Android 4.0 Ice Cream Sandwich). InPulse tako kot Pebble proizvaja podjetje Allerta, vendar je funkcionalnost nekoliko drugačna. Najbolj očitna razlika je vsekakor barvni zaslon na InPulse, ki sicer nima neke posebne ločljivosti. Vsekakor pa je InPulse zanimiva možnost za vse lastnike BlackBerry telefonov.

V prihodnosti bomo pametne naprave nosili na sebi

Področje pametnih ur se torej iz znanstvene fantastike počasi razvija v priročno realnost. Ure postajajo ne le pametnejše, ampak tudi lepše, tanjše in dostopnejše. Osebno me od do sedaj videnega najbolj prepriča kar Pebble, tako zaradi elegantne oblike kot enostavne uporabe v različnih okoliščinah. Skrbi me le, da je ne bi moja obstoječa tekaška ura preveč postrani gledala :)

Kaj pa ti meniš? Te je katera izmed predstavljenih ur prepričala? Ali boš raje počakal/a na Googlova futuristična očala? Vsekakor se nam obeta pestra izbira pametnih dodatkov, s pomočjo katerih bodo lahko naši pametni telefoni v miru počivali v varnem zavetju žepov ali torbic.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
343
24. september 2013
Pametne ure, ki se dobro razumejo s pametnimi telefoni
Android