#PestDobrih [14] - tedenski izbor mobilnih aplikacij

Uroš Miklavčič 13. november 2014
/PublishingImages/pest-dobrih-14-hero.jpg

Monument Valley (3,59 €)

Monument Valley bo verjetno šla v anale letošnjega leta kot ena najlepših in najbolj zabavnih iger. Njena navidezna preprostost vas bo zagrabila in vam pričarala prelepo zgodbo, polno nenavadnih ugank, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih. Ni čudno, da je dobila Applovo nagrado za oblikovanje.

Igra je svoji osnovi zelo preprosta, a bo vseeno izziv vsem, ki se je boste lotili. Vaša prostorska predstava se bo postavila na glavo, ko se boste premikali po poligonih, na katere bi bil M. C. Escher verjetno zelo ponosen. Ko se boste privadili vseh prostorskih čudaštev, se boste začeli lahkotno sprehajati prek čudovitih stopenj, med katerimi je prav vsaka pravo umetniško delo. Čeprav je igra dokaj kratka, pa je vredna vsakega centa.

PhotoMath (brezplačno)

PhotoMath je orodje, za katerega bi marsikateri študent in srednješolec ubijal. Princip je popolnoma enostaven: ko se srečaš z matematičnim problemom, samo izvlečeš svoj mobilnik, ga usmeriš proti enačbi in ostalo je čista čarovnija, saj se ti na zaslonu izpiše rešitev.

OK, to je teorija, ki se v praksi nekoliko slabše obnese. Naloge so včasih zapisane s pisavo, ki je aplikacija ne prepozna, odpade pa tudi rokopis. Prav tako ima aplikacija probleme z računalniškimi zasloni. Kljub svojim napakam pa je PhotoMath odlično orodje, ki se še vedno razvija in bo iz dneva v dan le še boljše (trenutno zna reševati zgolj preproste linearne enačbe). Ko aplikacija resnično deluje, pa je njen učinek malodane čudežen. Poleg rešitve vam aplikacija postreže še s koraki reševanja, da se boste iz vsega tega dejansko tudi kaj naučili, in ne samo goljufali naloge in samih sebe.

Flipboard 3 (brezplačno)

Flipboard smo si pred nekaj tedni že pogledali. Sedaj pa so razvijalci splavili novo verzijo, ki v primerjavi s svojo predhodnico prinaša kar nekaj sprememb. Poleg vizualne osvežitve je tukaj še The Daily Edition, ki vam prinaša najpomembnejše dnevne novice in večji poudarek na družbenih interakcijah.

Za tiste, ki se s Flipboardom še niste srečali, pa je dobro omeniti, da gre za aplikacijo, prek katere lahko novice berete na enem mestu, namesto da obiskujete več različnih spletnih strani. Po novem očitno ni več omogočeno ročno dodajanje RSS-virov, izberete lahko zgolj želena tematska polja (ki jih je po novem kar 30.000). Poleg tega pa lahko iz vloge bralca skočite v vlogo urednika in sestavljate svoje revije s članki, na katere naletite znotraj aplikacij. Ko naberete dovolj člankov, lahko revijo objavite in jo delite s prijatelji. Uporabniki mobitelov Windows Phone pa boste očitno morali na novo verzijo še nekoliko počakati. Dobra novica pa je ta, da po novem že obstaja prejšnja verzija tudi za Windows Phone.

Google Play Music (brezplačno z nakupi znotraj aplikacije)

Google je na svoj seznam držav, v katerih omogoča svojo storitev za poslušanje glasbe na zahtevo ter shranjevanje glasbe v oblaku, končno dodal tudi Slovenijo. Poleg tega, da je Google Play Music zelo spodoben predvajalnik glasbe, ki jo imate na mobitelu, so vam sedaj na voljo vse funkcije.

Google Play Music vam poleg naročnine za neomejeno poslušanje glasbe ponuja tudi prostor v oblaku, kamor lahko naložite do 20.000 skladb s svojega računalnika in jih nato predvajate na svojem mobitelu. Pri tem je treba opozoriti na prednosti in slabosti tega pristopa. Po eni strani boste prihranili prostor na svojem mobitelu in imeli dostop do svoje glasbe tudi na drugih napravah, po drugi strani pa boste s tem koristili svoje zakupljene količine prenosa podatkov. Še vedno pa lahko Google Play Music uporabljate za predvajanje glasbe, ki ste jo že prenesli na svoj mobitel.

IMDb (brezplačno)

Kolikokrat ste se že zapletli v debato, kjer je bilo jabolka spora film ali pa igralec v določenem filmu? IMDb vam s svojo aplikacijo prihaja na pomoč. Ni pa nujno, da jo uporabite samo v primeru spora – svojo radovednost lahko potešite tudi med ogledom filma.

IMDb je resnično dobro orodje vsakega ljubitelja filmov, saj vam omogoča še veliko več, kot samo rudarjenje za informacijami. Če ste resen ljubitelj filmov, lahko prek aplikacije tudi ocenjujete filme, delate sezname filmov in serij, ki jih želite gledati, in sledite vsem novicam iz sveta filmov (od tračev do novic o produkciji posameznih filmov). Glavni problem aplikacije je predvsem okoren uporabniški vmesnik, kjer včasih ni ravno jasno, kaj je gumb in kaj ne. Če lahko razvijalcem oprostite to napako in se osredotočite zgolj na vsebino, je IMDb vsekakor vreden vaše pozornosti. Še to: verzija za Windows Phone je očitno ostala na hladnem, saj že 2 leti ni bila nadgrajena.

#PestDobrih [8] / #PestDobrih [9] / #PestDobrih [10] / #PestDobrih [11] / #PestDobrih [12] / #PestDobrih [13]

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. november 2014
2278
20. november 2014
#PestDobrih [14] - tedenski izbor mobilnih aplikacij
Android, iOS, Windows Phone 8