#PestDobrih [16] - tedenski izbor mobilnih aplikacij

Uroš Miklavčič 15. januar 2015
/PublishingImages/pestdobrih16-hero.jpg

Dogodek! 112 (brezplačno)

Aplikacija domačega razvijalca v osnovi deluje zelo grobo, a kljub temu na enem mestu priročno združuje obveščanje o naravnih in drugih nesrečah ter obveščanje o dogodkih v državi. Poleg obveščanja o samih dogodkih pa vas aplikacija tudi usmeri na ustrezne obrazce, prek katerih lahko anonimno javite primere nesreč in kriminala.

Čeprav se bo morda zdelo, da je to še ena aplikacija, ki je ne potrebujete, pa se njena vrednost pokaže, šele ko pride do prve naravne ali druge nesreče. Ko je potrebno hitro odreagirati, ni časa za brskanje po spletu in iskanje ustreznih komunikacijskih kanalov. Ravno tukaj se skriva prava vrednost aplikacije Dogodek! 112, saj predstavlja skupno izhodišče za javljanje širokega nabora dogodkov na anonimen in varen način. Zato vas resnično ne bo prav nič bolelo, če nekje v vašem seznamu aplikacij živi tudi ta. Bolje jo je imeti in ne potrebovati, kot pa je ne imeti in jo potrebovati.

 

IFTTT (brezplačno)

Nenavadno ime za nenavadno aplikacijo. Vsi, ki imate vsaj osnovno znanje programiranja, ste gotovo že slišali za frazo »If This Then That«, po kateri je ta aplikacija tudi dobila ime. V prevodu bi to pomenilo »Če to, potem tisto«. Prav to je tudi namen aplikacije, v kateri eno dejanje sproži drugo dejanje.

IFTTT temelji na t. i. receptih, ki vsebujejo dve sestavini: sprožilec in dejanje. Seznam sprožilcev je dolg, zato je morda najbolje, da si delovanje aplikacije ogledamo na praktičnem primeru: kot sprožilec nastavimo spremembo profilne slike na Facebooku in kot dejanje nastavimo, da se ista fotografija pojavi tudi kot profilna slika na našem računu Twitter. Nastavljanje receptov je zelo preprosto in od uporabnikov ne zahteva nobenega znanja programiranja. Celoten postopek poteka s pomočjo vnaprej določenih dejanj, ki jih enostavno izbiramo iz seznamov. Če tudi to ni dovolj preprosto za nas, pa so razvijalci IFTTT pripravili že nekaj najbolj pogosto uporabljenih receptov. Prav tako pa se redno dodaja podpora za nove storitve in aplikacije, kar pomeni, da se uporabnost aplikacije le še izboljšuje. Med najbolj priljubljenimi storitvami, ki so podprte, so tako Facebook, Twitter, Evernote, bit.ly, Blogger, Dropbox, ebay, Feedly, Flickr, Foursquare, GitHub, Gmail, Instagram, Nest, reddit, SoundCloud, Vimeo, YouTube in še mnoge druge. Ravno zato je IFTTT tako zelo dobra aplikacija, s katero lahko avtomatiziramo marsikatero dejanje in s tem prihranimo čas. Aha, še to: IFTTT je popolnoma brezplačen, brez skritih stroškov znotraj aplikacije.

 

Pushbullet (brezplačno)

Včasih se zgodi, da ste tako zatopljeni v delo z računalnikom, da enostavno ne opazite, kaj se dogaja na vašem mobitelu. Predvsem se to rado zgodi, ko imate izklopljen zvok na mobitelu ali pa imate v ušesih slušalke, ki nisi priklopljene na mobitel. Pushbullet je prava rešitev za takšne primere.

V resnici je koncept Pushbulleta zelo preprost, a to ne pomeni, da aplikacija ni zelo zmogljiva. Pushbullet zna z vašega iPhona ali mobitela Android prek vtičnika za brskalnik Chrome, Firefox, Opera ali Safari posredovati obvestila na vaše namizje. Obstaja pa tudi namenska aplikacija za operacijski sistem Windows, ki je trenutno še v beta fazi, medtem ko je aplikacija za sistem Mac napovedana za marec. Poleg obvestil pa boste lahko povsem enostavno pisali SMS-sporočila ter prenašali slike in povezave med napravami. Čeprav Windows Phone uradno še ni podprt, pa so razvijalci na svoji spletni strani objavili dve aplikaciji, ki omogočata uporabo storitve tudi na tem mobilnem operacijskem sistemu.

One More Line (brezplačno z oglasi ali 1,39 € brez oglasov)

Preden si naložite to preprosto igro, se postavite pred ogledalo in se resno vprašajte naslednje: ali imam neskončno veliko časa? Če ga nimate, potem si igro naložite na lastno odgovornost, saj si boste po vsakem ponesrečenem poskusu v glavi ponovili naslov igre: samo še eno črto.

Mehanika igre je preprosta, a neizprosna. Ne čudite se, če po prvih desetih poskusih še vedno ne boste prišli kam daleč. Igra poteka hitro, zato bodo na preizkušnji vaši refleksi, predvsem koordinacija oči in rok. Za kaj točno torej gre? One More Line vas postavi na vesoljsko stezo, posuto s točkami, okoli katerih morate s pomočjo »vrvi« vihteti svojo vesoljsko ladjo. Če vam zveni preprosto, mi verjemite, da ni. Ko vas bo prvič na kratko navilo okoli točke in vas bo oblil hladen pot, boste sami pri sebi obljubili, da naslednjič ne boste ponovili take poceni napake. »No, naslednjič pa zagotovo ne več. OK, sedaj pa čisto zares. Samo še enkrat. Naj gre k hudiču, samo še enkrat. OK, mislim, da sem naštudiral, sedaj pa bo. OK, samo še eno pred večerjo …« In tako naprej. Mimogrede, ob igranju priporočam uporabo slušalk, saj glasbena podlaga naredi igranje še toliko bolj zabavno.

 

Authy (brezplačno)

Vsi, ki uporabljate dvostopenjsko avtentikacijo (in danes res ni izgovora, da je ne bi vsi), ste verjetno že naleteli na težave, ki jih predstavlja prejemanje sekundarne kode prek SMS-sporočila: od slabega signala v kakšni kleti do pozabljenega mobitela nekje doma na kavču. Authy je tukaj, da vam pomaga.

Authy bo namesto sistema, ki vam pošilja sekundarne kode prek SMS-sporočil, te kode generiral kar na vašem mobitelu ali tablici. Glavna prednost Authyja je možnost uporabe na več napravah. Slednje je super, če svoj mobitel pozabite nekje doma. V klasičnem primeru bi ostali na hladnem, Authy pa bo to težavo uspešno obšel. Ponuja vam tudi vtičnik za brskalnik Chrome, kar pomeni, da ga lahko nastavite tudi na svojem prenosniku ali namiznem računalniku, seveda pa so vse dodane storitve avtomatsko sinhronizirane med vsemi vašimi dodanimi napravami. Aplikacija podpira večino znanih storitev, kot so Facebook, Gmail in druge Googlove storitve, Dropbox, Amazon, Outlook.com, Evernote, GitHub, Twitch, app.net in tako naprej.

 

#PestDobrih [10] / #PestDobrih [11] / #PestDobrih [12] / #PestDobrih [13] / #PestDobrih [14] / #PestDobrih [15]

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. januar 2015
2349
27. januar 2015
#PestDobrih [16] - tedenski izbor mobilnih aplikacij
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8