PaperFold - nov prototip zložljivega zaslona

Alenka Selčan 8. maj 2014
/PublishingImages/paperfold_cover.jpg

Medtem ko že leta sanjarimo o mobitelu z upogljivim in ne le upognjenim zaslonom, je iz Kanade prispela novica o novem prototipu, ki želi podreti mit, da morajo mobiteli biti zgolj ploščati.

Koncept pametnega mobitela PaperFold je vzklil v želji, da bi uporabniki pametnih naprav imeli na voljo več prostora, kot ga ponuja zgolj en zaslon. Nadležno brskanje med več »zavihki«, s katerim se srečujemo vsi, ki sočasno uporabljamo več aplikacij ali dokumentov, delno rešuje že ruski mobitel z dvema zaslonoma Yota. PaperFold, ki ga razvijajo v Human Media Lab-u kanadske Queen's University, pa s svojim prototipom odpira novo dimenzijo pametnih tehnologij, saj svojim prihodnjim uporabnikom želi ponuditi kar tri zaslone.

Podobno kot Yota tudi PaperFold kani na zaslonih uporabljati elektronski papir. Da je elektronsko črnilo prava stvar za pametno tehnologijo, v Human Media Lab-u dokazujejo že od leta 2011, ko so prav tam razvili Paperphone, kot list tanek in upogljiv zaslon popolnoma uporabnega pametnega mobitela, ki mu je lani sledila še upogljiva tablica PaperTab.

Tudi zadnji dosežek tamkajšnjega laboratorija je inovacija, vredna pozornosti. Kot že ime pove, ta, za zdaj robustna in velika naprava s tremi zasloni, omogoča, da jo lahko prepogibamo, jo sestavimo v novo obliko. Nova oblika je hkrati nov ukaz, ki ga PaperFold prepozna in se temu primerno odzove tako, da prilagodi grafiko na vseh treh zaslonih. Ko PaperFold na primer sestavimo v tablično obliko, se bo temu prilagodila tudi tipkovnica, ki se bo samodejno preselila na dno zaslona.

»Vsak zaslon na PaperFoldu se lahko vede neodvisno ali kot del enega sistema«, pravi dr. Vertegaal, direktor Human Media Lab-a.

https://www.youtube.com/watch?v=GJiy7sb6SKw

Zamisel o treh zaslonih, ki nam ne omogoča zgolj odpiranja povezav na novi strani, je zelo prepričljiva, še zlasti, ko vidimo, kako preprosto postane brskanje po Googlovem zemljevidu. Le bežen upogib treh zaslonov in že iz dvodimenzionalnega zemljevida preidemo v Googlov ulični pogled.

A če skeptičnega opazovalca tudi to ni prepričalo, zagotovo ne bo ostal ravnodušen, ko se bodo trije zasloni sestavili v prizmo. To je namreč nov ukaz PaperFoldu, ki bo stavbo iz prejšnjega uličnega pogleda s pomočjo Google SketchUp-a v hipu pretvoril v 3D-objekt, ki ga bo, kakopak, mogoče natisniti s 3D-tiskalnikom.

Od tako mamljivega prototipa do končnega produkta, ki ga bo mogoče kupiti za vsakdanjo rabo, bo najbrž preteklo kar nekaj časa. Morda bomo medtem končno dočakali tudi težko pričakovani Samsungov adut z upogljivim zaslonom Youm, s katerim so nas navdušili že na lanskem CES-u. Kot pravijo govorice, naj bi se to zgodilo že prihodnje leto.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
8. maj 2014
2034
9. maj 2014
PaperFold - nov prototip zložljivega zaslona