#PestDobrih [1] - tedenski izbor mobilnih aplikacij

Uroš Miklavčič 3. julij 2014
/PublishingImages/pest-dobrih-hero.jpg

Začenjamo z novo rubriko, v kateri vam bomo vsak teden predstavili izbor najboljših mobilnih aplikacij, ki si zaslužijo vašo pozornost in jih je vredno preizkusiti.

Android L Keyboard (brezplačno)

Kmalu po napovedi novega Androida L se je v Google Play že pojavila prva verzija nove tipkovnice. Če vas zanima, kako bo izgledala tipkovnica v novem Androidu, si jo lahko sedaj prenesete in jo preizkusite. Deluje odlično in zelo dobro izgleda.

 

Nova tipkovnica sledi novemu oblikovalskemu jeziku, ki so ga pri Googlu poimenovali Material Design. Gre za moderen in pregleden oblikovalski jezik, ki daje prednost preprostim oblikam in barvam. Tako je tipkovnica oblikovno zelo poenostavljena, kar pa ne vpliva na njeno uporabnost in delovanje. Še vedno gre za zelo dobro tipkovnico, ki ponuja tudi vnos besed z drsanjem med črkami. Priporočamo.

 

Angry Birds Epic (brezplačno z nakupi znotraj igre)

Pujsi so ponovno na delu in tarča so kakopak jajca nedolžnih malih ptic. V navalu maščevanja boste male jezne ptice vodili v poteznem bojevanju proti nesramnim pujsom. S primesmi igranja vlog boste morali kovati nova orožja in sposobnosti svojih ptic nadgrajevati, če boste želeli doseči zadoščenje.

 

Igra prinaša nekoliko drugačen pristop. kot smo ga bili vajeni iz klasičnih Angry Birds iger, kjer smo ptice s fračo pošiljali nad pujse. Tokrat se sami podate na epsko popotovanje, med katerim boste razvijali svoje sposobnosti ter izdelovali nova orožja in predmete. Po poti boste naleteli tudi na prijatelje in tako se bo druščina večala. Bojevanje je potezno, kar pomeni, da ima vsak vaš lik eno potezo za boj proti pujsom, nato lahko pujsi v svoji potezi storijo enako. Po vsaki bitki zavrtite kolo sreče in s tem pridobite nove surovina za izdelovanje orožij in predmetov. Ogromno zabave.

 

Slingshot (brezplačno)

Slingshot je Facebookov poskus, da konkurira Snapchatu. Gre za samostojno aplikacijo, ki vam omogoča, da prijateljem izstrelite slike in video posnetke. Slingshot je nekoliko drugačen kot Snapchat, saj si boste prejeta sporočila lahko ogledali šele, ko boste pošiljatelju poslali nekaj v zameno.

 

Facebook se zadnje čase trudi, da bi Snapchatu in drugim podobnim storitvam pobral nekaj tržnega deleža, če jih že ne more prevzeti. Seveda je Slingshot še zelo mlad produkti in njegova prihodnost ni gotova. Gre predvsem za podobno izkušnjo kot pri Snapchatu, a Slingshot vseeno ponuja nekoliko drugačen pristop s tem, da vam pusti ogled prejetih sporočil šele, ko pošiljatelju vrnete nekaj v zameno. Teoretično to spodbuja uporabo storitve, a vprašanje je, če bo storitev privlačna pri ciljni skupini. Čas bo pokazal svoje.

 

Google Slides (brezplačno)

Google Slides vam omogoča urejanje in izdelovanje predstavitev kar na vaši tablici ali pametnem mobitelu. Seveda je nabor funkcionalnosti zelo omejen, a za preproste popravke besedila bo povsem dovolj. Urejate lahko tudi PowerPoint predstavitve, če jih prej v Google Drive pretvorite v Google Slides obliko.

 

Google Slides ne more nadomestiti polnokrvnih rešitev kot je PowerPoint, a vas vseeno lahko v kritičnih trenutkih reši iz zagate. Predstavitve urejate kar na vašem pametnem mobitelu ali tablici, kar je super, ko ste že na poti in se spomnite, da ste v vaši predstavitvi nekaj pozabili urediti. Trenutno sicer ni možno urejati kaj več kot zgolj besedila, zato pri izdelavi nove predstavitve ne boste mogli dodajati slik. To je tudi največja slabost te priročne aplikacije.

 

Yo (brezplačno)

Aplikacija Yo je na videz brez globljega pomena, a zadnje čase doživlja pravi razcvet. Vse, kar lahko z Yo naredite, je, da pošljete prijateljem eno samo sporočilo, ki se glasi: Yo!

 

Kljub navidezni plitkosti aplikacije se je pred kratkim izkazalo, da Yo le ni tako naivna in neuporabna aplikacija, kot se zdi, saj so na prvem Yo hackatonu (dogodku, namenjenemu kreativnemu zlorabljanju programske kode) kreativni posamezniki pokazali, da lahko preprosto sporočilo Yo nosi veliko več informacij, kot se zdi na prvi pogled. Če dodate med prijatelje uporabnika z imenom YoServerIsDown, vam bo ta poslal Yo takrat, ko bo Yo strežnik imel težave in bo delovanje aplikacije moteno. Nekdo je celo predelal opekač kruha (toaster), ki vam pošlje Yo, ko je kruh popečen. Poimenoval ga je, kakopak, YOaster. Yo dokazuje, da je še tako nora ideja lahko briljantna, če jo znamo prav uporabiti.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. julij 2014
2094
8. september 2014
#PestDobrih [1] - tedenski izbor mobilnih aplikacij
Android, iOS, Windows Phone 8