Papirnato letalo s pametnim upravljanjem

Alenka Selčan 5. december 2013
/PublishingImages/power-up-hero-2.jpg

Le kdo od vas ni v svojem otroštvu naredil papirnatega letalca in na njegovih krilih z mislimi poletel daleč prek oblakov? No, resnici na ljubo so papirnata letalca le redko letela dlje kot do koša za smeti, le včasih so po nesreči zadela uho sošolca iz prve klopi. Marsikomu je neuspeh kmalu porezal krila, a nekaterim otroške sanje ne dajo miru niti takrat, tudi ko odrastejo. Eden od njih je zagotovo Shai Goitein - pilot, industrijski oblikovalec, izumitelj in občasni učitelj zapostavljenih otrok, ki se je naveličal polomljenih otroških sanj in je zato kar nekaj let svojega življenja posvetil razvoju naprave, ki bo papirnata letala popeljala daleč kot še nikoli.

PowerUp 3.0 

Kar 75 prototipov je predhodilo nenavadni pogruntavščini PowerUp 3.0, ki te dni na Kickstarterju osvaja vse ljubitelje papiratih letal, med katerimi je tudi nekaj takih, ki so to pravkar postali. PowerUp je namreč očarljiv in preprosto vodljiv 8-gramski modelček, ki na svoji hrbtenici s pomočjo pametnega mobitela in Bluetooth tehnologije brezžično popelje raznovrstna papirnata letala kar 55 metrov daleč. Poganja ga litijsko-polimerna baterija, ki letalce oskrbi za 10-minutni polet, napolniti pa jo je mogoče kar prek mini USB-polnilca.

In kako priti do pametnega papirnatega letala? Preprosto. Najprej je treba narediti lično in dokaj aerodinamično papirnato letalo. Če tega ne znate, lahko z enim samcatim ameriškim dolarjem podprete projekt in si tako prislužite .pdf šablono, ki vas bo privedla do prve stopnje mojstrstva v izdelovanju papirnatih letal. A to seveda ni dovolj, da bi vaše letalo letelo kar deset minut. Za kaj takega boste morali odšteti od 40 pa vse do 500 $ (in seveda primakniti še 20 $ za poštnino, če bivate izven meja ZDA). Nato boste v maju 2014 prejeli paket, v katerem boste glede na vašo radodarnost dobili vse, kar potrebujete. Svoje papirnato letalo boste na PowerUp pritrdili nadvse preprosto, ga še bolj preprosto povezali z vašim mobitelom in se podali na svoj prvi polet.

Aplikacija, ki je bila do nedavnega namenjena zgolj Applovim uporabnikom, bo zaradi uspešnosti kampanje na voljo tudi lastnikom Androidov. Če vas je ta simpatična igrača zamikala in bi z njo želeli očarati tudi vašo Vesno - ne čakajte na maj. Podprite projekt vsaj do do začetka januarja in bodite med prvimi, ki bodo brenčali spomladanskemu soncu naproti.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. december 2013
1921
11. december 2013
Papirnato letalo s pametnim upravljanjem
iOS