Pametni telefoni lahko pomagajo pri zaznavi potresov

Alja Isakovič 4. oktober 2013
http://tehnik.telekom.si/PublishingImages/potres.jpg

Pridobivanje točnih podatkov med potresi je še vedno izziv za znanstvenike. Na Stanfordu recimo v okviru projekta Quake-Catcher Network prodajajo posebne senzorje, ki si jih lahko namestimo doma in tako pomagamo pri zbiranju podatkov o potresih. Italijanski znanstveniki sedaj ugotavljajo, da bi v mrežo lahko vključili tudi pametne telefone, v katere so vgrajeni vse bolj natančni senzorji.


Sodobni pametni telefoni so namreč opremljeni z MEMS akcelerometri, ki merijo premikanje v vseh treh dimenzijah. Mobiteli jih uporabljajo pri zaznavanju položaja zaslona, razvijalci igric pa jih imajo radi, ker omogočajo nove, zabavne načine interakcije z igricami. Kot kaže, bi jih lahko s posebnimi aplikacijami izkoriščali tudi za bolj življenjsko bolj pomembne namene, kot npr. zaznavanje potresov.

Vseeno pa merilci pospeškov v mobitelih niso še tako natančni kot namenski potresni senzorji. Raziskava italijanskih znanstvenikov zato ugotavlja, da bi lahko pametne mobitele uporabljali za zbiranje podatkov med srednjimi in močnejšimi potresi (z magnitudo 5 ali večjo) v primeru, da se naprava nahaja v bližini epicentra. Glede na to, da imamo na svetu že milijardo pametnih telefonov, je verjetnost za to kar velika. Sploh v urbanih naseljih, kjer so točne informacije o moči in distribuciji potresa ključnega pomena pri iskanju in reševanju poškodovancev.

Avstralsko podjetje je sicer že lani razvilo aplikacijo Earthquake Buddy, ki ob zaznavi 5,5 ali močnejšega potresa štirim izbranim prijateljem ali sorodnikom pošlje sporočilo z lokacijo. Uporabno pri reševanju, žal pa aplikacija ni vključena v širšo mrežo zbiranja informacij o potresih.

Sicer pa naši mobiteli že sedaj znanstvenikom posredno pomagajo pri opazovanju potresov. S spremljanjem objav, ki na Twitterju in drugih družabnih omrežjih omenjajo potres, lahko hitro in dokaj zanesljivo dobimo sliko o tem, kje vse se je potres čutil. Priznam, da tudi sama v trenutkih, ko se mi zdi, da se čuti potres, najprej pokukam kar na Twitter, kjer hitro dobim potrditev svojih opažanj.

Vir: Discovery News

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. oktober 2013
1883
21. oktober 2013
Pametni telefoni lahko pomagajo pri zaznavi potresov
Android, iOS, Windows Phone 7, Windows Phone 8