PaperTab: kot papir tanka in upogljiva tablica

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/PaperTab-upogljiv_zaslon.jpg

Ta teden se v Las Vegasu odvija sejem CES, v sklopu katerega se vsako leto predstavijo tudi zanimivi tehnološki prototipi prihodnosti. Eden izmed bolj zanimivih letošnjih novosti bo gotovo PaperTab, skoraj kot navaden list papirja tanka in upogljiva tablica, ki lahko komunicira z drugimi elektronskimi listi in celo mobiteli.

Vsak PaperTab je v osnovi upogljiv, 10,7 palcev (27,18 cm) velik zaslon s tehnologijo e-papirja (e-ink), ki ga poganja Intelov procesor i5. Pri uporabi več PaperTabov hkrati na mizi, opremljeni z elektromagnetnim sledilcem, lahko vsak kos elektronskega papirja deluje kot svoja aplikacija glede na položaj na mizi. PaperTabi, ki jih držimo v dlaneh, prikazujejo celozaslonske aplikacije, s katerimi lahko upravljamo tako kot s klasičnimi tabličnimi aplikacijami, PaperTabi ob robovih pa ponujajo sličice ali ikone dokumentov, ki so na voljo.

To posledično omogoča zanimive načine interakcije. Npr. odpiranje dokumentov na PaperTabu v dlani s tem, ko se dotaknemo ikone dokumenta na PaperTabu na mizi. Upogibanje PaperTaba nadomešča geste in gumbe, z zlaganjem elektronskih papirjev skupaj pa lahko razširimo svoje delovno površino. Seveda je različnih možnih načinov uporabe še veliko, saj je kombiniranja papirnato lahkih tablic veliko lažje od povezovanja klasičnih tablic in mobitelov.

Delovanje papirnato tanke tablice PaperTab in interakcijo med različnimi PaperTabi si lahko ogledaš v spodnjem predstavitvenem videu.

 

PaperTab je nastal v sodelovanju med Human Media Lab na kanadski Queen's University in podjetjem Plastic Logic, ki že nekaj časa razvija upogljive plastične zaslone.

Med drugim je Plastic Logic že poleti predstavil koncept uporabe elektronskega papirja kot dodatka za mobitel, ki bi omogočal predvsem udobnejše branje daljših dokumentov brez izgube prenosnosti. Koncept si lahko ogledaš v spodnjem videu. Papirnato lahek plastičen zaslon je vsekakor lažje zviti in dodati v torbico kot monitor ali večjo tablico.

 

Zaenkrat sicer še ni znano, kdaj bodo tovrstni plastični zasloni pripravljeni na masovno proizvodnjo in koliko bomo za napredne kose papirja morali odšteti. Verjetno tako poceni kot klasični papir vendarle ne bodo, a vseeno bodo morali dokaj dostopni, če nas želijo prepričati, da si svojo delovno mizo opremimo s parimi kosi tovrstnih napravic. In to ravno, ko smo s pomočjo mobilnih naprav začeli zmanjševati kupe papirjev na mizi... ;)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
447
4. oktober 2013
PaperTab: kot papir tanka in upogljiva tablica